stek - 1671 przepisów (strona:31/112)

Pieprz 210

morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka

Pomysłowa kuchnia
Stek bavette z grilla z czipsami z plantana 212

Francuski stek wołowy bavette to inaczej łata wołowa z odcinka brzuszno - lędźwiowego która idealnie nadaje się na steki bo ma włókna mięśniowe idealne do tego typu dań. Mięso przyrządzone na grillu jest soczyste, mięciutkie, idealne dla każdego wielbiciela mięsa. Polecam na szybki obiad. Podałam z czipsami z plantana i sałatą ze śmietaną. Stek bavette z grilla z czipsami z plantana

Moje Małe Czarowanie
Stek z kalafiora i kalafior pieczony 425

papryki odrobina curry  tymianek oliwa z oliwek pesto brokułowe suszone pomidory Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ze środka  kalafiora wycinamy ok 2 cm plastry- to będą nasze steki. Posypujemy solą i pieprzem. Pozostałą część kalafiora dzielimy na różyczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Robię to intuicyjnie, więc ciężko określić mi proporcje. Przyprawy dodaję tak, aby kalafior(...)początku lepiej dodać mniej ;) Nie dodawajcie też zbyt dużo tymianku, jego nadmiar może nadać potrawie gorzki posmak. Przyprawione różyczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Steki smarujemy dokładnie olejem kokosowym. Smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Układamy na blasze. Steki pieczemy ok 15 minut, można je odwrócić w trakcie pieczenia. Różyczki pieczemy około

Czerwona Porzeczka
Tuńczyk w sosie teriyaki 238

bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek)  pieprz świeżo mielony 3 łyżeczki miodu(...)łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę. Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut, aż trochę zgęstnieje Świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy steki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty

Czerwona Porzeczka
PIECZEŃ Z KARKÓWKI 161

przygotowanie to tylko chwila. Podana tradycyjnie z ziemniaczkami i buraczkami bądź ulubioną surówką to po prostu niebo w gębie :) Do przygotowania mojej karkówki wykorzystałam dość duże i grube steki z karkówki, jednak piekąc cały kawał mięcha to około kilogramowy kawałek piekę niecałe półtora godziny w 160'C. Składniki: * 4 steki z karkówki (około 700 g) * 2 łyżki oleju * płaska łyżeczka(...)użyłam Skworcu)   * ząbek czosnku * pół szklanki wody Wykonanie: Karkówkę natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, odstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) ułożyć steki z karkówki, podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 50 minut, co jakiś czas podlewając wodą. Jeśli pieczecie karkówkę z całości to po upieczeniu należy

Zrób to smacznie
Stek z tuńczyka z warzywami 180

pierwszy raz, kupiliśmy w Lidlu, przyrządzony został najprościej jak się da, bo tylko oprószony solą i pieprzem i usmażony na oliwie. Do tego smażone warzywa. Powiem Wam, że stek pyszny, następnym razem zrobię zdjęcia środka, bo ten zniknął w ekspresowym tempie. Polecam wszystkim, bo jest naprawdę bardzo smaczny :-). Miłego dnia :-) Składniki: stek z tuńczyka sól pieprz oliwa z oliwek Warzywa(...)cukinia papryka czerwona oliwki zielone i czarne suszone pomidory 1.Warzywa myjemy, kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa, smażymy. 2. na patelni grillowej podgrzewamy oliwę, umyty stek z tuńczyka, oprószamy z obu stron solą i pieprzem smażymy z obu stron po 3 minuty z każdej  ( te 3 minuty to jest już takie max). Podajemy z warzywami :-). Smacznego

kruche babeczki
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 181

Cześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na najlepsze marynaty do mięsa i krewetek. Pierwsza – glazura kawowa nada się idealnie do mięsa (steków!) i krewetek. Druga – pomarańczowa, niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy(...)zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana” pina colada. Brzmi intrygująco, prawda?! Warsztaty prowadził Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pozytywnej energii. Spotkanie rozpoczęło się od omówienia

Moja pasja smaku
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 188

dumni ze swoich dań. Menu tych warsztatów było prawdziwą ucztą dla mięsożerców stworzyliśmy: 1. Burrito z wołowiną i guacamole - Guacamole od dziś moja ulubiona sałatka/dip 2. Kanapka ze stekiem, chrzanem i konfiturą z czerwonej cebuli - oj ten stek! 3. Pierożki wonton z kurczakiem - idealne na imprezę, szybkie! tanio! dużo! Postaram się jak najszybciej napisać o poszczególnych daniach i podać(...)minut. I już Gotowe, konfiturę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce.  Z czym jeść konfiturę? Ze wszystkim a najlepiej z burgerami,pieczonym mięsem, do kanapki ze stekiem albo z grillowanym serem, W prostocie siła :) A sam Damian super facet, z ogromną wiedzą i doświadczeniem a przy tym niesamowicie skromny. W Baccaro, często prowadzi warsztaty - zapiszcie się! a udany wieczór

Wylizany Rondel
Tuńczyk z grilla 236

Tuńczyk to chuda ryba, więc nie grilluje się go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy i twardy. Przy grillowaniu steków wystarczą zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, powinny być delikatnie różowe w środku.  Składniki: stek z tuńczyka oliwa sok z cytryny rozmaryn suszony sól, pieprz Rybę należy wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła(...)cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował. Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami

wyzwania kuchenne
STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI 143

Stek z karczku to jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu.  Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie.  Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat.  SKŁADNIKI :  500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek(...)grillu. Po kilku minutach, kiedy już  mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło.  Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek z karczku, porcje sałaty i dekorujemy pieczona marchewką. Podajemy od zaraz, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 212

słodko, bo nie samym deserem się żyje ;) Dla mnie jest najważniejsze, żeby mój domownik zjadł porządne, zbilansowane i zdrowe śniadanie.  Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka(...)odkładamy na kilka minut, żeby "odpoczęło". Bułkę rozkrawamy w poprzek (można ją delikatnie posmarować klarowanym masłem), na dolnej części układamy sałatę i roszponkę, na nich pokrojony w plastry stek z serca, polewamy go sosem, dokładamy pieczarkę, cebulę i kiełki buraka, nakładamy górną warstwę bułki. Spinamy wszystko wykałaczką i podajemy śniadanie do łóżka razem z ulubionym sokiem, na przykład z kiszonych

Quinoa Raz!
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 199

dań. Tak sobie pomyślałam ostatnio będąc w sklepie na B.. że steka bym zjadła, tak tego co leży w chłodni i się do mnie tak uśmiecha ;) No dobra, stek .. hmm może być w zupie, obok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie na pintereście oczywiście, ostatnio moim ukochanym. Nim zaczęłam szukać(...)było teraz, rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów  2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego )  1 cm kawałek imbiru  3 ząbki czosnku  1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka oleju sezamowego  1 łyżeczka sambal oelek

Kuchnia na wzgórzu
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 335

rzeźnika na starym mieście, u którego kupimy każdy dowolny, świeżutki kawałek dobrego wołu, dlatego ja troszkę oszukuję – gdy nagle nachodzi nas burgerowy zew, kupuję na hamburgery gotowe, sezonowane steki rib eye – idealnie krwiste, pachnące, perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników(...)malutko, ma być na patelni tylko poślizg.   Smażymy burgery na bardzo, bardzo gorącej patelni (idealnie nadaje się patelnia żeliwna) i mocno rozgrzanym tłuszczu. Ja smażę je podobnie jak steki – odwracam burgery co 30 sekund do casu równego wysmażenia. Najbardziej lubię kruchą wypieczoną skórkę i jeszcze delikatnie różowy środek – medium, medium well-done.   Klasyczne i większe burgery smażę

Karo in the Kitchen
Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) 215

SKŁADNIKI 4 steki z tuńczyka 1 awokado 2 pomarańcze 2 limonki 1 czerwona cebula kolendra s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di tonno 1 avocado 2 arance 2 lime 1 cipolla rossa coriandolo sale, pepe olio d' oliva PRZYGOTOWANIE Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomarańcze filetujemy na cząstki bez błonek. Awokado przekrawamy(...)mieszamy sok z pomarańczy, sok z limonki, doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem. Dodajemy pomarańcze, cebulę i awokado. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Steki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Rybę grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Steki serwujemy z dodatkiem salsy, kawałkami limonki i listkami świeżej kolendry. **** PREPARAZIONE Pulite la cipolla

La grande e la piccola cuoca