Surówki z cyklu "wrzuciłem, co miałem" nie raz już mnie zaskoczyły. Z tą nie było inaczej. Połączenie sałaty z awokado, soczystą gruszką i słodkim mango okazało się bardzo trafione. A dodatek soku z limonki i odrobiny chilli doskonale zbalansował smaki. Składniki: 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat 1 dojrzała gruszka 1 średniej wielkości mango 1/2 awokado sok z 1 limonki(...)dnia bez ryzyka, że ściemnieje. Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli, szczyptę płatków z suszonych papryczek chilli i rozmieszać. Tak przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem i wymieszać
W SMAKRozpoczynając kolejny tydzień zapraszamy Was na coś lekkiego. Dzisiaj prosta, klasyczna ale z pewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSurówka z czerwonej kapusty jest dobra o każdej porze roku, zależy tylko co do niej dodamy. Ta dziś podana może służyć doskonale jako samodzielne danie, jest treściwa i sycąca. Zapraszam serdecznie. Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Ta surówka to wspomnienie z dzieciństwa, ale do dziś jem ją z przyjemnością, bo smak marchewki i jabłka nie może … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z marchewki i jabłka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka jak w chińskiej knajpie. Pasuje do sajgonek i kurczaka w kokosowym cieście oraz do innych mięsnych, chińskich dań. Łatwa … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza surówka do chińszczyzny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerProsta do zrobienia, pyszna surówka z selera. Świetna jako dodatek do mięs. Daję dużo koperku, wtedy jest najsmaczniejsza! składniki 300 g selera pęczek koperku sok z 1 cytryny sól, pieprz 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy przygotowanie Seler obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach - ścierałam w robocie. Przełożyć do miski wymieszać(...)sokiem z cytryny aby seler nie ściemniał. Koperek posiekać dodać do selera. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z selerem. Jeżeli surówka wydaje nam się za gęsta, dodać oliwy. Smacznego
Stare GaryWiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej podawać ją do pieczonych lub gotowanych mięs. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryKapusta stożkowa. Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty. Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się(...)taką kapustę kupić - polecam gorąco. I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki :)) Składniki: 1 młoda ka pusta stożkowa 2 marchewki kawałek selera 1 mała cebulka 3-4 rzodkiewki koperek olej sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę, seler, rzodkiewkę ścieramy na tarce
Walijskie PichcenieDzisiejsza surówka z kapusty pekińskie jest uniwersalna bo może być dodatkiem do zimowego obiadu a równie dobrze sprawdzi się na imprezie grillowej . Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna. A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli(...)może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla . Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPomidor 1 sztuka = 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% tłuszczu 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, czosnek Otrzymujemy 250g surówki, która ma 41 kcal. Jeśli mamy jeszcze zapas kalorii spokojnie możemy ją wymieszać z jogurtem naturalnym 0% tłuszczu. Gotowe! Smacznego
IzaGotujeKapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek. Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego przepisu na surówkę z białej kapusty po koreańsku. Ze względu na delikatność młodej kapusty zmniejszyłam proporcje zalewy i dodałam trochę więcej marchwi niż w wersji podstawowej. Składniki
Trzeci talerzobiadu chciałam zrobić surówkę z białej kapusty z marchewką i jabłkiem, ale okazało się, że jabłka zostały skonsumowane przez dziatwę :) Kapusta poszatkowana i osolona , marchew także a jabłek brak. Czym złagodzić smak surowej kapusty? Oto jest pytanie. Otwieram lodówkę a tam leży sobie połówka niezbyt dużej dyni.Więc poszatkowałam dynię i dodałam do prawie gotowej kapusty. Powiem krótko: surówka powstała
Bea(u)ty kitchenJuż dawno obiecałam Zuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około(...)wystygła. Marchew ścieram na tarce jarzynowej, cebulę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Mieszam i nakładam porcje na talerze. Koperek siekam i posypuję surówkę po wierzchu. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenSurówka to wspaniały dodatek do obiadu, a właściwie do drugiego dania i korzystam z niego kiedy tylko mogę :) Surówka rewelacyjnie smakowała, choć przyznaję, że seler ma dość specyficzny, ostry smak i nie każdemu będzie smakować. Mój syn stwierdził, że za dużo dodałam pietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej. Sami więc musicie ocenić
Bea(u)ty kitchenJeśli lubicie kiszoną kapustę, to jeszcze jest najlepsza pora na przygotowanie surówki, choć obcokrajowcy twierdzą, że jemy zepsute jedzenie:D Niech żałują, że nie próbowali:) Surówka jest pyszna i bardzo zdrowa. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule 2 jabłka sól pieprz cukier olej kukurydziany Wykonanie: Opłukana kapustę szatkuję, obraną marchew ścieram na tarce, cebulę i jabłka obieram
Bea(u)ty kitchen