niekwestionowanym hitem ostatniej imprezy. Mini- bo na jeden kęs, no może na dwa, czyli małe bułeczki, małe burgery, plasterek ogórka i połówka pomidorka koktajlowego z sosem w stylu amerykańskim czyli na bazie majonezu, keczupu i musztardy. To bardzo zdrowy domowy fastfood z wołowiny dobrej jakości i bułeczek bez spulchniaczy(...)cebula • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • 1 szklanka zimnej wody • 4 łyżki oliwy Dodatki • sałata zielona pierzasta • minipomidorki • plastry ogórków konserwowych Sos • 3 łyżki keczupu pikantnego • 3 łyżki majonezu • 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: • Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. • Mięso razem z cebulą przepuścić przez maszynkę. • Wymieszać
To co kochamSezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: • truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele • 3 łyżki posiekanych migdałów Sos • 2 cytryny • 1 banan • 1 morela • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru(...)Wykonanie: • Owoce umyć, morele pokroić i wymieszać wszystkie razem. • Na wierzchu posypać migdałami. Sos • Cytryny obrać ze skórki i pokroić w kostkę. • Zmiksować ze śmietanką, cytryną, bananem, morelą i cukrem. • Przed podaniem polać owoce sosem
To co kochammięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy • 500 ml wody • 2 łyżki sosu sojowego • pęczek natki pietruszki • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Bułki namoczyć(...)uformować mały pulpecik. Z tej porcji wyszło mi 20 sztuk. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. • Wszystkie ułożyć w rondlu, podlać wodą, dodać sos sojowy i chwilę poddusić – ok. 10 minut. • Pulpety wyjąć z wywaru i zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. • Zagotować, dodać śmietankę
To co kochammąki pszennej – 600 ml wody – 20 g soli – 17 g oleju – 5 g cukru – 3 g drożdży suszonych, ok. 1/4 torebki Sos pomidorowy: – 2 puszki pomidorów pelati bez skóry – 100 g koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego(...)odstawić na noc do lodówki. – Następnego dnia każdą kulkę osobno wyrobić i rozwałkować, no chyba, że umiecie profesjonalnie rozciągnąć ciasto na placek. Sos pomidorowy – Wszystkie składniki sosu zblendować. – Dodatki przygotować w osobnych miseczkach. – Każdy placek ciasta drożdżowego posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. – U nas każdy nakładał
To co kochampodstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach(...)bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko i wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest
Pociąg Do KuchniFrykasy - Kliknij po przepis. 24. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - Kliknij po przepis. 25. Ryba w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 26. Sos tatarski - Kliknij po przepis. 27. Sos koperkowy - Kliknij po przepis. 28. Ostry sos - Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy - Kliknij po przepis. Jeszcze
W kuchni u MonikiMoże być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym razem jako danie obiadowe, podana na sałatce z surowych warzyw z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z pieczonymi ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka(...)łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej, miód, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i same listki z kilku gałązek tymianku (około 1 płaskiej łyżki). Doprawić solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły
kuchnia doskimiękkie Wstawiamy również makaron świderki i gotujemy do miękkości Z powstałego wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego wywaru i wlewamy śmietankę ciągle mieszając. Powstanie rzadki sos Wstawiamy go na gaz, na średni ogień i dodajemy siemię lniane nieustannie mieszając. Gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy, mieszając, 1 minutę Zdejmujemy(...)sos z gazu i połowę ugotowanych na parze warzyw dodajemy do sosu - całość blendujemy. Dodajemy makaron i mieszamy Makaron nakładamy do salaterki, na to nakładamy ugotowanego kurczaka i na wierzch resztę gotowanych na parze warzyw Na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniasałat, papryką i innymi składnikami, które znalazłam w lodówce, a tym bardziej, że chciałam wykorzystać pozostałą część kukurydzy, którą miałam po zrobieniu sałatki z brązowym ryżem . Całość polałam ostrym sosem :) Pychota! I do pracy jak znalazł! Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat (dowolny, ulubiony) 2 jajka 4 plastry dowolnej szynki (u mnie Babuni) 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy Składniki(...)sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu śmietankowego 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Składniki na sos dokładnie mieszamy z przyprawami na gładką masę Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry Szynkę kroimy w kwadraciki Miks sałat przekładamy do salaterki Dodajemy kukurydzę Następnie szynkę Potem paprykę Na końcu jajko Całość polewamy sosem Sałatkę można podać do dania głównego
Szczęśliwa kuchniaChutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem(...)trzech smaków: jest słodki, trochę kwaśny, z odrobiną pikanterii. Sos jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, czy pasztetów, a dla amatorów takich dodatków polecam mój przepis na chutney z porzeczek . Jeśli ktoś nie lub miazgowatej formy tego sosu to polecam bardzo drobno posiekać ananasa, zamiast go miksować na puree. Podobny przepis przywiozłam rok temu z warsztatów Cook Up zorganizowanych przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Wystarczy lekko ugotować makaron, podsmażyć mięso i całość zalać sosem przygotowanym na bazie mleka oraz podsmażonych pieczarek. Makaron po upieczeniu będzie miękki i aromatyczny. Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień. Najlepiej podgrzewać ją pod przykryciem. Składniki na porcję dla 5-6 osób: około 0,5 kg wyluzowanych udek(...)pieczarek wsypać mąkę. Wymieszać. Chwilę smażyć. Na sam koniec wlać mleko i całość przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu. Ugotowany makaron i podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać
UgotowaćSycąca zapiekanka meksykańska z brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Bardzo smaczne, kolorowe i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż(...)Kukurydza – 50 g Chorizo – 50 g Zielona i czerwona papryka – 80 g Ser mozzarella – 80 g Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Papryczka chilli – 1 szt. Cytryna Bazylia i oregano Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek Sól i pieprz
ale Pyszniepolskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki(...)otarta z 1 cytryny 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Dodatkowo: 3 jabłka 1 czubata łyżka bułki tartej Składniki na sos: 70 ml kremówki 30% 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 60 g cukru 15 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę
Smak mojego domusposobów. A oto jeden z nich: Składniki: -8 ziemniaków jednakowej wielkości -30 dag pieczarek -jedna duża cebula -łyżka masła -20 dag sera zółtego -folia aluminiowa -olej do wysmarowania Sos: -pół kostki serka kanapkowego typu Favita -małe opakowanie śmietany 12 % -pół czerwonej papryki -posiekana natka pietruszki Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Każdy owinąć w wysmarowaną olejem folię aluminiową. Wstawić(...)pieczarkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadziewamy farszem ziemniaczane łódeczki, posypujemy po wierzchu startym serem i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser dobrze ucieramy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Nie solimy ze względu na dość słony ser. Upieczone ziemniaki wykładamy na talerz i podajemy
Kulinarne przemysleniadałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać ciemny sos to trzeba mięso mocno przysmażyć. Potem mięso zalać wodą. Dodać listki laurowe, pokrojoną cebulę i pokruszone suszone grzybki, sól do smaku. Grzybków nie trzeba dużo wystarczy te kilka bo jak damy(...)dużo to sos będzie za gorzki. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już gotowe przełożyć je na talerz. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć mięso aby się rozgrzało. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluseczki ziemniaczano-marchewkowe oraz buraczki z papryką i cebulą
Monia miesza i gotuje