Prosty sos żurawinowy , który jest świetnym dodatkiem do mięs , serów, deserów oraz kanapek. Popularny w Zakopanem grillowany oscypek czy pieczony indyk serwowany w Stanach Zjednoczonych z okazji Święta Dziękczynienia , są prawdziwą ucztą dla podniebienia dzięki dodatkowi tegoż właśnie sosu. Sos ten przygotować można ze świeżych, mrożonych a nawet suszonych owoców żurawiny. W przypadku wykorzystania owoców suszonych ich ilość powinna być(...)zdecydowanie mniejsza aniżeli ilość jaką wykorzystujemy robiąc ten sos ze świeżych czy mrożonych owoców. Podstawową sosu żurawinowego są oczywiście owoce żurawiny lecz poza nimi potrzebna jest nam także woda lub/oraz sok pomarańczowy a także cukier kryształ bądź cukier brązowy. Sos urozmaicić można dodatkami takimi jak skórka pomarańczowa , rodzynki, wanilia, cynamon czy orzechy. Poniższy przepis na sos żurawinowy bazuje na kilku
MeCooksSos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się nie zbiera grzybów skorzystajcie z tych mrożonych. Sos powinien być równie dobry :) Przygotowanie sosu jest dość szybkie jeśli korzystacie z mrożonych grzybów – są one już oczyszczone i przygotowanie do duszenia. Te świeże musicie(...)grzybów mrożonych (np. podgrzybków) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła 3 łyżki oliwy 100 ml wody 100 ml śmietany 30% sól pieprz odrobina świeżego koperku Sos grzybowy – przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, a następnie szklimy na nim cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy posiekany i roztarty z solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Buffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa (z tego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej(...)wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie
Smakowity Blog KulinarnyWczorajszym przepisem: sosem śmietanowo-serowym postanowiłam zacząć cykl przepisów na szybkie, tanie i smaczne sosy. Będę pokazywać Wam sosy na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie, Będzie można stosować je jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie(...)wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę; mąkę pszenną lub ziemniaczaną i śmietanę, zasmażkę lub żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem , który zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki też niekiedy wykorzystuję(...)pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu), cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem(...)cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowanie szybkiego posiłku. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe, jak smażyć naleśniki, aby nie przywierały do patelni, jakie są najpopularniejsze rodzaje naleśników i jakie sosy i nadzienia do nich pasują. Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe? Ciasto naleśnikowe to podstawa udanych naleśników. Aby było gładkie, elastyczne i smaczne, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: – Dobierz odpowiednią mąkę(...)podgrzewać przez kilka minut przed podaniem. Jakie są rodzaje naleśników? Naleśniki to danie bardzo uniwersalne i różnorodne. Można je podawać na wiele sposobów, zmieniając składniki ciasta, nadzienia czy sosów. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów naleśników: Naleśniki francuskie (crêpes) – to bardzo cienkie i delikatne placki z mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Można je jeść zarówno na słodko
Ugotowane pozamiataneSos barbecue kojarzy się przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Jest to idealny dodatek zarówno do potraw z grilla, ale i nie tylko. Jego wyrazisty smak pokreśli smak każdej potrawy. Domowy sos barbecue idealnie będzie pasował również do kanapek. Przeczytaj również: Karkówka w jogurcie na grilla Sos barbecue możecie oczywiście kupić, gotowy jednak ten przygotowany w domu jest o wiele lepszy(...)jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Macie ochotę? Składniki 50 ml sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 5 łyżek ketchupu, albo 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie: mała czerwona cebula Domowy sos barbecue – przepis Do rondelka wkładamy wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli ma być szybko, prosto i dla całej rodziny, włącznie z niejadkami niezależnie od wieku, pierwsze co przychodzi na myśl to makaron z sosem bolognese. Sos boloński to mielone mięso duszone z warzywami i pomidorami, wykorzystujemy go do lasagne , cannelloni. I choć w kartach restauracji najczęściej widnieje danie "spaghetti bolognese", to moim (mądrym) zdaniem lepiej smakuje z makaronem typu tagliatelle(...)fettuccine albo nawet penne, gdyż taki makaron ma większą powierzchnię do zanurzenia w sosie. Najstarszy przepis na ragu bolognese pochodzi z końca XVIII wieku, jego autorem jest Alberto Alvisi, kucharz papieża Piusa VII (kard. Barbanaba Chiaramonti). W 1891 roku Pellegrino Artusi opublikował w swojej książce kucharskiej przepis na maccheroni alla bolognese, czyli makaron po bolońsku, w skład którego wchodziły mięso
Obiad gotowyMięso w sosie pieczeniowym na świąteczny obiad. Często otrzymuję pytania dotyczące wpisu Jak zrobić domowy sos pieczeniowy , na FB lub w emailach czytelnicy pytają mnie co to za mięso jest na zdjęciach i jak upiec takie mięso, oraz jak zrobić kluski śląskie. Mięso w sosie pieczeniowym idealnie będzie nadawać się na świąteczny obiad . Mimo, że podałam składniki marynaty do mięsa(...)postanowiłam przygotować osobny wpis z przepisem na mięso w sosie pieczeniowym przygotowanym naturalnym sposobem na bazie pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok). Do Mięsa w sosie pieczeniowym idealnie pasuje wiele dodatków: ziemniaki, kasze, wszelakie kluski, w tym kluski śląskie, kopytka oraz makarony. Smak takiego mięsa w sosie pieczeniowym jest nie do podrobienia przez zamienniki typu kostki mięsne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos do kurczaka! Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? Jest wiele dobrych sosów do kurczaka, a jednym z nich jest sos curry z jabłkiem i porem. Jestem fanką sosów do mięsa i tych na ciepło i tych na zimno. Moje dzieci wręcz domagają się sosu, kiedy przyrządzam smażone lub pieczone mięso , również ryby . Często też gotuję miso bezpośrednio w sosie(...)ugotowanie samego sosu to żaden problem. Sos do kurczaka z porem, jabłkiem i curry jest pyszny, aromatyczny i delikatnie ostry. Bardzo lubię dodawać por do sosu zamiast cebuli. Por jest delikatniejszy w smaku i świetnie pasuje z jabłkiem. W tym przepisie na sos pokroiłam pora i dodałam na koniec do sosu. Jeśli wolicie gładki sos to można go zmiksować
codojedzeniarulon i gotowe. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym (około 70g) 1 jajko na twardo 2 łyżki kukurydzy 1 łyżeczka musztardy garść mix sałat świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ugotować jajko. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzić. Jajka pokroić(...)paprykę pokrojoną w paseczki i sałatę. Całość zawinąć w rulon i gotowe. Sałatka do pudełka : Grecka sałatka z serem feta i sosem ziołowym Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 30 g sera feta 6 sztuk pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek 30 g mix sałat Sos: 1 saszetka sosu greckiego
KuchniaWeDwoje.plMój artykuł o amerykańskim sosie BBQ sprowadził wielką lawinę pytań i kontrowersji na temat jego składników. Dlatego też postanowiłam rozwinąć ten temat dalej. Jednym z podanych w moim przepisie składników był Sos Worcestershire. Jedna osoba zapytała o to czy można go czymś zastąpić. Po pierwsze odpowiedź brzmi tak. Po drugie nie jest to składnik kluczowy dla sosu BBQ, więc(...)tyko można go zastąpić, ale i można go całkowicie pominąć. To pytanie zrodziło pomysł, by w osobnym artykule napisać o samym sosie Worcestershire, zwanym również pod nazwą Sos Angielski. Worcestershire to klasyk nad klasykami. Jego historia jest kilkusetletnia, a receptura sięga 18 wieku i czasów kiedy składniki kulinarne z Indii miały wielki wpływ na kuchnię angielskiego mieszczaństwa. Klasyczny sos oryginalnie
Jem więc JestemMój artykuł o amerykańskim sosie BBQ sprowadził wielką lawinę pytań i kontrowersji na temat jego składników. Dlatego też postanowiłam rozwinąć ten temat dalej. Jednym z podanych w moim przepisie składników był Sos Worcestershire. Jedna osoba zapytała o to czy można go czymś zastąpić. Po pierwsze odpowiedź brzmi tak. Po drugie nie jest to składnik kluczowy dla sosu BBQ, więc(...)tyko można go zastąpić, ale i można go całkowicie pominąć. To pytanie zrodziło pomysł, by w osobnym artykule napisać o samym sosie Worcestershire, zwanym również pod nazwą Sos Angielski. Worcestershire to klasyk nad klasykami. Jego historia jest kilkusetletnia, a receptura sięga 18 wieku i czasów kiedy składniki kulinarne z Indii miały wielki wpływ na kuchnię angielskiego mieszczaństwa. Klasyczny sos oryginalnie
Jem więc Jestemdrodzy, dziś mam niebywałą przyjemność wprowadzić Was w pyszny świat sosów. W związku z nawiązaną niedawno współpracą z firmą Folwark na blogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów, których smak wzbogacą sosy Folwark. Powstała w 1991 roku firma Folwark zaspokaja potrzeby najbardziej wymagających konsumentów produkując nie tylko tradycyjne, ale również unikalne sosy kuchni śródziemnomorskiej czy orientalnej. Od początku(...)dostarczanie klientom najwyższej jakości produktów o wyjątkowym smaku. Starannie dobrane receptury i szczególna dbałość o kompozycję przypraw decydują o doskonałych walorach smakowych. W ofercie firmy znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy
Słodkie okruszki