sosy - 72234 przepisów (strona:933/4816)

SAŁATKA Z PIECZONYM PSTRĄGIEM ŁOSOSIOWYM 235

pstrąga łososiowego 1 op. miksu sałat 1/2 op sera feta ok. 8-10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 10-12 szt. oliwek czarnych 1/2 granatu przyprawa do ryb sól, pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, zawijamy w folię aluminiową(...)kawałki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki, a ser feta w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu.  Przygotowujemy sos: Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajemy miód i musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się.  Na sałatę układamy kawałki pstrąga

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros 188

najprostsze danie jakie można sobie wyobrazić :) Daje też duże pole popisu, bo wariacji smakowych może być tysiące! U mnie dziś zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros oraz warzywami, w sosie śmietanowo- serowym. Palce lizać!   Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 150 g tortellini serowego 150 g makaronu rurki 1 średnie opakowanie warzyw mrożonych 1 mała śmietana 12% 1 jajko(...)patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka, kukurydza, fasolka itp.) rozmrozić i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Sos śmietanowo- serowy: Do śmietany wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i dodać startą mozzarellę. Łączymy składniki... Do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron, tortellini, kurczaka (wraz z powstałym

Tradycyjna Kuchnia
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 203

znowu położyć ściereczkę lub ręczniki i drewnianą deskę – a na desce garnek z wodą dla dociążenia. Zostawiamy tak tofu na 30-40 minut. Osuszone kroimy w równą kostkę.   Sos Hoisin mieszamy z sosem sojowym, łyżką oleju, łyżeczką cukru, płatkami chili, posiekanym szczypiorem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wkładamy pokrojone tofu i dokładnie mieszamy, żeby całe pokryło się marynatą. Odstawiamy(...)smaków 1 łyżka oleju sezamowego do ciasta olej do smażenia (po ok. 1,5 łyżki na naleśnik) TOFU i KALAREPA 1 kostka sera tofu 180-200g 3 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 gałązka szczypiorku 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki jasnego podprażonego sezamu 1 średnia kalarepa 1 łyżka oleju sezamowego

Karo in the Kitchen
Sałatka z rukoli i roszponki 224

swoich opakowań, ale wartość i smak pozostały nadal na wysokim poziomie. Cenię te sałaty za ich świeżość, smak i łatwość przygotowania. Moją sałatkę z rukoli i roszponki wspaniale wzbogaca sos na bazie świeżego imbiru, octu balsamicznego i oliwy z oliwek, a dodatkowego smaku nadają jej również czarne oliwki i szalotka. Polecam taką sałatkę na lekkie śniadanie lub kolację, ale również(...)sałaty rukoli Fit&Easy 100 g sałaty roszponki Fit&Easy 10 szt. pomidorków paprykowych lub koktajlowych 125 g sera Mozzarella 1 szalotka 15 szt. czarnych oliwek sos do sałatki: 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Na talerze

Kuchcik gotuje
Tajskie curry z małżami 147

kokosa i curry, ma też niezwykły ciepły kolor. Tajskie curry z małżami, z dodatkiem czerwonej papryki, kolendry i szczypioru zachwyci zarówno wymiarem smaku, jak i aromatu i kolorów. Niezwykły sos, który powstaje w trakcie przygotowania dania można wyjeść z miseczek (uwierzcie nam – zrobicie to na pewno :)) maczając w nim świeże pieczywo. A więc – zapraszamy do Tajlandii(...)śliwkowych 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 600ml mleka kokosowego House of Asia 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki sosu rybnego House of Asia sok z 1 limonki 2-3 młode cebulki natka kolendry pieczywo (np. bagietka) Wykonanie: W głębokiej patelni roztopić masło. Dodać pomidory pokrojone w niewielką kostkę, czerwoną

Pociąg Do Kuchni
Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny) 189

wyjątkowy w smaku sos zrobiłam w tym roku po raz pierwszy. Wygrzebałam go ze starych przepisów, a że kończyły mi się pomysły na przerabianie cukinii, których w tym roku na działce było wyjątkowo dużo – postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa(...)schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry i pestek) 4 szklanki cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) 4 szklanki cukru 3 czubate łyżki soli

MyCookBook.pl
Ryż po tajsku wg.Katarzyny Meller oraz KONKURS. 172

krewetek mrożonych marchewka 100 g białej kapusty 100 g brokułów- opcjonalnie 1 dymka 4 ząbki czosnku 1 jajo 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół puszki pomidorów bez skóry Sos łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru brązowego pieprz z młynka- biały Najpierw robimy sos.Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w słoiku. Odkładamy na bok. Kroimy drobno(...)krewetki. Mieszamy cały czas około trzech minut. Przesuwamy warzywa z krewetkami na bok, wbijamy jajo i mieszamy je z warzywami, dodajemy pomidory. Następnie wsypujemy ryż i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Mieszamy bez przerwy około dwóch minut. Dodajemy dymkę, mieszamy i wyłączamy gaz. Ryż jest gotowy. Sara właśnie go podała. Ma dla Was niespodziankę. Sprawcie sobie lub komuś wspaniały prezent. Można

Z Kuchni Do Kuchni
Jajka po florencku 158

Postanowiłam zrobić je od razu porządnie, czyli jako jajka po florencku. Jajka w koszulkach podane na pysznej, domowej bułeczce (przepis na muffiny angielskie znajdziecie tutaj ), z dodatkiem szpinaku i sosu holenderskiego (przepis znajdziecie poniżej). Pomimo obaw, jajka wyszły idealnie. Już wiem, że będzie to jedno z moich ulubionych śniadań. Serdecznie polecam. 2 świeże jajka 300 g świeżych liści szpinaku(...)łyżka masła 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 bułeczka (najlepsze będą muffiny angielskie ), pieprz do posypania Sos holenderski: Masło rozpuścić. Na parze mikserem ubić żółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem („na parze”, czyli

Bullio
Gulasz z piersi kurczaka 153

stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu(...)Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Pulpeciki z puree ziemniaczanym, marchewką i sosem pomidorowo - jogurtowym. 132

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut. 5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekany kalafior 149

Opis: Zapiekany kalafior z sosem serowym to szybki przepis na smaczne danie. Idealny przepis dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest to bardzo ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora. Składniki: 1 kalafior 200 g żółtego sera 50 g masła 1/4 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka Pęczek koperku Sól Sposób przygotowania: Kalafior myjemy. W całości musimy obgotować go w osolonym wrzątku(...)przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu kalafior musimy ostudzić. Następnie kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w naczyniu do zapiekania. Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy trzepaczką, aż mąka się zarumieni. Następnie zwiększamy ogień i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka ziemniaczana z łososiem. 171

Prosta sałatka, składająca się tylko z kilku składników. Mianowicie ziemniaków, wędzonego łososia oraz ogórka kiszonego i koperku. Do tego równie prosty sos majonezowo-musztardowy. I tyle. Chociaż nie lubię szufladkowania, to jednak nie mogłam się przeciwstawić wrażeniu, że jest ona bardzo męska ;) Wiadomo przecież, że świat kobiet jest dużo bardziej skomplikowany (czego ostatnio doświadczyłam bardziej niżbym sobie tego życzyła(...)wilczego apetytu. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe) 200 g wędzonego łososia (może być sałatkowy) 3-4 ogórki kiszone pęczek kopru sól pieprz (najlepiej świeżo zmielony) sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy , sól Wykonanie: Ugotowane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Łososia pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w równą kostkę. Koper posiekać. Wszystkie

zadanie-gotowanie
MAKARON W SOSIE MUSZTARDOWYM 196

Przepis fajny dla jaroszy.Dużo warzyw,tymianku i przepysznego,delikatnego sosu musztardowego.   30dag.cukinii 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku pół pęczka świeżego tymianku lub pół łyżki suszonego makaron sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 2 szkl.bulionu warzywnego 1 szkl.śmietany kremówki 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka mąki 10 dag.sera cheddar ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cukinię kroimy w plasterki.Usuwamy pestki(...)tymianek drobno siekamy.Makaron gotujemy al"dente.W rondlu rozgrzewamy oliwę,cebulę zeszklić,czosnek i cukinię.Wlewamy bulion i śmietanę,dodajemy pomidory i tymianek.Przyprawiamy solą i białym pieprzem,gotujemy ok.2 min.Do sosu dodajemy musztardę, jak potrzeba to robimy zasmażkę z mąki,i dodajemy do sosu,chwilę gotujemy mieszając.Makaron przekładamy na półmisek i polewamy sosem,posypujemy serem cheddarem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti z owocami morza 211

Składniki (na 3-4 porcje): - pół opakowania makaronu spaghetti - 250 g mrożonych muli - 20 krewetek - 100 g pecorino romano (może być także parmezan) - mała śmietanka 30% - pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem(...)wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodaję śmietankę i gotuję często mieszając aż sos odrobinę zgęstnieje. W tym czasie na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekany czosnek, smażę chwilę, aby wydobyć aromat i dodaję krewetki. Smażę je z każdej strony po 2 minuty. Następnie dodaję do sosu starty na drobnych oczkach ser, posiekaną tatkę pietruszki i zawartość patelni łącznie z pozostałym

Cook&Love
Fit lasagne z cukinią 196

naprawdę ekspresowo, bo wykańczał mnie głód, a pachniało tak niemiłosiernie pięknie, że aż ręka z aparatem nie raz zadrżała :) zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku(...)się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz do smaku.  Gotuję na małym ogniu aż sos znacznie zgęstnieje. Cała woda z pomidorów powinna odparować.  Cukinię układam ciasno na dnie naczynia żaroodpornego, następnie daję połowę sosu i pokruszoną mozzarellę. Ponownie układam cukinię, sos, mozzarelle. Zapiekankę zamykam

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania