Jeżeli szukacie zdrowej surówki do obiadu, polecam Wam przygotowanie tego bardzo prostego przepisu, który jest wręcz bombą witaminową. A dlaczego? Pomijając świeże warzywa dodajemy tutaj łuskane nasiona konopi, produkt należący do kategorii superfood z racji dużej zawartości witamin, składników mineralnych a także białka. Nasionka te, idealnie nadają się do zastosowania wszędzie tam, gdzie smakowałyby nam orzechy, sezam, pestki(...)kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką. I gotowe :-) Z racji dodatku cytryny, a braku soli, surówka może stać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Pozdrawiam, Katarzyna
Poezja Smaków - blog kulinarnyJaka ona jest pyszna, ta moja surówka. Cukinia przyjemnie chrupie pod zębem a koperek nadaje daniu niepowtarzalnego smaku, polecam wypróbujcie koniecznie. Do podania jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Surówka z cukinii i papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesurówka to prawdziwe WOW - chrupiąca i słodko-kwaśna. Z pewnością jeszcze do niej powrócę. Składniki: 1/2 niedużej główki białej kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz do smaku Zalewa: 1/5 szklanki cukru 1/5 szklanki oleju 1/5 szklanki octu 10% Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka. 2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę(...)dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Surówkę schładzamy przez 30-60 minut. Smacznego!!! Źródło: Pelusiowa kuchnia
Kuchnia domowa AniBardzo smaczna i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Słodka dzięki czarnej porzeczce, ostra dzięki musztardzie i ząbkom czosnku. Najlepsza gdy postoi chwilę w lodówce i smaki się przegryzą. Minimum składników, a maksimum smaku. Dodatkowo czarny sezam, który podnosi jej wartości odżywcze. Musicie spróbować! 1 mała kapusta pekińska (lub 0,5 dużej) kilka płatów papryki konserwowej 2 łyżki czarnego sezamu Dressing(...)pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam. Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmieszać z sosem. Zalać nim surówkę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Odstawić na około godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać np. z kotletami z kaszy gryczanej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSurówki kto ich nie lubi, dużo zdrowia ,witamin i do tego smaczne , a dziś zapraszam na moją surówkę z majonezem, bo to nie jest mega zdrowa propozycja, ale zapewniam że smaczna, dodatek do mięsa super. Składniki 2 marchewki 1 małe jabłko 1 mała kapusta pekińska Pół ogórka zielonego 2 łyżki majonezu 1 mała pora (biała cześć
Mój SmakSurówka ta to taki mix. Z jednej strony jabłko i por, z których u mnie w domu często robiło się dodatek do obiadu. Ja wtedy za nim kompletnie nie przepadałam. Jadłam, ale efektu
gotować!wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta biała,czerwona lub pekińska. Kiedy mam naprawdę mało czasu wtedy z konieczności sięgam do spiżarni po gotowce które przygotowałam latem. Dziś podaję przepis na surówkę z kapusty pekińskiej za którą wszyscy przepadamy
Kolorowa kuchnia Elkidużych oczkach, szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy z kapustą. Śmietanę spieniamy trzepaczką, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy gotowe składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Dobrze jest odstawić surówkę na 15 minut przed podaniem, w celu połączenia się smaków. Kapusta i reszta składników puszczą sok i zrobi się pyszny śmietanowy sosik. Przed podaniem jeszcze raz zamieszać(...)delikatnie surówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaMiks sałat z dodatkiem marchewki z pomidorem i kukurydzą Zdrowo i smacznie, wszelkie sałatki i surówki, mogłabym jeść co dziennie. A jak jest u was jecie co dziennie surówki do obiadu? Przepis prosty i nie trzeba wielu składników, żeby zjeść dobrą sałatkę do obiadu, bardzo lubię w kuchni używać gotowych miksu sałat, dzięki temu mam parę sałat
Mój pomysł naSurówki do obiadu często bywają moimi sałatkami. Są tak pyszne i treściwe że nie potrzeba mi nic więcej. Tą którą dzisiaj przedstawiam jest nie tylko pyszna, treściwa ale i cudna. Proponuje zrobić większą ilość bo zniknie szybko. Surówka marchewkowo - porowa z kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBrukiew ma jeszcze wiele innych cennych właściwości, wi ę c naprawdę warto włączyć j ą do naszego jadłospisu. Dziś u mnie na blogu przepis na surówkę z wykorzystaniem brukwi w połączeniu z ostrym smakiem chrzanu i słodziutkimi rodzynkami. Jeśli lubicie w kuchni połączenia słodko- wytrawne to na pewno polubicie(...)surówkę 😉 Składniki: brukiew 1 szt, rodzynki 1 garść, chrzan starty 1,5 łyżki, jogurt naturalny 6 łyżek, majonez 2 łyżki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Brukiew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy rodzynkami. Podajemy jako dodatek do obiadu
kulinarne odsłony patiSurówki ze świeżych warzyw to świetny dodatek obiadowy. Zimą kiedy z reguły jemy więcej dań mięsnych sięgam zazwyczaj po kapustę pekińską z której błyskawicznie można przygotować elementarny dodatek. Dzisiejsza propozycja idealnie pasuje do mięs pieczonych, duszonych czy też gotowanych. Jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil, a dodatek chrzanu nadaje ostrości smaku. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś bardzo prosty przepis na smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Trzy główne składniki to trio a biała szata to jogurt naturalny. Dlatego moja surówka tak się nazywa. Jest smaczna, szybka do przygotowania, zdrowa i niskokaloryczna, więc idealna dla liczących kalorie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniowej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie