surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:169/277)

Gołąbki z mięsem i papryką 143

Gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty. Zaczął się sezon na młodą kapustę, Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę , przygotować na ciepło z koperkiem , może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŻEBERKA WIEPRZOWE Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 249

liście laurowe. Misę przykryć i ustawić wolnowar na 8 godzin pieczenia w opcji „low”. Żeberka wieprzowe z wolnowaru znakomicie komponują się zarówno z kiszoną kapustą czy ogórkami, jak i różnego rodzaju surówkami czy gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi typu brokuł, kalafior czy fasolka szparagowa. — BTW całości składników z wodą przed obróbką: 1620 g, 5155 kcal

Ola la LCHF
Wegański kebab 146

wszystkiego! Tak więc bez obaw, nic się nie zmarnuje Ważne: – Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo – Tortille można wykonać samemu ( przepis ) lub kupić gotowe w markecie. Artykuł Wegański kebab pochodzi

Blendman
Kotlet zbójnicki 133

Dziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka

Zasmakuj Kuchni
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 146

sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kaczka po chińsku 137

sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu

Niedzielny kucharz
Surówka z młodej kapusty 170

Surówka do obiadu Składniki 1/2 główki młodej kapusty  1 duży pomidor  1 marchewka  1/2 papryki 1 pęczek szczypiorku  sól pieprz sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru  posiekana natka pietruszki olej Sposób przygotowania przepisu: 1.  Kapustę pokroić dodać startą marchewkę na  drobnej tarce, pokrojony szczypiorek ,pomidory i  paprykę oraz natkę pietruszki

W królestwie smaków Beaty
Serowa rolada z warzywami 771

puszka. Mnie ono oczarowało:) Mamy więc i groszek i kukurydzę, a nie musimy otwierać dwóch puszek. Następnego dnia drugą połowę mieszanki możemy wykorzystać do surówki obiadowej – wystarczy skroić sałatę rzymską, lub kapustę pekińską, dodać mieszankę z puszki oraz papryki, które zostają po zrobieniu roladki serowej, a następnie wymieszać wszystko z ulubionym dressingiem. Znów jest smacznie i kolorowo

Smaki Na Talerzu
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 221

Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu

Niedzielny kucharz
Kapusta pak choy/bok choi 215

Delikatnie gorzkawa, ma bardzo mięsiste, ciemnozielone liście, jest soczysta, bogata w witaminy i minerały. Popularna w kuchni chińskiej. Ja używałam do zupy jarzynowej, zapiekanek (wystarczy dodać kapustę kilka minut przed końcem gotowania) i surówek. Świetnie komponuje się z tofu, imbirem, sezamem, innymi warzywami i sosem sojowym. Dostałam kilka sztuk od moich rodziców, ale ponoć można ją znaleźć na targach rolniczych

Qlinarnie i Qlinarnie
Dworek Koper 190

lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa

Szybko Tanio Smacznie
Domowa tortilla 125

nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy) z łyżeczką majonezu i odrobiną mleka, zakwaszone sokiem z 1/3 cytryny

Kucharzyca
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem 134

Przepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki

e-PrzepisyKulinarne
surówka z modrej kapusty 323

surówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem.  Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SURÓWKA COLESLAW 442

Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu  zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża

potrawyregionalne
Co jeść w podróży? 155

jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Moja smaczna kuchnia
Moja wersja surówki Colesław 370

rzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowy kebab (z proziakowych placków) 210

gotowe. Wtedy będą cieplutkie.  *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego. Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki: Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę lub majonez i dodaje my do kebaba. Oni lubią wszystko

Moje pyszne gotowanie
Surówka Colesław 134

moim przepisem, od razu polazłam do Margarytki i zrobiłam wszystko tak jak tam pisze, tylko zamiast z połowy kapusty zrobiłam z całej, no bo po co mi ta połówka, która by została? Jak się domyślacie narobiłam całą dużą michę surówki. Wykonanie trwało kilka minut, bo wszystko poszatkowałam w starym malakserze, potem tylko leżakowanie. A na końcu jedzenie, hmmm jakie(...)jaką kiedyś robiłam ja. Nie dodałam koperku, bo zapomniałam kupić, zresztą i tak dostałabym zakaz na koperek od Młodego :) To co? Robimy surówkę? Ta może leżeć w lodówce nawet kilka dni. Składniki: 1 mała główka kapusty 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 łyżeczki

Blondynka Gotuje
Surówka z kapusty, marchewki i jabłka 136

jedno jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -olej słonecznikowy -sól -pieprz Ścieramy kapustę na tarce o dużych oczkach, marchewkę i jabłko na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, cukier, odrobinę pieprzu, polewamy łyżką oleju i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy surówkę na jakieś pół godziny przed podaniem, aby smaki się połączyły. (function

Kulinarne przemyslenia
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 167

kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna.  Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy

Walijskie Pichcenie
Duszona młoda kapusta 184

Smaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie

dom-agi.pl
Pulled pork w sosie pomidorowym 135

łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami 234

SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ   Artykuł Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Surówka z białej kapusty 181

niczym odgrzany kotlet. Mam jednak nadzieję, że przynajmniej część z Was stwierdzi, że "Nie! Tego nie jadłam/em! Muszę zrobić:)" i wrzuci swoją surówkę np na IG oznaczając mój profil @kuchniawczekoladzie :) Składniki: ¼ główki białej kapusty 1 czerwone jabłko 1 marchewka 1 por 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Kilka kropel soku z cytryny Sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Pora dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki i przelewamy wrzątkiem, by nieco zmiękł. Odcedzamy i studzimy. Kapustę szatkujemy na grubszych oczkach, podobnie umyte, ale nie obrane jabłko, a marchewkę ścieramy na tych całkiem drobnych. Składniki na surówkę łączymy ze sobą i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt i doprawiamy do smaku solą oraz

Kuchnia w czekoladzie
młoda kapusta z pomarańczą -surówka 151

duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu.  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 duża pomarańcza świeży koperek sól pieprz łyżka dobrego majonezu Kapustę zeszatkować, nasolić (nie za dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KAPUSTA DO OBIADU MOJEGO TATY 169

Taką kapustę często gotował mój tato , podając ją jako surówkę do Dania z mięsem.Świetnie się z nim uzupełnia , bardzo dobrze smakuje , i przypomina mi dawne czasy spędzone  w domu rodzinnym.Podawano ją też na różne domowe okazje jako dodatek .Polecam ten przepis.Alternatywa dla a'la bigos. 0.5 kg.kapusty słodkiej pętko dobrej kiełbasy mały przecier pomidorowy cebula sól i pieprz(...)liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego kminek natka pietruszki i koperek 1łyżka smalcu lub oleju ******************************************** Kapustę wypłukać ,posiekać ,włożyć do garnka, podlać odrobiną bulionu.Dodać listek laurowy i ziele angielski.Ugotować do miękkości ok.1 godziny.Kiełbasę obrać z osłonki ,pokroić w plasterki i dodać do kapusty.Wymieszać z przecierem pomidorowym i smalcem.Przeprawić do smaku.Matkę z KOPERKOWYM wypłukać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 151

takie przystawki , z którymi zawsze możemy poeksperymentować. Różne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4  pora  ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki(...)chwilę sparzamy wrzątkiem.  Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu lub najzwyczajniej sama, jak ktoś lubi. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem 380

Składniki:  mała główka młodej, białej kapusty  200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie  pęczek rzodkiewek  2 pomidory, najlepiej malinowe 

Moja smaczna kuchnia
Colesław z młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty 192

Młoda kapusta skrywa przede mną jeszcze wiele nieodkrytych smacznych potraw. - tak pomyślałam i zrobiłam sobie colesława. To klasyczna surówka oferowana w jednym z fast foodów ;) Nie ukrywam, że to jedna z moich ulubionych. Potrzebujemy: główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu, ja robiłam własny jajeczny majonez, przepis na niego możecie znaleźć na blogu(...)będzie można odsączyć sok i działać dalej. Do odsączonej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Mieszamy, aż wszystko się doskonale ze sobą połączy. Myślę, że warto ukręcić swój majonez, który jest odpowiednio doprawiony. Mamy wtedy gwarancję, że nasza surówka zyska pełnię smaków. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę

MamaOskarka
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 141

wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę na skróty, zatem zawsze znajdę kręte ścieżki a niekiedy ślepe uliczki. Postanowiłam część kapusty posiekać i ukisić

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania