sosy - 72234 przepisów (strona:948/4816)

Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 160

odświeżająca sałatka. Świetna do drobiu, dań z grilla, ale i sama, podana z pitą czy tortillą. Świeże chrupiące warzywa połączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę(...)smażymy na średnim ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy

Karo in the Kitchen
Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną 234

Uwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem 228

cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie  koperkowo - czosnkowym.  Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar, 150 gram jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki koperku, oliwy, soli(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostego, ale pysznego sosu, który doskonale pasuje do ziemniaków w każdej odsłonie. Do miski włożyłem 150 gram gęstego naturalnego jogurtu. Dodałem do niego łyżkę oliwy i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego

Wyprawy kulinarne
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 235

Jednogarnkowe danie, które zaspokoi wcale nie mały głód. Kwaskowaty, pomidorowy sos zaostrza delikatny smak fasolki, a mięsny dodatek sprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można  przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka(...)czasie formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska łyżka pieprzu mielonego - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru

kawawszklance
Spaghetti carbonara 194

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)wodą. Następnie dodajcie go na patelnię, na której smaży się boczek (i opcjonalnie cebula). Gorący makaron polejcie roztrzepanymi jajkami, zdejmijcie patelnię z kuchenki, mieszajcie. Jajka powinny utworzyć lekki, gładki sos, natomiast nie mogą się ściąć od gorącej patelni i utworzyć jajecznicy. Aby uzyskać dobry sos trzeba ubić jajka ze startym serem (w moim przypadku parmezanem). Dodanie jednego żółtka

Zasmakuj Kuchni
sos barbecue BBQ 169

średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyża sosu worcestershire 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru br azowego 1/2 łyżeczki chili Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Posypujemy cukrem i polewamy miodem. Dodajemy 3 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy(...)sos worcestershire , ocet balsamiczny, ketchup i  chili. Sos powinien  zgęstnieć.   Odstawiamy do ostygnięcia.  Sos  trzymamy w lodówce

KuchcikoweLove
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 152

kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki i gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, wywar zostawić. Sos serowy, na patelni roztopić masło, obsmażyć cebulkę. Tylko tyle, żeby zmiękła, nie ma być brązowa. Dodać mąkę i wymieszać, smażyć kilka sekund, znowu nie dopuścić żeby zbrązowiało. Robić to szybko(...)Wlać mleko, wymieszać. Dodać wywar, podgrzewać i cały czas mieszać, żeby uzyskać gładką masę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do sosu razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać

Kuchnia Pokoleń
WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 162

500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól(...)mięsa .Gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.o dodajemy przyprawy.Warzywa możemy wyjąc wcześniej w zależności od miękkości ich ugotowania i schłodzić zimną wodą.Pokroić marchewkę i por ,seler w talarki.Przygotowujemy sos: 0.5 litra przecedzonego wywaru z mięsa odparowujemy do połowy.Myjemy natkę pietruszki oraz lubczyk,osączamy i oddzielamy listki od łodyżek.Drobno je siekamy i ucieramy z masłem na jednolitą masę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasticcio - grecka zapiekanka makaronowa. 220

wiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory(...)cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma smalec do podsmażenia i wysmarowania formy. Wykonanie: Makaron ugotować al dente (wodę do gotowania posolić). Odcedzić, przelać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 193

smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak   likieru Amaretto, zapach wanilii i migdałów, pyszny czekoladowy sos....   I to wszystko zatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej?       Składniki: 5 żółtek 160 g  cukru 375 ml  mleka(...)instrukcją wymieszałam. Przełożyłam do innego pojemnika i natychmiast wstawiłam do zamrażarki. W tym czasie wymieszałam drugą masę kawowo-kakaową tak samo jak poprzednią. Wstawiłam do zamrażarki. Przegotowałam czekoladowy sos: Do rondelka wsypałam rozkruszoną czekoladę, wlałam (60 ml) kremówki i wstawiłam na mały gaz. Cały czas mieszałam uważając, żeby sos się nie przegrzał. Kiedy był lśniący, zestawiłam z gazu do wystudzenia

Kuchnia u Krysi
Makaron rigatoni z brokułami i serem pleśniowym 139

który podobny jest do penne, ale nie jest ścięty ukośnie i ma większą średnicę.   Rigatoni po włosku znaczy... pasiasty.    Ale nie ważne z jakim makaronem podacie sos, który powstał z połączenia sera pleśniowego, śmietany z dodatkiem brokułów. To wyszło całkiem smaczne danie...   Składniki: 200 g makaronu rigatoni 1 brokuł 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam do niej pokrojoną w półkrążki cebulę. Chwilę się smażyła. Wlałam wino i śmietanę. Wymieszałam i gotowałam około 5 minut, do momentu, kiedy sos zaczął lekko gęstnieć. Wsypałam paprykę i dodałam rozdrobniony ser. Wymieszałam.   Kiedy ser się rozpuścił sos   przyprawiłam solą i pieprzem. Do makaronu przełożyłam brokuły i zalałam sosem. Wymieszałam i podałam jeszcze

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 169

wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego miodowego piwa 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonego rozmarynu(...)Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.   Po upieczeniu, mięso wyjęłam   z brytfanki zabezpieczając przed wystudzeniem. Sos przecedziłam i przetarłam przez sito. Doprawiłam solą i pieprzem i wlałam śmietanę. Mięso pokroiłam na szerokie krążki i przełożyłam na półmisek. Sos można podać w sosjerce lub polać nim mięso

Kuchnia u Krysi
Sałatka z makaronem, szynką i papryką 183

surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację     Składniki: 300 g makaronu kokardki 100 g szynki po 1/3 strąka(...)kolorowej papryki 2 małe pomidory pół puszki kukurydzy odsączonej z zalewy świeże listki oregano 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki musztardy 1 duża łyżka octu balsamicznego 1 duża łyżka oliwy z oliwek   Wykonanie: Najpierw zrobiłam sos: Czosnek zmiażdżyłam i roztarłam z odrobiną soli. Dodałam

Kuchnia u Krysi
Fettuccine z galaretki z sosem truskawkowym i miętą 117

Deser przypominający makaron fettuccine z sosem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wstążki zrobiłam ze śmietany kremówki z dodatkiem serka naturalnego „Apetina”, mleka, żelatyny i odrobiny gorzkiej czekolady (aby uzyskać kolor zbliżony do makaronu). Sos to zmiksowane truskawki z odrobiną świeżej mięty i cukru pudru. Całość posypałam startą białą czekoladą, która udaje ser " class(...)porcji): Fettuccine: 200 g śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki mleka 1/2 serka naturalnego „Apetina” 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru 1/3 kostki gorzkiej czekolady Sos: 1/2 kg truskawek (kilka zostawić do dekoracji) cukier puder do smaku świeża mięta biała czekolada Przygotowanie: Fettuccine: Do rondelka wlać śmietankę i mleko, wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż żelatyna

Oryginalny smak
Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas 223

nich. Kolendra polska w najmniejszym stopniu nie przypomina tej portugalskiej - aromat portugalskiej jest niesamowity. Ale nawet z naszą, to danie jest bardzo smaczne a równocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco(...)Portugal Składniki mięso: 600 g   wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml  oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania