steki - 502 przepisów (strona:24/34)

Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28 288

później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa, steku czy jajek w koszulkach. Smacznego

Kolizje Smaków
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 475

przez kilka godzin. Ponadto jest bardzo smaczne i nie różni się praktycznie niczym (poza niższą kalorycznością) od tej gorszej wersji z pszennym chlebem tostowym i żółtym serem (nierzadko ze stekiem czy hamburgerem).W zależności od tego ile kalorii poświęcasz na śniadanie możesz zjeść kilka porcji. Przykładowo moje śniadanie (do 350kcal) składa się z dwóch grzanek i jednego tosta, ale równie

All My Fit Life
Gdy dziennikarz portalu Onet zabrania Ci jeść... bo niezdrowe! 203

też tuńczyka z naturalnych łowisk." (http://gotowanie.onet.pl/galerie/najbardziej-trujace-jedzenie-tego-nie-jedz,1353,obraz,2.html). Jako wykształcony zootechnik, a właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie (choć zazwyczaj przechodzę - takie steki bzdur dosyć często się widuje w naszych mediach). Konserwanty, barwniki... OK! Jeśli jest napisane na opakowaniu wędliny, to kupujesz o ile chcesz i smacznego. Pytam się tylko jaka różnica jest

Słodka sielanka
1459. Sznycle pruszkowskie 183

kiełbasy maczać w cieściei smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami.Wersja dla wegetarianWegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać steki sojowe, uprzednio ugotowane w esencjonalnym grzybowym rosole z kostki i dobrze odciśnięte. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
Babka ziemniaczana 374

skład której wchodzą: pieprz ziołowy, papryka ostra, chili, pieprz czarny, kminek, papryka, gorczyca, czosnek.Zastosowanie w kuchni: Przyprawa jest stosowana do wzmacniania smaku takich potraw jak: schab, karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też  do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi

Moje domowe kucharzenie
Schabowy..pachnący czosnkiem 187

stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów

Moje domowe kucharzenie
Chow mein z wołowiną po tajsku 188

poszłam na łatwiznę, a sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam

Brzuszki Łakomczuszki
Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli 255

Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna.Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny

Smaczna Pyza
Pasta! 237

pamiętam właśnie smaki i zapachy. Miejsca, które utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie

Ratunku obiad
Brak tytułu 188

oraz wszelkimi ciekawostkami dzielił się ze zgromadzonymi Grzegorz Łapanowski. Grzegorz Łapanowski mówił jak łączyć i wykorzystywać w kuchni lokalne specjały. Zgromadzeni widzowie poczęstowani zostali: - sałatką Najsztuba - pstrągiem z kiełbasą - stekami z wołowiny - risotto z grzybami leśnymi Było naprawdę smacznie ! Na tzw. Dużej Scenie Smaku mogliśmy podziwiać pokazy: - Ojców Oblatów z Kodnia, którzy serwowali pyszną jagnięcinę - Jean Bos przygotował "Królewską dziczyznę

kolorowotorcikowo
Rostbef 251

pewno zadbają  o najsłodszy na świecie deser. A może zamienicie się rolami i tym razem Panowie założą fartuszki? Inwencję twórczą pozostawiam Wam moi drodzy czytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego!  Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę

Sajkofanka smaku
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 195

szałwia. v  Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v  W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki

Mia Cucina Sofieta
Sos pieprzowy 231

pieprzowy - rewelacyjny do steków, mięs wołowych, mięs z grilla. Przepyszny. Zaczynamy.  Składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzu Wykonanie:Masło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać. Zciągamy z gazu dodajemy pieprz I śmietanę- miksujemy blenderem. Kładziemy na gaz I zagotowujemy. Sos gotowy. :) Smacznego

Smaki Edyty
Halibut aromatyzowany natką 160

wolała bym świeżego. Z reguły marynuję ryby - dziś pominęłam ten etap. Halibut jest tak smaczną rybą, że w zasadzie sam się smakowo broni. Czas: 30 minut Składniki: 1 duży stek z halibuta 1/4 cytryny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła

Buniabaje w kuchni
Shark steak na pomarańczowo 158

Czyli po prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu. Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super

Buniabaje w kuchni