zbierze wszystkie smaki z przysmażania. Przelewam całość do garnka z mięsem i duszę pod przykryciem, na małym ogniu około 1,5 h, dolewając co jakiś czas odrobinę wody, jeśli sos za bardzo gęstnieje. Po tym czasie dorzucam pokrojoną pieczoną paprykę, doprawiam lekko solą, chili i oregano. Duszę przynajmniej następne pół godziny, godzinę, sprawdzając miękkość mięsa. Papryka, cebula i czosnek rozpadną(...)się i zagęszczą sos. Ponadto policzki przerośnięte są kleistymi błonkami, więc sos nie powinien być zbyt rzadki. Jeśli taki jest, polecam raczej odkryć garnek i pogotować dłużej, by woda odparowała, niż zagęszczać go mąką, czy czymkolwiek innym. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku i gotowe. Takie policzki można serwować jako odrębną potrawkę z kromką pysznego, pełnoziarnistego chleba. Może to być
Pichceniomaniaminut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką(...)wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka
Karo in the KitchenSOS : 4 pomidory bazylia suszona do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 cebula DODATKI : 1 papryka 100 g chudej szynki(...)blaszce i pieczemy w temperaturze 190 % C, przez około 15 minut, aż spód z kalafiora ładnie się zarumieni. Pomidory i cebulę drobno kroimy, przekładamy do garnka i gotujemy aż sos ładnie zgęstnieje. Dodajemy czosnek i wszystko blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i bazylią. Na spód wylewamy sos pomidorowy, rozkładamy pokrojoną szynkę i plasterki mozzarelli. Pizzę pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliciastu lekkość, pulchność. Ciasto jest bardzo pyszne i świetnie się z nim pracuje, nie rwie się, nie klei. Rewelacja :-) Pizzę możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, ja robiłam z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką i żółtym serem, całość posypałam oregano i bazylią. Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego około 10 średniej wielkości pizz. Ale dość pisania, przejdźmy(...)łyżek zimnego mleka -250 g sera białego chudego -2 jajka -10 łyżek oleju -2 łyżki czubate cukru -1 łyżeczka soli -500g mąki pszennej tortowej -5 dag drożdży świeżych SOS POMIDOROWY -2 duże ząbki czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore) -5 łyżek wody -oregano i bazylię do smaku -troszkę pieprzu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuUlubiona sałata (u mnie roszponka 1 bagietka (u mnie pełnoziarnista) Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej) 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki oregano Sos jogurtowo-musztardowy: 1 mały jogurt grecki 1-2 łyżeczki musztardy, w zależności jak intensywny sos chcecie uzyskać Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki(...)cukinię w grube plastry. Mięso i pokrojone warzywa obtoczyć w marynacie. Ja grillowałam za pomocą grilla elektrycznego około 8 minut. Możecie również upiec je w piekarniku lub usmażyć. Sos: Jogurt wymieszać z musztardą. Bagietkę pokroić na 4 części, każdą przekroić wzdłuż na pół. Na spód bułki ułożyć sałatę i plasterek pomidora, na to ułożyć kawałek kurczaka i grillowane warzywa
Fabryka pomysłówrodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 kubek śmietany ************************************************ Nastawić ryż do gotowania.Ryz opłukać,zalac wodą i na małym ogniu gotujemy przez(...)minut. Przygotować sos do gołąbków- w rondelku zagotować bulion z koncentratem pomidorowym,przyprawami.Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną zimnej wody,wymieszać i wlać do rondelka,przyprawić przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.Wlac śmietanę , wymieszać.Gdy gołąbki będą gotowe , wlać sos do nich ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.godziny. Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje do makaronu i jest pełnowartościowym obiadem lub kolacją. Składniki dla 2 osób: 300 g makaronu (świderki, penne itp.) 400 g filetu z indyka 400 g surowej, obranej dyni 200 g twarogu (lub serka śmietankowego(...)bulionu 4 łyżki oleju 40 g twardego sera (grana padano, pecorino, parmezan itp.) 1/2 płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju
Trzeci talerztuńczyka na ciepło w takiej postaci, po spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie podobnie ;) 2 porcje Składniki : 2 średniej wielkości cukinie 2 puszki tuńczyka w sosie własnym jeden pomidor obrany ze skórki 5 ząbków czosnku łyżeczka ziół prowansalskich garść świeżej bazylii sos tabasco lub mielona papryka chilii sól i pieprz grubo mielony(...)posiekane ząbki czosnku po czym dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidorki wraz z bazylią, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami tabasco blendujemy, dodajemy do tuńczyka. Wszystko podsmażamy, aż woda lekko odparuje i sos się zredukuje. Dodajemy jeszcze do smaku sól i pieprz ewentualnie więcej kropel tabasco. Cukiniowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem tuńczykowym. Posypujemy startym drobno serem i grubo zmielonym
Niezły Młynekwielu z nas grilluje również przez cały rok. Moi najbliżsi uwielbiają grillowane mięsa. Tym razem przygotowałam wieprzowinę, a dokładnie karczek, który został przygotowany z nutą paprykową. Mięsko podałam z sosem barbecue FOLWARK . Przyznam, że sos świetnie podkreślił jego smak. Grillowany karczek - paprykowy Składniki : 1 kg karkówki papryka ostra i słodka wędzona sól i pieprz około 200 oleju rzepakowego(...)około 150-200 ml wina wytrawnego sos barbecue FOLWARK Przygotowanie : Karczek kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz wędzoną - delikatnie rozklepujemy. Skrapiamy obficie olejem - wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie skrapiamy winem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy na rozgrzanego grilla
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy malloreddus, przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam do domu po wakacjach w lodówce znajduję tylko światło :/ Wszystko robi się prostsze, jeśli były to wakacje we Włoszech, bo wtedy zawsze(...)mojej walizce jako pamiątkę z podróży przywożę chociaż jedną paczkę makaronu. Tym razem był to Gnocchi Sardi, który w połączeniu z sosem z najprostszych składników (pomidory, czosnek, cebula) stał się najlepszym obiadem na świecie. Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej! Oto tajemnica kuchni włoskiej! Gnocchi Sardi Składniki: makaron malloreddus (gnocchi sardi) pomidory (świeże lub z puszki) cebula
Smakowity Blog KulinarnyDeser zapamiętany z rodzinnego domu , przygotowywany przez moją mamę.Najbardziej w nim mi smakuje sos ,jest niesamowity na bazie śmietany .Polecam małym szkrabom do wypróbowania, niech i on stanie się Waszym najlepszym deserem pod " niebem".Zapraszam. 2 duże jabłka-obrać,pokroić w krążki 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1op.cukru waniliowego 2-3łyżki śmietany posypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jabłka smażymy(...)rozgrzanym maśle aż lekko się zrumienią i zmiękną.Posypać cukrem i cukrem waniliowym.Odwracamy i chwilę smażymy,aż cukier się rozpuści.Wlać śmietanę.Dusimy ok 3min.aż sos zgęstnieje.Jabłka przekładamy do pucharków,polewamy sosem i posypujemy posypką.Podajemy gorące.Sos można użyć też do pierogów z białym serem na słodko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOstatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw , więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie(...)domowym aromatycznym sosem, np. serowym, pomidorowym lub z guacamole. Jest to bardzo fajna przekąska na imprezy lub wieczory ze znajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można je łatwo modyfikować różnymi przyprawami. Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół szklanki mąki pszennej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńUdało mi się upolować jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej niedoświadczonym w kuchni(...)zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami (4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę 400 g oczyszczonych kurek , większe przekrojone na połówki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1 łyżka soku z cytryny
karmelowyKurki nadają niesamowitego aromatu daniom. Aby zachowały cały swój aromat, należy umyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju 4 średnie(...)całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy 5 minut bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domupiękną wrześniową niedzielę przedstawiam Wam prosty, a nawet powiedziałabym bardzo prosty przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie musztardowym . Smacznie, prosto i przede wszystkim szybko, bo czas zrobienia obiadu, to czas gotowania się ziemniaków. A więc do dzieła :-) Składniki: 1 cała polędwiczka wieprzowa sól pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżeczki musztardy stołowej lub sarepskiej 2 łyżeczki musztardy dijon(...)wieprzowiny nie jemy surowej). Tak więc smażymy około 3-4 min. z każdej strony. W międzyczasie śmietanę przekładamy do garnuszka, dodajemy musztardę, mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy powstały sos. Zdejmujemy mięso na talerz i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami i dowolnym dodatkiem, u mnie sałatką z czerwonej kapusty. Palce lizać
Anielska Kuchnia Ani