surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:170/277)

Wtorek: Kaczka po chińsku 115

sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu

Niedzielny kucharz
Surówka z młodej kapusty 150

Surówka do obiadu Składniki 1/2 główki młodej kapusty  1 duży pomidor  1 marchewka  1/2 papryki 1 pęczek szczypiorku  sól pieprz sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru  posiekana natka pietruszki olej Sposób przygotowania przepisu: 1.  Kapustę pokroić dodać startą marchewkę na  drobnej tarce, pokrojony szczypiorek ,pomidory i  paprykę oraz natkę pietruszki

W królestwie smaków Beaty
Serowa rolada z warzywami 737

puszka. Mnie ono oczarowało:) Mamy więc i groszek i kukurydzę, a nie musimy otwierać dwóch puszek. Następnego dnia drugą połowę mieszanki możemy wykorzystać do surówki obiadowej – wystarczy skroić sałatę rzymską, lub kapustę pekińską, dodać mieszankę z puszki oraz papryki, które zostają po zrobieniu roladki serowej, a następnie wymieszać wszystko z ulubionym dressingiem. Znów jest smacznie i kolorowo

Smaki Na Talerzu
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 190

Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu

Niedzielny kucharz
Kapusta pak choy/bok choi 189

Delikatnie gorzkawa, ma bardzo mięsiste, ciemnozielone liście, jest soczysta, bogata w witaminy i minerały. Popularna w kuchni chińskiej. Ja używałam do zupy jarzynowej, zapiekanek (wystarczy dodać kapustę kilka minut przed końcem gotowania) i surówek. Świetnie komponuje się z tofu, imbirem, sezamem, innymi warzywami i sosem sojowym. Dostałam kilka sztuk od moich rodziców, ale ponoć można ją znaleźć na targach rolniczych

Qlinarnie i Qlinarnie
Dworek Koper 167

lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa

Szybko Tanio Smacznie
Domowa tortilla 103

nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy) z łyżeczką majonezu i odrobiną mleka, zakwaszone sokiem z 1/3 cytryny

Kucharzyca
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem 109

Przepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki

e-PrzepisyKulinarne
surówka z modrej kapusty 305

surówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem.  Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SURÓWKA COLESLAW 413

Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu  zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża

potrawyregionalne
Co jeść w podróży? 134

jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Moja smaczna kuchnia
Moja wersja surówki Colesław 349

rzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Surówka z kapusty pekińskiej 231

Surówkę można zrobić praktycznie z kilku składników. Kapusta pekińska jest dostępna cały rok. To bardzo zdrowy i apetyczny dodatek do obiadów.  Zapraszam do zrobienia. Składniki: 5 listków kapusty pekińskiej 1/2 jabłka mała marchewka kawałek pora 1/3 papryki czerwonej natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier oliwa z oliwek Kapustę kroimy w paski, jabłko i paprykę w kostkę, pora

tojestpyszne.blogspot.com
Domowy kebab (z proziakowych placków) 189

gotowe. Wtedy będą cieplutkie.  *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego. Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki: Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę lub majonez i dodaje my do kebaba. Oni lubią wszystko

Moje pyszne gotowanie
Surówka Colesław 110

moim przepisem, od razu polazłam do Margarytki i zrobiłam wszystko tak jak tam pisze, tylko zamiast z połowy kapusty zrobiłam z całej, no bo po co mi ta połówka, która by została? Jak się domyślacie narobiłam całą dużą michę surówki. Wykonanie trwało kilka minut, bo wszystko poszatkowałam w starym malakserze, potem tylko leżakowanie. A na końcu jedzenie, hmmm jakie(...)jaką kiedyś robiłam ja. Nie dodałam koperku, bo zapomniałam kupić, zresztą i tak dostałabym zakaz na koperek od Młodego :) To co? Robimy surówkę? Ta może leżeć w lodówce nawet kilka dni. Składniki: 1 mała główka kapusty 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 łyżeczki

Blondynka Gotuje