stek wołowy - 526 przepisów (strona:19/36)

Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków 194

ostatnich słodkościach na blogu, dziś kawał dobrego mięsa! Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków :) MNIAM! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pad thai z wołowiną 508

talerzem odczucia smakowe są już zupełnie subiektywne – podajemy też sos rybny, sos sojowy, drobniutko posiekane świeże chili i cząstki limonki do skropienia. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 stek z łaty wołowej, 350-400g 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością? 197

samymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa.  A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością.  Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym

SMYKWKUCHNI
Sałatka ze stekiem – świeża, chrupiąca i wyrazista 202

chrupka i jędrna. Jeśli chcecie zabrać sałatę ze sobą do pracy albo na piknik – sos koniecznie zabierzcie w osobnym pojemniku, nie mieszajcie go z sałatą. SKŁADNIKI 1 porządny stek z łaty wołowej (bavette) lub z antrykotu (ribeye) 1 łyżeczka oleju/oliwy do smażenia sól świeżo mielony pieprz 3 garście mieszanki sałat 1 garść roszponki 1 kulka sera mozzarella 1 szalotka bananowa

Karo in the Kitchen
Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera 244

danie jest fantastyczne. Danie z cyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam w 30 minut. Potrzebujemy: Dla 4 osób 400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2  czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zielone stir fry z wołowiną 234

sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu bazowego stir

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 244

wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku i leśnej ściółki wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą

W kuchni Katie
Pappardelle z suszonymi pomidorami 195

przygotowałam i ugotowałam makaron na niedzielny obiad, podałam na nim rukolę w occie winnym i wołowe, bardzo cieniutkie steki z czosnkiem i rozmarynem. Makaron z wyraźną nutą suszonych pomidorów stanowił wspaniałe tło dla mięsa i kwaskowo-orzechowej rukoli

Kuchnia Prezydentowej
Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach 148

Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej w wersji średnio wysmażonej a jako dopełnienie upieczone na chrupiąco szparagi i mieszanka świezych warzyw z truflowym sosem balsamicznym. Całość tworzy wyjątkowo smacze połączenie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom doskonałego mięsa jak i chrupiących warzyw

Milion Smaków
Stek z kurkami i puree z dyni 189

pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Stek Salisbury w sosie grzybowym 362

stek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał

Poezja smaku
Wołowina w sosie własnym 28

jest jeszcze lepsza. Wołowina w sosie własnym – składniki  Kawałki lub plastry mięsa wołowego powinny być w miarę równej grubości. 750 g dobrego, kruchego mięsa wołowego, (np. wołowina zrazowa górna, krzyżowa, rozbratel albo świeca wołowa), 3-4 łyżki oleju do smażenia, 1 duża cebula, bulion wołowy lub woda, około 350-500 ml, opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki(...)jest świeca wołowa, czyli polędwica rzeźnika?  Świeca wołowa przez długi czas była pilnie strzeżonym sekretem rzeźników – zamiast trafiać na ladę sklepową, często lądowała na ich własnych stołach. Świeca wołowa jest niesamowicie smaczna – to wyjątkowo delikatne, kruche mięso wołowe pochodzi z dość niepozornego miejsca, bo z części przepony krowy. We Francji, świeca wołowa, znana jako „onglet”, jest bardzo ceniona przez

Cztery Fajery
Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? 254

miękka i soczysta. Jeśli mięso wołowe pokroimy wzdłuż włókien, to będzie ono trudne do pogryzienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Robisz steki? Grubość kawałków mięsa ma znaczenie Steki są jednymi z najpopularniejszych dań tworzonych z mięsa wołowego (potrawę tą wykonujemy m. in. z polędwicy lub karkówki). Oczywiście także w tym przypadku należy kroić wołowinę w poprzek włókien mięśniowych. Im grubszy będzie stek(...)nacisnąć – im będzie twardszy, tym lepiej wypieczony. Kiedy chcemy uniknąć nadmiernego jego wysuszenia, warto nasz stek włożyć do piekarnika (rozgrzanego do 200 st.) zanim dojdzie na patelni i w ten sposób nabierze on równowagi między soczystością a kruchością. Jak widać, krojenie mięsa wołowego nie jest trudną czynnością, musi być po prostu wykonane w prawidłowy sposób. Ćwiartowanie wołowiny jest uwerturą, która

Kulinarne Przeboje
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 356

dobrego wołu, dlatego ja troszkę oszukuję – gdy nagle nachodzi nas burgerowy zew, kupuję na hamburgery gotowe, sezonowane steki rib eye – idealnie krwiste, pachnące, perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie(...)odrobina musztardy Dijon i majonezu. Frytki z piekarnika i szklanka piwa albo cola – nie odmówię Do dzieła! SKŁADNIKI na 6 małych burgerów (po 120g) 500g antrykotu (sezonowane steki rib eye) 300g łopatki wołowej mąka pszenna bekon łój wołowy olej ryżowy rafinowany olej kokosowy sól świeżo mielony pieprz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Bitki wołowe w sosie własnym 1059

kocha " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 5 osób : 6-7 plastrów udźca wołowego ( ja kupuję ostatnio steki minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania(...)potrawę doprawiamy pieprzem , najlepiej świeżo mielonym i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na około 2 minut . Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą i koniecznie z kiszonym ogórem Smacznego !   Post Bitki wołowe w sosie własnym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży