Surówka z marchwi i czosnku to boski dodatek do obiadu w czasie zimy i przedwiośnia. Czego jak czego, ale marchewki i czosnku Read More Artykuł Surówka z marchwi i czosnku pochodzi z serwisu Thermomania
ThermomaniaSurówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja – serio serio! Zimą mam wielką ochotę na jedzenie kiszonek, im bliżej wiosny tym bardziej Read More Artykuł Surówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja pochodzi z serwisu Thermomania
ThermomaniaChrupiąca kapusta pekińska to najpopularniejsze warzywo na surówki i choć jest biała to znakomite źródło karetonoidów. Dziś proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy. Ziarenka kukurydzy to solidna porcja antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, które chronią plamkę żółtą oka i najbogatsze źródło selenu. Dodatek kukurydzy dodaje chrupkości i naturalnej słodyczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zazwyczaj do obiadu przygotowuję surówki na bazie kapusty lub sałaty. Tym razem jednak postanowiłam coś zmienić i przygotowałam ekspresową surówkę z pora z jabłkiem. Możną ją również podać do potraw z grilla lub jako dodatek do kanapek i wędlin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 por (jasna część) 2 jabłka 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżeczka
Danka Pichcidaje ono naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych, które szczególnie przydadzą się osobom osłabionym, wyczerpanym o obniżonej odporności. Warzywo to również pobudza trawienie i przeciwdziała zaparciom. Nadaje się do sałatek, surówek, kanapek. Można je również gotować czy dusić. Surówka z białej rzepy jest prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 białe rzepy 1 jabłko
Danka Pichciwarzywo, które w kuchni wykorzystujemy głównie jako dodatek do zup czy sosów. Jednak można z niego też przygotować pyszną sałatkę (na przykład ziemniaczaną ) lub surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Jest ona bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 por (jasna część) 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pieprz (adsbygoogle(...)pół. Pokroić w plasterki. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miseczki, w której będziemy robić surówkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do tej samej miseczki. Pora przełożyć do miski. Dodać majonez, doprawić pieprzem. Wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciZupełnie nie planowałam wrzucać dziś żadnego posta, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty
Kardamonovykońcu dostałam przepis na najlepszą obiadową surówkę od mojej mamy. Jest bardzo prosta a jaka pyszna! SKŁADNIKI: 500g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko łyżeczka cukru sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (lub więcej, jeśli lubisz) WYKONANIE: 1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar soku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski; 2. Jabłko i marchewkę pokroić
Prosty przepis naodmiany, tym razem mam dla Was kochani przepis na surówkę z pora. Jest to moja ulubiona surówka do pieczonych ziemniaków. Szybko się ją robi, więc mam nadzieję że wypróbujecie 😊 Składniki: por 1 szt, jabłko średnie 2 szt, ogórek kiszony 3 szt, groszek konserwowy 1 puszka, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Pora
kulinarne odsłony patiMimo tego, iż mamy już swoje ulubione surówki, które często przygotowuję to nadal szukam nowych inspiracji. W zależności od pory roku, sięgam po inne warzywa. W okresie jesiennym są to przeważnie warzywa korzeniowe. Do których zalicza się seler i właśnie z niego przygotowałam dzisiejszą surówkę. Seler jest warzywem lekko pikantnym i uważam, że słodka żurawina doskonale do niego pasuje. Składniki
Danka PichciKlasyczna surówka z kiszonej kapusty ( tym razem kupionej w sklepie ze zdrową żywnością jak i marchewka ). Jabłka od siostry ekologiczne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka winne 2 marchewki 1 cebula 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu só l, pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroiłem.. Marchewki i jabłka obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach. Cebule(...)obierałem i pokroiłem w drobniutką kostkę. W misce dokładnie wymieszałem wszystkie składniki surówki, doprawiłem. Odstawiłem do lodówki na pół godziny
R'n'G Kitchen