Wspaniałe smaki <3 Składniki 200 g makaronu chow mein 350 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 200 g mieszanki orientalnej (mrożonej) 1 opakowanie mieszanki kiełków stir fry 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego cukier trzcinowy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet(...)kroimy w kostkę, mieszam z sosem sojowym , posiekanym czosnkiem i imbirem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy mieszankę orientalną oraz kiełki, podsmażamy (do momentu odparowania wody z warzyw), dodajemy makaron i sos ostrygowy. Chwilę razem smażymy, do smaku doprawiamy cukrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchendeszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok. Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego sos na bazie śmietanki, musztardy i sera. Makaron aż sam się prosi do tego dania! Nam taki kolorowy obiad bardzo przypadł do gustu, nie tylko smakiem, także wyglądem. Mam nadzieję(...)łyżki musztardy 3 łyżki tartego żółtego sera ząbek czosnku sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron - w połowie przygotowywania sosu - ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos: 1. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Przesmażcie na niej obrany i pokrojony w talarki lub kosteczkę czosnek
Zasmakuj KuchniLubicie sos barbecue? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę(...)Następnie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 15 minut. Podczas dopiekania, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. Skrzydełka pieczone w sosie BBQ, podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką. Smacznego
Smak mojego domupanował, gdy jedliście to na Nocnym Markecie. Jedziemy! Składniki: 1 szklanka pęczaku 200 g tofu 1 ogórek 1 awokado 1 pęczek koperku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek sosu sojowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu 5 łyżek oleju sezamowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu sok z 1/2 cytryny sezam (zwykły, czarny albo oba) 5 ząbków czosnku pieprz(...)sól opcjonalnie: woda z kiszonych ogórków (np. 1 szklanka) Przepis: Tofu kroicie w kostkę, przekładacie do miski, zalewacie wodą z kiszonych ogórków, olejem sezamowym i sosem sojowym, dodajecie obrane i zgniecione ząbki czosnku. Sezam prażycie na patelni i wsypujecie do miski. Mieszacie i zostawiacie to np. na noc na blacie, stole, półce – gdziekolwiek, byle poza lodówką. Dzięki temu wszystko
GRUBY WAŁEKjest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która(...)puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę. Następnie
Codziennik KuchennyŚledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy
Codziennik Kuchennyczerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę. Mięso smażyć(...)powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut. Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni. Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem. Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili
Codziennik Kuchennymój domowy Ajvar , w który marynowały się skrzydełka przez całą noc i uwierzcie mi warto było czekać!. Co będziecie potrzebować, czyli porcja dla 5 osób: - 20 skrzydełek Sos do marynowania: - 1/2 litra maślanki - 5 łyżek sosu paprykowego (ajvaru), mój domowy jest łagodny, jeśli macie sklepowy który jest bardzo ostry to radzę dodać tylko 2 łyżki, bo skrzydełka(...)szklanka mąki razowej - 1 łyżeczka kurkumy - można dodać suszone zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia Dodatkowo: - ok. 2 litrów oleju rzepakowego 1. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos, w dużej misce łączymy ze skrzydełkami, dłońmi wcieramy sos w mięso żeby wszędzie dotarł i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Olej rozgrzewamy na małym gazie
Apetyczna babeczkaDziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron typu(...)bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z tym także nie jest inaczej. Idealny obiad w po pracowitym dniu, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami (4 porcje) Składniki: 5 łyżek oleju roślinnego 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka
karmelowypizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Do tego ketchup i domowy sos czosnkowy i… nic tylko jeść Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę poza domem, to zawsze po jej zjedzeniu(...)łyżka oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki Farsz: 1/2 czerwonej papryki (dużej) 1/4 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula około 200 g wędzonej szynki 12 małych pieczarek Dodatkowo: sos do pizzy około 200 g sera mozzarella wiórki Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (bazylię, sól
Słodkie okruszkimnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli INGREDIENTS (3 portions): approx 500 g beef (shoulder) salt(...)czosnek i wodę – dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry. Sałatę porwij na takie kawałki, które łatwo będzie układać na bułce. Zrób sosy – składniki umieść w miseczkach i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, lekko posmaruj olejem. Z mięsa uformuj trzy kotlety, takiej wielkości, żeby idealnie mieściły się do bułki, będą miały mniej więcej
Martyna Cooksspaghetti - kolejnym na moim blogu;) Będę Was nimi zasypywać :) w różnych wersjach, bo uwielbiam i warto się tym dzielić;) Mogłabym je jeść codziennie, raz z pomidorami, raz z serem, sosem pieczarkowym, szpinakiem. Wersji może być niezliczona ilość. A każda pyszna i w zależności kto zrobi - inna;) Niekoniecznie z mięsem, choć moi rodzice uwielbiają zawsze makaron spaghetti zjadać z - jakimkolwiek - sosem(...)pół 65 g kiełbasy 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, cząber, łyżeczka suszonych pomidorów łyżka cukru pudru oliwa z oliwek do podsmażenia sosu kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki tarty ulubiony twardy ser do posypania, ja użyłam parmezanu Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone w kostkę: kiełbasę oraz cebulę. Gdy kiełbasa będzie
Zasmakuj KuchniTortilla z farszem warzywnym zapiekana w sosie beszamelowym i serem Dzień dobry Chodząc po sklepie zastanawiałam się co dziś dobrego przygotować i tak z czasem przyszedł pomysł na tortille. Pyszne i sycące danie dla każdego łakomczucha. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Przepis: Składniki : 6 tortilli 1200 g mrożonych warzyw(...)już zmiękną i woda wyparuje smażymy na oliwie lub masełku przez jakiś czas dorzucając przyprawy tj. bazylia, tymianek, oregano, sól i pieprz do smaku, na koniec dodać 3 łyżki sosu beszamelowego i wymieszać. Sos beszamelowy 1. W garnuszku rozpuścić masło dodać mąkę i wymieszać i tylko krótką chwile trzymać na ogniu, powoli wlewać mleko cały czas mieszając, żeby
Mój pomysł naSos pieczarkowy Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem. Po prostu wyśmienity!!! Przepis: Składniki: (500 ml) 200 g pieczarek 200 ml bulionu grzybowego 300 ml rzadkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Wykonanie: 1. Pieczarki myjemy, obieramy(...)grudki. ( używam do tego trzepaczki kuchennej) 5. Do bulionu wlewamy śmietanę i pieczarki, doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Doprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej i odrobiną pieprzu. 6. Sos gotowy
Mój pomysł naSos chrzanowy na ciepło Dzień dobry Powiem wam szczerze, że sos chrzanowy robiłam pierwszy raz, do końca nie wiedziałam jaki smak uzyskam, ale byłam mile zaskoczona, kiedy wyszedł mi bardzo dobry. Sos chrzanowy możemy podawać między innymi do makaronu, jajek, ziemniaczków, na pewno udoskonali nasze potrawy o wspaniały smak. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki
Mój pomysł na