Zrobiliście już kotlety duszone w kremowym , pomidorowym sosie , pachnące cudownie majerankiem i suszonymi grzybami zebranymi jesienią.Jak nie , to wypróbujcie ten przepis.Fantastyczne danie na jasienne obiady , kiedy w okna stukają krople deszczu.Zapraszam. Przepis na 2 porcje: 16dag.ładnej wykrojonej na kotlety łopatki Garść namoczonych i ugotowanych grzybków 20dag . tłuszczu 4g.mąki sól przyprawa uniwersalna-przepis na blogu(...)swoimi ulubionymi przyprawami lub przyprawą uniwersalną,otaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz,układamy zrazy i obsmażamy na niezbyt mocnym ogniu.Kotlety odkładamy na talerzyk w ciepłe miejsce.Do sosu dodajemy obgotowane grzyby,pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu.Koncentrat pomidorowy dodajemy do grzybów.Zimny wywar warzywny mieszamy z mąką dolewamy do sosu ,zagotowujemy.Dodajemy majeranek.Potem dolewamy śmietanę i doprawiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFantastyczne danie! Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość. Sos fajnie ” obkleja ” makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie ” makaron osobno i sos osobno ” Uwielbiam takie jedzonko Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara Składniki: 250g makaronu tagliatelle 300 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki(...)przyprawy ( sól, pieprz ). Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości. Dekorujemy świeżą bazylią. Artykuł Tagliatelle Carbonara pochodzi z serwisu
NiePieprz.plSzynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie(...)przykryciem co najmniej 1,5 godziny. Ewentualnie czas duszenia wydłużyć, aż do uzyskania pożądanej miękkości mięsa. Pod sam koniec szynkę i liście laurowe wyjąć z garnka, a sos zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt rzadki to możecie go zredukować (gotować bez przykrycia na małym ogniu) bądź zagęścić 1 łyżką mąki wymieszanej z odrobiną
Ugotowaćpapryka garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 mała papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej(...)czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę. Ryż gotuję
Mango Papajapolecam. Przed ostatecznym pieczeniem, rozgrzewam kamień w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (kamień powinien grzać się około 50 minut od ZIMNEGO PIEKARNIKA). W czasie kiedy kamień się grzeje, przygotowuję sos do pizzy i wszystkie składniki. Sos do pizzy: 1 puszka pomidorów (latem, kiedy mamy smaczne pomidory używam świeżych) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Szczypta soli Szczypta(...)cukru Pomidory miksujemy z czosnkiem. Dodajemy przyprawy i sól i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie studzimy. Przygotowanie pizzy: Ciasto na pizzę rozwałkować (osoby z większą wprawą mogą zrobić to ręcznie) i posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano
Kuchnia Bon Appetitpęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka(...)odwracając je od czasu do czasu. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 10 minut przed wyjęciem z piekarnika) na kotlecikach układamy plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi. Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Carpaccio z ośmiornicy Składniki: Ośmiornica – 1 sztuka około 2kg Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy – 3 sztuki Ziele angielskie – 4-5 sztuk Sól Sos: Natka pietruszki – 2-3 łyżki drobno posiekanej lub roztartej w moździerzu Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód – 1 łyżka Sól Wykonanie – sos: Natkę pietruszki drobno siekamy(...)rozcieramy w moździerzu. Mieszamy następnie z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dodajemy do sosu szczyptę soli i schładzamy. Wykonanie – ośmiornica: Ośmiornicę dokładnie czyścimy, usuwamy kolec i wszystkie twarde elementy z głowy (kupując zamrożoną ośmiornicę mamy już ten komfort, że jest ona pozbawiona oczu i całej zawartości głowy). Następnie dokładnie ją myjemy. W między czasie zagotowujemy w garnku wodę
Kuchnia Bon Appetitszparagów z jajkiem i łososiem Składniki: Młode ziemniaczki – 20 sztuk (małe) Szparagi zielone – 1 pęczek Rzodkiewki – 7 sztuk Łosoś wędzony – 100g Jajka – 4-5 sztuk Koperek Sól, pieprz Składniki – sos: Kolendra – ½ szklanki Natka pietruszki – ½ pęczka Jogurt naturalny (gęsty) – 2-3 łyżki Sól – szczypta Kumin – ½ łyżeczki Papryczka chili – szczypta Wykonanie – sos: W blenderze zmiksować na gładki krem świeżą kolendrę, natkę pietruszki(...)same liście) z jogurtem naturalnym. Sos doprawić do smaku solę, kuminem i papryczką chili. Wykonanie – sałatka: Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. W między czasie szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, jajkiem i łososiem wędzonym. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Bon Appetitgłówka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka Mąka – 1 łyżka Mleko – 3 łyżki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie – gołąbki: Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować(...)liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h. Wykonanie – sos: W garnku roztopić masło i wymieszać energicznie z mąką, tak jak przygotowuje się zasmażkę. Następnie zdjąć garnek z ognia i energicznie mieszając dolewać mleka. Gdy powstanie kremowy sos, dodać
Kuchnia Bon Appetithansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli mun Makaron ryżowy(...)sos Sriracha Limonki Wykonanie: Szponder pieczemy razem z cebulami (przekrojonymi na pół) przez 25-30 minut. Następnie szponder i cebule przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu razem z cynamonem, anyżem i imbirem przez 3-4 godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez kolejną godzinę. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki do zupy
Kuchnia Bon Appetitupływie tego czasu pieczemy w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 190 o C. Po upływie 1 godziny przykrywamy folią aluminiową. Gdy karkówka będzie odpowiednio miękka zlewamy powstały sos, dodajemy upieczone cebule i miksujemy. Dalej przecieramy sos przez sito. Możemy dodać trochę wody do sosu. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy ( ja nie doprawiałam ). Upieczoną karkówkę podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyszpilką do zrazów zawijanych). Kaczkę oprószyć solą. Ułożyć kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec trzy godziny: po godzinie polać wytworzonym sosem; po dwóch godzinach kaczkę polać miodem pitnym; po 3 godzinach wyjąć kaczkę, zlać wytworzony sos (nie wylewać), ułożyć kaczkę na blasze do góry grzbietem i piec aż się zrumieni(...)czasie z wytworzonego sosu zlać tłuszcz, a resztę przelać do garnuszka, dodać resztę śliwek, tymianek i gotować aż śliwki zmiękną. Podawać kaczkę z sosem. zastawa
królestwo garówKurczak w sosie pomidorowym z nutką pasty paprykowej! Pomysł na obiad dla dzieci i dla całej rodziny! Dzisiaj chciałabym pokazać Wam bardzo szybki i prosty przepis na piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Taki obiad możecie w kilkanaście minut wyczarować po powrocie z pracy, bądź wtedy kiedy macie mało czasu na stanie w kuchni. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny(...)wody i przykryj pokrywką, całość dusimy przez 5 minut, dodajemy zioła. Tak aby pomidorki popękały i oddały sok. Dodaj pastę paprykową i duś bez pokrywki przez 10 minut aby sos zgęstniał i odparował. Kurczaka możecie podać z ziemniakami, kaszą czy też po prostu bagietką pszenną na zakwasie. Smacznego
SMYKWKUCHNIprzygotowywaniu gołąbków - robi je najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie. Gołąbki bez zawijania - dla leniwych Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól(...)pieprz do smaku bułka tarta do panierowani olej do smażenia sos: 1 duża lub 2 małe cebule 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 500 ml passaty pomidorowej w kartoniku (przecieru) około 300-400 ml wody olej 1 szczypta rozmarynu 1 szczypta oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki