Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni i jabłka wg przepisu Pani Janiny Olszowy, propagatorki kuchni lasowiackiej. Surówka jest słodkawo-kwaskowata i bardzo lekka. Nie wymaga wiele pracy, więc jeśli zostanie Wam kawałek dyni, wypróbujcie koniecznie. Składniki dla 2-3 osób
Trzeci talerzNieśmiertelna SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY podana z miodowym winegretem i... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z ORZESZKAMI PINII pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam kalarepkę pod każdą postacią, tym razem postanowiłam przyrządzić bardzo smaczną surówkę z dodatkiem marchewki i ogórków małosolnych. Polecam ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Składniki: 1 kalarepka 2 młode marchewki 2 ogórki małosolne pół pęczka kopru 2-3 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Kalarepkę i marchewki obieramy, razem z ogórkami małosolnymi ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, ja starłam w robocie wielofunkcyjnym. Umyty koperek drobno siekamy, wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej lniany, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, surówkę przed podaniem lekko schładzamy
Bajeczna Kuchniablogu możecie znaleźć wiele surówek, ale z wykorzystaniem kalarepy to jest dopiero druga. Więc dziś zapraszam na bardzo szybką, pyszna, soczystą surówkę z kalarepy z świeżym pachnącym koperkiem. Składniki: 2 kalarepy 3 łyżki posiekanego koperku jogurt+majonez sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do miski, dodać
magiczna kuchnia Kasimojego ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę. W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i dzięki temu mogę wykorzystywać cukinię do surówek. Składniki: Po ½ młodej zielonej i żółtej cukinii 2 małe pomidory Kilkanaście listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Cukinie skrawamy na długie, cienki(...)mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Delikatnie lekko mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyBrokuła zawsze jadałam gotowanego, nigdy na surowo i to był błąd. Surowy brokuł drobno posiekany jest chrupiący i obłędny w smaku. Do niego kilka dodatków i surówka zamiast obiadu stanie się sałatką. Możecie kombinować jak lubicie i jak chcecie oby tylko efekt zaspokoił Wasze gusta smakowe. Polecam gorąco na gorące dni dobrze schłodzoną. Surówka z brokuła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych
cool and mintytermicznej) bardzo pozytywnie wpływa na oczy. A ponieważ przy tak wysokich temperaturach, musimy szczególnie o nie zadbać, na talerzu pojawił się szpinak pod dwiema postaciami (w roladzie i w surówce). Dzięki zawartości luteiny zmniejsza ryzyko zwyrodnienia siatkówki oka i plamki żółtej, chroni oczy przed niepożądanym działaniem promieni słonecznych oraz pozytywnie wpływa na widzenie w nocy (źródło: notatki własne z wykładu(...)przez 5 minut w temperaturze 220 stopni na funkcji grillowanie. Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską. Na surówce ułożyć roladę z kurczaka. ----- Podobne: Rolada drobiowa po tajsku Rolada drobiowa z kiełbasą Kurczak ze szpinakiem
Weekendy w domu i ogrodzieCiepło. Zimno. Słońce. Deszcz. Gorąca kawa. Zimne lody. Bardzo łatwa i szybka surówka z młodej kapusty, która nada się do niejednego obiadu :) Przepis dostałam od koleżanki :) Składniki: 1/4 główki z dużej, młodej kapusty 1 duża marchewka mały pęczek koperku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Kapustę drobno poszatkować. Posypać sporą szczyptą(...)Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę wraz z zieleniną dodać do kapusty. Olej wymieszać z musztardą i miodem. Dodać do surówki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem (sól już nie będzie konieczna). Najlepiej odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne
My simple kitchensurówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty i soczystego buraka i przekonajcie się sami, bo to połączenie idealne. :) Składniki: - 1 główka poszatkowanej młodej kapusty - 1 duży burak starty na tarce (lub 2 małe) sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu(...)słodzącego (np, z agawy) - 1 łyżka musztardy miodowej (lub innej łagodnej) - 1 łyżeczka soli morskiej Mieszamy i jemy :) ---------- Zapraszam też po przepisy na inne surówki: - ze szpinaku i buraka - z brukselki z rodzynkami - z brukselki i białej rzodkiewki z żurawiną - z buraków i pietruszki
Smakuje zdrowoPonieważ dobrych surówek nigdy dość, tym razem zapraszam na smakołyk wprost z Turcji. Przepis znalazłam u Kasi w jej Kuchni bez granic . Zapraszam serdecznie, popróbujcie bo pyszna jest. Turecka surówka z czerwonej kapusty i selera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniektóra jak tylko poczuje powiew ciepłego powietrza zasypia na resztę spaceru :-) czyli na jakieś 2 - 3 godziny :-) a po spacerze gotowanie :-) a dania długie i konkretne dania uzupełniam sałatkami, surówkami... taki letni akcent ;-) SKŁADNIKI 1/2 długiego ogórka 1 cebulka ze szczypiorem 3 gałązki koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa Ogórka ze skórką kroimy w słupki. Cebulkę ze szczypiorem(...)koperek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z solą. Wszystkie składniki łączymy razem, schładzamy - bo tak surówka smakuje najlepiej
Czary - gary w kuchniProste połączenie smaków sprawdza się najlepiej, a już na pewno w tej surówce. Pomidor, papryka, cebulka i do tego świeża bazylia, świetnie smakują, wyglądają i dostępne są przez cały rok. Taką surówkę często przygotowuję do obiadu, gdyż pasuje praktycznie do wszystkiego i wszystkim smakuje. Składniki: 1 duży pomidor 1 średnia papryka 1 mała słodka cebula 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
Kuchcik gotujejeść na surowo czy kiszoną a takę w zupach, pomaga w trawieniu i ma mnóstwo witamin. Tym razem poszatkowałam szybko kapustę, dodałam marchew i pzryprawy i powstała pyszna surówka. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Surówka z młodej kapusty z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna i lekka surówka z kapusty pekińskiej , ogórka i rzodkiewek, przygotowałam ją z sosem Cezar od firmy Fanex . Podałam ją do grillowanego mięsa, wszystkim bardzo smakowała. Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej Pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu Cezar Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, umyte rzodkiewki kroimy w plastry, ogórka zielonego(...)obieramy i kroimy w pół plastry, umyty szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sos, oprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem
Bajeczna Kuchnia