odnieść wrażenie które nie jest mylnym, iż lubimy bawić się smakiem i wyszukiwać alternatyw dla klasyki. Właśnie dziś u nas najbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować. Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym Składniki : 1 niewielka kapusta biała 1 kg łopatki(...)ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju woda sól, pieprz, przyprawa maggi sos : 300 ml passaty pomidorowej 200 g szpinaku mrożonego czosnek granulowany, sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie : Mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowego, następnie mielimy wraz z cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego cukru 75 g masła 1/2 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie Najpierw przygotujcie sos toffi: wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, podgrzewajcie, mieszając od czasu(...)czasu, aby rozpuściły się i połączyły, następnie doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie płomień i powoli gotujcie około 20 minut- sos powinien zgęstnieć i stać się gładki. Odstawcie do lekkiego przestudzenia. Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Przygotujcie blachę do pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy
OliveandThymemgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść
Even Better Foodprzygotował je na cześć Suzette, towarzyszki księcia Walii Edwarda VII, przyszłego króla Anglii. Jeśli ich nie znacie, to gorąco Was namawiam do ich spróbowania, bo naleśniki Suzette podane z sosem pomarańczowym lub mandarynkowym są naprawdę pyszne, lekkie i aromatyczne, jednym słowem wyśmienite! Można je podać zarówno na deser, jak i na podwieczorek, a nawet na śniadanie. Przygotowanie(...)cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego** Na sos Suzette: ● 100 g miękkiego masła ●100 g cukru ● 3 pomarańcze (lub mandarynki) ekologiczne ● 5-8 cl likieru pomarańczowego Curaçao*** ●3 łyżki koniaku (opcjonalnie) ● olej o neutralnym smaku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaokoło 60 min na najmniejszym ogniu. 8. Po upływie godziny odlałam wodę z gołąbków do drugiego garnka. Dodałam do niej przecier pomidorowy, bazylię i tymianek. Do słoiczka wlałam część sosu, dodałam mąkę, porządnie wstrząsnęłam, żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam do smaku i zalałam(...)gołąbki. 9. Gołąbki razem z sosem podgotowałam jeszcze kilka minut. Polecam podać z ziemniakami. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji (1/6 całości): 276 kcal 15,4 g białka 14,1 g tłuszczów (w tym 4,8 g tłuszczy nasyconych) 28,2 g węglowodanów ogółem 6,0 g błonnika IG** = 38 (niski) Ładunek glikemiczny
Vroblewska-fitlifełagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche(...)kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki i zamarynować
Kraina Miodem PłynącaSernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na drugi dzień musiałam piec drugi. Jego sekretem są: dobrej jakości ser, temperatura pokojowa składników, dobrze ubite białka i kąpiel wodna – czyli pieczenie sernika w towarzystwie parującej wody. Słodko-kwaśne przetarte maliny pasują(...)niego idealnie, ale równie dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa lub karmelowa. Ja już planuję upiec go po raz trzeci – na Walentynki! Sernik z sosem malinowym: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego (np. Mój Ulubiony z Wielunia, Delfiko, Piątnica) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy
Poezja smakuMakaron w sosie z awokado- "miód malina" Składniki 200 g różyczek brokuła pół szklanki mrożonego groszku 350 g makaronu Ricciarelle 2 łyżki orzeszków pinii starty parmezan Sos: 2 dojrzałe awokado garść liści rukoli garść liści szpinaku ząbek czosnku 3 łyżi oliwy sól pieprz sok z cytryny do smaku Przygotowanie W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron(...)niej brokuły i groszek. Gotowałem 3 minuty, wyjąłem łyżką cedzakową, przelałem zimną wodą. W tej samej wodzie ugotowałem makaron. Cukinię pokroiłem we wstążki. W blenderze zmiksowałem wszystkie składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aż uzyskałem pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem. Makaron posypałem uprażonymi
R'n'G Kitchenśmietance, już nigdy nie będzie spał spokojnie. A kto raz zazna tego luksusu kiedy obiad robi się sam, już nigdy spokojnie nie będzie stał godzinami przy garach :) Do sosu można dodać natkę pietruszki, świeżą bazylię, koperek, młody szpinak, czy ulubione suszone zioła. Pole manewru jest ogromne. Jeżeli od podudzi wolisz całe ćwiartki - śmiało :) Składniki: - 5 pałek z kurczaka - 1/2 opakowania(...)posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i śmietankę. Zagotowujemy. Dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron i zalewamy sosem (sos powinien pokrywać cały makaron. Jeżeli sosu jest za mało - dolewamy więcej śmietanki (jeżeli nam została), lub wody. Na makaronie układamy kurczaka. Pieczemy 1,5h w piekarniku rozgrzanym
Cook&LoveSałatka idealna na piątkowe śniadanie - świeży szpinak, czerwona cebulką i gotowane jajka polane sosem jogurtowo-musztardowym oraz posypane podprażonym sezamem. Pomysł na prostą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę. Składniki: 3 garście świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebulka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki sezamu sos 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)mniejsze części. Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Jajka obrać i każde przekroić na 4 części. Jogurt, majonez i musztardę wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać suchą patelnię i podrumienić sezam. Szpinak przełożyć na talerze bądź do miski. Następnie ułożyć cebulkę, pokrojone jajka. Całość przed podaniem polać sosem i posypać podprażonym sezamem
Ugotowaćczyli jajko poszetowe. Jestem zwolenniczką jajka na miękko ale jajko poszetowe lubię jeszcze bardziej. Kiedy po jego przekrojeniu wylewa się żółtko to jestem w siódmym niebie. Jajko poszetowe stanowi sos do sałatki. Dodatkowo przyrządziłam sos z musztardy. Sałatka z łososiem świetnie pasuje z sosem Cezar . Sałatka z łososiem Składniki: 1 porcja 150 g smażonego łososia 1 kromka chleba kilka liści(...)otoczyło żółtko. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i ułóż na sałatce. Do małego słoiczka wlej oliwę,sok z cytryny i dodaj musztardę. Posól i popieprz. Zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij. Sos powinien być w miarę gęsty. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Przekrój jajko. Żółtko powinno wypłynąć gęstym strumieniem. Smacznego! The post Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym appeared first
codojedzeniaProsta sałatka warzywna z sosem Winegret. Minimalizm składnikowy i samo zdrowie. Potrzeba naprawdę niewiele. Składniki na sałatkę z sosem Winegret (3 porcje): duży pomidor 4 - 5 liści sałaty lodowej 4 zielone łodygi cebulki (opcjonalnie) Sos Winegret: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-winegret.html Warzywa umyć. Sałatę potargać na mniejsze kawałki, a pomidor pokroić w średniej wielkości kostkę. Drobno pokroić zielone części cebulki. Wymieszać(...)Polać sałatkę wcześniej przygotowanym sosem Winegret. Całość ponownie dokładnie wymieszać
Karola gotujezdobędą wasze kubki smakowe raz dwa :) Zapraszam! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie Składniki: 500g mięsa z udka kurczaka bez kości i skóry sos ostrygowy 1,5 łyżki sos sambal oelek 2 łyżki kardamon 1/3 łyżeczki trawa cytrynowa suszona 1,5 łyżeczki sok z limonki 2 łyżki sól śmietanka kremówka 100ml olej rzepakowy mąka(...)pszenna Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w 1,5cm kostkę przekładamy do miski 2/ Udka lekko solimy, dodajemy sos ostrygowy, sambal, kardamon, trawę cytrynową oraz sok z limonki - dokładnie mieszamy. Foliujemy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na noc. 3/ Zamarynowane mięso, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i lekko przesmażamy z każdej strony a następnie zalewamy wodą zagotowaną w czajniku
Kuchnia PROzdrowotnaryżowego wstążki puszka groszku zielonego z puszki 2 piersi z indyka 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 garście orzechów nerkowca 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia sól, pieprz sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki octu ryżowego ( lub soku z cytryny) opcjonalnie 1/2 szklanki wody kokosowej Przygotowanie: W szklance wymieszać składniki na sos pomijając wodę kokosową(...)smażyć, aż stanie się złoto – brązowy. Doprawić solą. Dodać groszek, pieprz i opcjonalnie wodę kokosową ( gdy ją dodajecie zwiększcie ogień i odczekajcie chwilę aby wyparowała ) , wcześniej przygotowany sos. Wymieszać. Dodać makaron ryżowy, orzechy nerkowca i olej sezamowy. Ponownie wymieszać. Smacznego
Jaglusia