Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. Uważam, że nie ma jednego słusznego sposobu na sosu do pizzy. Wybór przepisu zależny w dużej mierze od dostępności składników i tego, ile mam czasu. Czy najlepszy jest sos ze świeżych pomidorów? Według mnie dużo lepszy jest ten z puszkowanych, a jeśli nie zależy(...)szczególnie gęstym sosie, to nawet nie trzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie. Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty... Jako
Chilli Czosnek i Oliwanawet butów nie zdjąłem, ani nic, nawet się z kotami nie przywitałem tylko za nóż chwyciłem i zacząłem się dobierać do przesyłki. Pociąłem, rozerwałem i wyjąłem ze środka dwa sosy BBQ do grilla. Hmm, mistrzem grilla nie jestem w sumie. Właściwie to nawet na asystenta mistrza nie bardzo się nadaję. Ale dobra, sosy są to trzeba je przetestować :) Tak dokładanie(...)otrzymałem sos do grilla pikantny HP i sos do grilla z miodem HP . Butelki prezentują się naprawdę fajnie, ale prawda jest taka, że o firmie HP to ja w życiu nie słyszałem. Znaczy się słyszałem, ale raczej w branży drukarek i komputerów, to chyba nie ta sama firma :) Szybkie szperanie w necie powiedziało mi, że to jakaś brytyjska firma. Zresztą
Marder&Marder ManufactureDomowy sos barbecue jest bardzo łatwy do wykonania. Podstawowe składniki prawdopodobnie znajdziemy w swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi wyjątkowego smaku może być dym w płynie czy wędzona papryka. Niektórych sosów nie trzeba będzie gotować, ale może się(...)okazać, że będą tego wymagały aby je zagęścić. Domowy sos barbecue – przepis nr 1 składniki: ½ szklanki brązowego cukru 1 szklanka ketchupu 1/3 szklanki winnego octu 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki czosnku w proszku ½ łyżeczki cebuli w proszku ¼ łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki soli koszernej ½ szklanki soku z ananasa przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy
naRuszcieDziś w roli głównej kurczak z makaronem Chow Mein i sosem hoisin, prawdziwie ekspresowe danie. Przy okazji chciałabym wam polecić sos, który użyłam do dania. Zazwyczaj sosy do moich azjatyckich potraw robię sama, jednak w tym wypadku z chęci wykonania dania w naprawdę ekspresowym tempie sięgnęłam po sos z firmy Blue Dragon. Sos jest naprawdę bardzo dobry, lekko słodki(...)wyrazisty w smaku. Idealny zarówno do dań z ryżem jak i makaronem. Z tej firmy próbowałam również sos Chow Main w słoiku i także gorąco go poleca. Jeśli dopiero zaczynacie z kuchnią azjatycką jest to dobre rozwiązanie, zanim zaopatrzycie się w cały zestaw różnych składników potrzebnych do wykonania sosu samodzielnie. Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin
Mania GotowaniaWiecie, że mam słabość do sosów serowych . Kurczak w sosie serowym to przepyszne danie na obiad, które u nas często pojawia się w różnych osłonach. Do takiego sosu serowego można dodać ulubione warzywa. Ja polecam brokuły lub kalafior . Obiad w 30 Minut Ten prosty przepis można przygotować od podstaw w mniej niż 30 minut – to takie łatwe! Zaledwie garść składników(...)sprawia, że jest to wygodny posiłek w środku tygodnia, wykwintny, ale jednocześnie pożywny, o każdej porze roku. Gęsty i kremowy sos z brokułów, śmietanki i sera pleśniowego gotuję w garnku o nieprzywierającym dnie. Część brokułów lekko blenduję, aby naturalnie zagęścić sos. Rzadko kiedy używam mąki do zaciągania z wyjątkiem sosu beszamelowego , gdzie mąka jest nieodzowna. W innych przepisach wolę
codojedzeniaProsty sos żurawinowy , który jest świetnym dodatkiem do mięs , serów, deserów oraz kanapek. Popularny w Zakopanem grillowany oscypek czy pieczony indyk serwowany w Stanach Zjednoczonych z okazji Święta Dziękczynienia , są prawdziwą ucztą dla podniebienia dzięki dodatkowi tegoż właśnie sosu. Sos ten przygotować można ze świeżych, mrożonych a nawet suszonych owoców żurawiny. W przypadku wykorzystania owoców suszonych ich ilość powinna być(...)zdecydowanie mniejsza aniżeli ilość jaką wykorzystujemy robiąc ten sos ze świeżych czy mrożonych owoców. Podstawową sosu żurawinowego są oczywiście owoce żurawiny lecz poza nimi potrzebna jest nam także woda lub/oraz sok pomarańczowy a także cukier kryształ bądź cukier brązowy. Sos urozmaicić można dodatkami takimi jak skórka pomarańczowa , rodzynki, wanilia, cynamon czy orzechy. Poniższy przepis na sos żurawinowy bazuje na kilku
MeCooksSos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się nie zbiera grzybów skorzystajcie z tych mrożonych. Sos powinien być równie dobry :) Przygotowanie sosu jest dość szybkie jeśli korzystacie z mrożonych grzybów – są one już oczyszczone i przygotowanie do duszenia. Te świeże musicie(...)grzybów mrożonych (np. podgrzybków) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła 3 łyżki oliwy 100 ml wody 100 ml śmietany 30% sól pieprz odrobina świeżego koperku Sos grzybowy – przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, a następnie szklimy na nim cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy posiekany i roztarty z solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Buffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa (z tego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej(...)wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie
Smakowity Blog KulinarnyWczorajszym przepisem: sosem śmietanowo-serowym postanowiłam zacząć cykl przepisów na szybkie, tanie i smaczne sosy. Będę pokazywać Wam sosy na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie, Będzie można stosować je jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie(...)wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę; mąkę pszenną lub ziemniaczaną i śmietanę, zasmażkę lub żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem , który zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki też niekiedy wykorzystuję(...)pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu), cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem(...)cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDlaczego sos pomidorowy jest gorzki? Dlaczego sos pomidorowy jest gorzki? Wielu z nas uwielbia smak sosu pomidorowego, który jest nieodłącznym elementem wielu potraw kuchni włoskiej. Jednak czasami zdarza się, że sos pomidorowy może mieć gorzki smak, co może zepsuć całe danie. Dlaczego tak się dzieje? W tym artykule przyjrzymy się przyczynom gorzkiego smaku sosu pomidorowego i jak go uniknąć(...)Niewłaściwe pomidory Jednym z głównych powodów gorzkiego smaku sosu pomidorowego jest wybór niewłaściwych pomidorów. Niektóre odmiany pomidorów mają naturalnie gorzki smak, który może przenikać do sosu. Ważne jest, aby wybierać dojrzałe, słodkie i soczyste pomidory, które nie mają gorzkiego posmaku. Warto zwrócić uwagę na odmiany takie jak San Marzano, Roma czy Beefsteak, które są popularne w kuchni włoskiej i charakteryzują
Żyję by jeśćprzygotowanie szybkiego posiłku. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe, jak smażyć naleśniki, aby nie przywierały do patelni, jakie są najpopularniejsze rodzaje naleśników i jakie sosy i nadzienia do nich pasują. Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe? Ciasto naleśnikowe to podstawa udanych naleśników. Aby było gładkie, elastyczne i smaczne, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: – Dobierz odpowiednią mąkę(...)podgrzewać przez kilka minut przed podaniem. Jakie są rodzaje naleśników? Naleśniki to danie bardzo uniwersalne i różnorodne. Można je podawać na wiele sposobów, zmieniając składniki ciasta, nadzienia czy sosów. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów naleśników: Naleśniki francuskie (crêpes) – to bardzo cienkie i delikatne placki z mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Można je jeść zarówno na słodko
Ugotowane pozamiataneSos barbecue kojarzy się przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Jest to idealny dodatek zarówno do potraw z grilla, ale i nie tylko. Jego wyrazisty smak pokreśli smak każdej potrawy. Domowy sos barbecue idealnie będzie pasował również do kanapek. Przeczytaj również: Karkówka w jogurcie na grilla Sos barbecue możecie oczywiście kupić, gotowy jednak ten przygotowany w domu jest o wiele lepszy(...)jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Macie ochotę? Składniki 50 ml sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 5 łyżek ketchupu, albo 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie: mała czerwona cebula Domowy sos barbecue – przepis Do rondelka wkładamy wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli ma być szybko, prosto i dla całej rodziny, włącznie z niejadkami niezależnie od wieku, pierwsze co przychodzi na myśl to makaron z sosem bolognese. Sos boloński to mielone mięso duszone z warzywami i pomidorami, wykorzystujemy go do lasagne , cannelloni. I choć w kartach restauracji najczęściej widnieje danie "spaghetti bolognese", to moim (mądrym) zdaniem lepiej smakuje z makaronem typu tagliatelle(...)fettuccine albo nawet penne, gdyż taki makaron ma większą powierzchnię do zanurzenia w sosie. Najstarszy przepis na ragu bolognese pochodzi z końca XVIII wieku, jego autorem jest Alberto Alvisi, kucharz papieża Piusa VII (kard. Barbanaba Chiaramonti). W 1891 roku Pellegrino Artusi opublikował w swojej książce kucharskiej przepis na maccheroni alla bolognese, czyli makaron po bolońsku, w skład którego wchodziły mięso
Obiad gotowy