surówka - 20359 przepisów (strona:179/1358)

CHRUPIĄCE SURÓWKI Z KALAFIOREM 217

mieszance przypraw curry (i to też jest bardzo dobre), no i oczywiście w postaci kotletów z kalafiora, jak na świeżo upieczoną kiedyś wegetariankę przystało ;) Zdecydowanie wygrywa jednak kalafior w surówce i jest to zdanie nie tylko moje ale i moich dzieciaków, więc coś jest na rzeczy... Taki kalafior do jedzenia na surowo myję tylko pod strumieniem gorącej wody z kranu(...)albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce, - do tego łyżka oleju konopnego z sokiem z połówki cytryny, solą i wodą, i pyszna, chrupiąca, ćwicząca mięśnie twarzy surówka gotowa :) Polecam, nie będziecie żałować

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Surówka Chińczyka 1820

Surówka Chińczyka... Tak ją nazywam. Trochę słodka, trochę kwaśna. Potrzebne będą: pół główki małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki pieprzu Zalewa: 1/5 szkl wody 1/5 szkl octu 10% 1/5 szkl oleju 1/5 szkl cukru Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz(...)mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami

Pelusiowa Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 146

naturalnego) 4 łyżki oliwy z oliwek (można nieco więcej) sól, pieprz, cukier ocet jabłkowy Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, a śliwki drobno pokroić. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć(...)przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki

Di gotuje
Surówka z czerwonej kapusty (z czosnkową nutą) 144

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam różnych olejów, co daje ciekawe efekty smakowe. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 główki czerwonej kapusty 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego z Lidla(...)przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym

Di gotuje
SURÓWKA COLESLAW 425

Najpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw. Składniki:   biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach 1-2 marchewki starte 2 małe cebule 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej) 1/2 łyżeczki soli pieprz 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny Kapustę(...)drobno pokroić i dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza

Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z ogórków kiszonych 181

Zapraszam na szybką w przygotowaniu, smaczną i bardzo zdrową surówkę.       Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do każdego mięsa, jedna z moich         ulubionych. Składniki: 500 g   ogórków kiszonych 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z grzybami i surówka z buraków III, Risotto (Seinfeld) 192

Nadzienie do naleśników: odmrożone leśne grzyby podsmażone na maśle z cebulą, i porządnie doprawione. Do tego bardzo smaczna surówka wg mojej teściowej. Warunek konieczny: trzeba surówkę przygotować co najmniej kilka godzin przed podaniem (inaczej będzie zbyt ostra). Składniki: 3 średniej wielkości obrane buraki (surowe) 2 jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka 5990

Taką surówkę z kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne(...)smakuje i już. Jest łagodna, słodko kwaśna i bardzo chrupiąca. Pyszna. I chociaż dużo częściej robię w domu różne surówki z kapusty kiszonej bo są po prostu zdrowsze to czasami można przecież podać coś innego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z porem i papryką 131

kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki. Jest bogactwem witamin, polecam gorąco. Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa surówka 147

Kolorowa surówka Chrupiące małe co nieco do obiadu :) Składniki 1/2 średniego pora 1 marchewka 2 dymki 1/2 czerwonej papryki 4-5 rzodkiewek 3-4 łyżki jogurtu sól, pieprz   Sposób przygotowania … Czytaj dalej Kolorowa surówka

czarrna od kuchni
Surówka z marchewki i pora 127

Surówka z marchewki i pora Bardzo prosta propozycja do dań obiadowych , szczególnie dobra zimą , kiedy warzyw pod ręka jest mniej . Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś cytryna zazwyczaj gdzieś tam w kuchni są . Szybka w wykonaniu , da się ją zrobić nawet w ostatniej chwili . Doskonały dodatek do dań rybnych , kotletów itp . Polecam , jako doskonałe źródło witamin , które będzie pomocne nawet(...)jogurt i całość mieszamy . Odstawiamy na około 20 minut do przegryzienia się składników . Podajemy jako przystawka do obiadu , można też samodzielnie – jak , kto lubi Smacznego !     Post Surówka z marchewki i pora pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Colesław – popularna surówka 14191

Blueberry Corner by "jagodzianka" Colesław jest popularną surówką w Polsce i wielu innych krajach. Podawana w większości barów szybkiej obsługi – knajpach fastfoodowych, ale … Przeczytaj cały artykuł Post Colesław – popularna surówka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Surówka z czerwonej kapusty 156

Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko  1 Duża Marchewka

Gotowanie Patki
Surówka marchewkowo-serowa 163

Bardzo lubimy twarde, wyraziste w smaku sery długodojrzewające i bardzo często tarkujemy je do przygotowywanych potraw lub po prostu na kanapki. Tym razem dodałam ser do surówki marchewkowej a efekt jest zaskakująco smaczny. :-) Czas powiedzieć stanowcze "nie" nudnym surówkom. ;-) 4 marchewki 1 por 50g długodojrzewającego sera 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki

Szefowa kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 389

Czas na zdrowe surówki Surówka z kiszonej kapusty w sam raz do dań z rybą Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 2 małe cebule 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: Kapustę kiszoną wyciskamy w rękach pozbywając się nadmiaru wody. Siekamy nożem na mniejsze "kawałki". Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej

W Moim Magicznym Domu