sosy - 72234 przepisów (strona:930/4816)

Zrazy zawijane z kaczki 166

pieprz, gałązkę tymianku, wlać bulion, pozostałe plasterki gruszki, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny, aż mięso będzie miękkie. Zrazy wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola i cukrem (j a do sosu dodałam trochę przecieru z leśnych owoców mrożonych). Sos zagotować, dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć(...)ognia. Zrazy podawać z sosem. zastawa

królestwo garów
Chińszczyzna (Chow Mein) 130

jajeczny - jedno opakowanie (do dań chińskich) * 2 duże piersi z kurczaka  * jedna średnia marchew * jeden brokuł * jedno opakowanie 'mini' kukurydzy * 3 garście fasolki zielonej * jedna czerwona papryka * gotowy sos Chow Mein Blue Dragon (2 lub 3 opakowania) * sos sojowy * olej sezamowy * sól i pieprz Czas: 40 minut ( plus godzina marynowania kurczaka) Poziom trudności: Łatwy Porcje: 8 osób Kaloryczność: Średnia(...)Pierś z kurczaka kroimy w podłużne krótkie paski. Przyprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oleju sezamowego oraz solą i pieprzem. Miskę z kurczakiem zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy małą ilością wody. Brokuły kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 7 minut. Fasolkę

Klasyka Gotowania
Polski "kebab" 89

cebulą, idealnie nadająca się do pity, przypominająca polskiego kebaba. Danie to jest kolejnym daniem, które robi się samo, i idealnie nadaję się dla większej ilości osób. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym oraz warzywami takimi jak sałata, pomidor lub ogórek kiszony. Klasyczny przepis na łopatkę, podany w nie co zmodernizowany sposób. Polecam :) Porcja: 8 osób Składniki: * 1.5kg łopatki wieprzowej * dwie(...)małe cebule * kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta, sól, chili w proszku, papryka w proszku * 2 szklanki wody * Pity * ketchup * sałata, pomidor, ogórek Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy Mięso przyprawiamy 2 łyżkami wegety, 2 łyżkami papryki, pół łyżeczki chili (można więcej), porządnie nacierając mięso. Sam wierzch mięsa lekko posypujemy łyżeczką soli. W żaroodpornym garnku wykładamy pokrojoną

Klasyka Gotowania
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym 154

odnieść wrażenie które nie jest mylnym, iż lubimy bawić się smakiem i wyszukiwać alternatyw dla klasyki. Właśnie dziś u nas najbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować.   Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym Składniki : 1 niewielka kapusta biała 1 kg łopatki(...)ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju woda sól, pieprz, przyprawa maggi sos : 300 ml passaty pomidorowej 200 g szpinaku mrożonego czosnek granulowany,  sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie : Mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowego, następnie mielimy wraz z cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI 148

łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego cukru 75 g masła 1/2 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie Najpierw przygotujcie sos toffi: wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, podgrzewajcie, mieszając od czasu(...)czasu, aby rozpuściły się i połączyły, następnie doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie płomień i powoli gotujcie około 20 minut- sos powinien zgęstnieć i stać się gładki.  Odstawcie do lekkiego przestudzenia. Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Przygotujcie blachę do pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy

OliveandThyme
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 176

mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść

Even Better Food
NALEŚNIKI SUZETTE Z POMARAŃCZAMI 146

przygotował je na cześć Suzette, towarzyszki księcia Walii Edwarda VII, przyszłego króla Anglii. Jeśli ich nie znacie, to gorąco Was namawiam do ich spróbowania, bo naleśniki Suzette podane z sosem pomarańczowym lub mandarynkowym są naprawdę pyszne, lekkie i aromatyczne, jednym słowem wyśmienite! Można je podać zarówno na deser, jak i na podwieczorek, a nawet na śniadanie.   Przygotowanie(...)cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego**   Na sos Suzette: ● 100 g miękkiego   masła ●100 g cukru ● 3 pomarańcze (lub mandarynki) ekologiczne ● 5-8 cl likieru pomarańczowego Curaçao*** ●3 łyżki koniaku (opcjonalnie) ● olej o neutralnym smaku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM 188

około 60 min na najmniejszym ogniu. 8. Po upływie godziny odlałam wodę z gołąbków do drugiego garnka. Dodałam do niej przecier pomidorowy, bazylię i tymianek. Do słoiczka wlałam część sosu, dodałam mąkę, porządnie wstrząsnęłam, żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam do smaku i zalałam(...)gołąbki. 9. Gołąbki razem z sosem podgotowałam jeszcze kilka minut. Polecam podać z ziemniakami.  SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji (1/6 całości): 276 kcal 15,4 g białka 14,1 g tłuszczów (w tym 4,8 g tłuszczy nasyconych) 28,2 g węglowodanów ogółem 6,0 g błonnika IG** = 38 (niski) Ładunek glikemiczny

Vroblewska-fitlife
Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mum 259

łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche(...)kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki i zamarynować

Kraina Miodem Płynąca
Sernik z sosem malinowym 215

Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na drugi dzień musiałam piec drugi. Jego sekretem są: dobrej jakości ser, temperatura pokojowa składników, dobrze ubite białka i kąpiel wodna – czyli pieczenie sernika w towarzystwie parującej wody. Słodko-kwaśne przetarte maliny pasują(...)niego idealnie, ale równie dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa lub karmelowa. Ja już planuję upiec go po raz trzeci – na Walentynki! Sernik z sosem malinowym: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego (np. Mój Ulubiony z Wielunia, Delfiko, Piątnica) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy

Poezja smaku
Makaron z warzywami na zielono 104

Makaron w sosie z awokado- "miód malina"  Składniki 200 g różyczek brokuła pół szklanki mrożonego groszku 350 g makaronu Ricciarelle 2 łyżki orzeszków pinii starty parmezan Sos: 2 dojrzałe awokado garść liści rukoli garść liści szpinaku ząbek czosnku 3 łyżi oliwy sól pieprz sok z cytryny do smaku     Przygotowanie   W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron(...)niej brokuły i groszek. Gotowałem 3 minuty, wyjąłem łyżką cedzakową, przelałem zimną wodą. W tej samej wodzie ugotowałem makaron. Cukinię pokroiłem we wstążki. W blenderze zmiksowałem wszystkie składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aż uzyskałem pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem. Makaron posypałem uprażonymi

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony z makaronem (bez gotowania makaronu) 287

śmietance, już nigdy nie będzie spał spokojnie. A kto raz zazna tego luksusu kiedy obiad robi się sam, już nigdy spokojnie nie będzie stał godzinami przy garach :) Do sosu można dodać natkę pietruszki, świeżą bazylię, koperek, młody szpinak, czy ulubione suszone zioła. Pole manewru jest ogromne. Jeżeli od podudzi wolisz całe ćwiartki - śmiało :) Składniki: - 5 pałek z kurczaka - 1/2 opakowania(...)posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i śmietankę. Zagotowujemy. Dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron i zalewamy sosem (sos powinien pokrywać cały makaron. Jeżeli sosu jest za mało - dolewamy więcej śmietanki (jeżeli nam została), lub wody. Na makaronie układamy kurczaka. Pieczemy 1,5h w piekarniku rozgrzanym

Cook&Love
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i czerwoną cebulką 164

Sałatka idealna na piątkowe śniadanie - świeży szpinak, czerwona cebulką i gotowane jajka polane sosem jogurtowo-musztardowym oraz posypane podprażonym sezamem. Pomysł na prostą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę.  Składniki: 3 garście świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebulka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki sezamu sos 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)mniejsze części. Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Jajka obrać i każde przekroić na 4 części. Jogurt, majonez i musztardę wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać suchą patelnię i podrumienić sezam. Szpinak przełożyć na talerze bądź do miski. Następnie ułożyć cebulkę, pokrojone jajka. Całość przed podaniem polać sosem i posypać podprażonym sezamem

Ugotować
Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym 198

czyli jajko poszetowe. Jestem zwolenniczką jajka na miękko ale jajko poszetowe lubię jeszcze bardziej. Kiedy po jego przekrojeniu wylewa się żółtko to jestem w siódmym niebie. Jajko poszetowe stanowi sos do sałatki. Dodatkowo przyrządziłam sos z musztardy. Sałatka z łososiem świetnie pasuje z sosem Cezar . Sałatka z łososiem Składniki: 1 porcja 150 g smażonego łososia 1 kromka chleba kilka liści(...)otoczyło żółtko. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i ułóż na sałatce. Do małego słoiczka wlej oliwę,sok z cytryny i dodaj musztardę. Posól i popieprz. Zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij. Sos powinien być w miarę gęsty. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Przekrój jajko. Żółtko powinno wypłynąć gęstym strumieniem. Smacznego! The post Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym appeared first

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania