Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym to bardzo szybkie i niezwykle aromatyczne danie. Obiad ten przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut i z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników. Do tego przepisu wykorzystajcie penne, które lubicie – pszenne, albo z mąki gryczanej lub razowej. Sprawdź: Zamów tanio i szybko jedzenie do domu! Składniki szklanka makaronu penne 150 ml śmietany 18% 1/2 czerwonej(...)papryki mała szalotka 30g parmezanu garść szpinaku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Zobacz również: Makaron z łososiem i cukinią Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym – przepis Makaron gotujemy al dente. Najlepiej posłużyć się czasem gotowania opisanym na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dosłownie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Razowe kopytka z dyni (na mące żytniej) w połączeniu z kremowym sosem kurkowym to idealne danie na chłodne, jesienne dni. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo – nie dość, że jest dość “ziemniaczana” w obróbce, to jeszcze ma bardzo niski indeks glikemiczny. Już nie wspominając o cudownym pomarańczowym kolorze… Takie kopytka z dyni nie tylko podbiją serca dorosłych(...)najmłodszych. Żeby trochę ograniczyć kaloryczność dania, moje kopytka zrobiłam na mące żytniej – wcale nie stracą one na smaku, a wręcz przeciwnie! W połączeniu z kremowym sosem kurkowym, mogę śmiało powiedzieć, że mamy jesień zamkniętą na talerzu. Zobaczcie również: Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni
A to pestkaprzyrządzić kremowy sos do makaronu? Nie ma nic lepszego jak makaron z sosem, który jest aromatyczny i kremowy. Białe sosy do makaronu najczęściej robię na bazie kilku serów. Lubię dodać ser pleśniowy do sosu, bo nabiera on wyraźnego charakteru. Okazuje się, że wybór makaronu do sosu jest również ważny. Na ogół do gęstych, kremowych sosów używam fusilli lub penne. Często(...)odwiedzam włoski butik ze świeżymi makaronami i tam kupuję makaron o przeróżnych niespotykanych kształtach. Dzisiaj jednak zadowoliłam się suchym fusilli, który idealnie pasuje do serowego sosu. Serowy sos to podstawa moich sosów. Dzisiaj dodałam do niego brązowe pieczarki i wędzony schab. Makaron z sosem to pożywny obiad. Już sama ilość serów mówi ile tłuszczu znajduje się w tym sosie. Dlatego
codojedzeniaChyba nie ma po majonezie i keczupie bardziej uniwersalnego sosu. Robię sos tysiąca wysp. Jego przygotowania nie wymaga wielki umiejętności. To także wspaniały sos do burgerów. Zacznijmy jednak od historii. Zawsze przed znajomymi możecie zabłysnąć opowiadając im o tym jak powstawał sos tysiąca wysp. Nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka(...)Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę znanej aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Tutaj możecie zobaczyć ten hotel. Nasz sos tysiąca wysp przygotujemy błyskawicznie. Do jego przygotowania będzie potrzebny blender
Kuchennyviral.plprzez towarzyszące mu w polowaniu, oszalałe z wściekłości myśliwskie psy. Jak to się ma do steku? Początkowo w taki sposób podawany był stek właśnie z jelenia, stąd nazwa sosu ‘a la Diane’. Ten sos był przygotowywany na tej samej patelni co jeleni stek – wykorzystywał resztki tłuszczu i przysmażonego mięsa z patelni (sam smak!), słodką śmietanę, bardzo dużą ilość grubo(...)mielonego pieprzu i czarne trufle. Niezły akompaniament do słodkiego mięsa! Pierwsze kulinarne zapisy pochodzą od Auguste’a Escoffier’a z 1907 roku – to on nazwał sos „Sosem Diany” i dodał do niego poza truflą białko gotowanego na twardo jaja. Nie ma jednego, ukonstytuowanego i pełnoprawnego przepisu. Dodatki i sposób podania całkowicie zależą od kucharza – choć tutaj przyznaję, że po jeszcze
Karo in the KitchenSos barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup lub sos pomidorowy, z dodatkiem octu, brązowego cukru lub melasy i przypraw. Natomiast ma co najmniej kilkanaście odmian w samych USA: niektóre z nich bazują na musztardzie (sos barbecue z z Karoliny(...)Południowej), a nawet majonezie (sos barbecue z Alabamy z rejonu miasta Decatur). Niektóre z sosów barbecue są mniej lub bardziej słodkie, niektóre mają ocet w składzie, inne nie. Azjatyckie odmiany sosu barbecue, choć pewnie mało kto pomyślał, że to właśnie one, to sos teriyaki, hoisin, a nawet tandoori do kurczaka! Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się
Pociąg Do KuchniBufallo Wings, czyli kurze skrzydełka z sosem Buffalo to jedno z najbardziej popularnych barowych dań w USA. Nie ma jak dzban zimnego piwa i kopa skrzydełek w przysąsiedzkim barze. Maczanych we wspólnej misce dressingu, na spółkę z przyjecielem. Lub grupą przyjaciół. Double dip (czyli niehigieniczne ponowne maczanie jedzenia – w tym przypadku skrzydełek, po tym jak już raz było(...)gastronomicznych, wyścigów żarłoków w stylu „kto zje więcej” i „kto zje ostrzejsze”. Wiele barów i restauracji celowo trzyma do tego celu w zanadrzu, ekstra ostry sos. Buffalo Wings można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Mrożone lub w sekcji garmażeryjnej. Zabutelkowane sosy w stylu Bufallo są produkowane przez wielke koncerny i małe rodzinne firmy. Sos opatentowany
Jem więc JestemDzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili. Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować! Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia(...)jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :) Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;) Paluszki: * filet z dorsza- 200 g * jajko- 1 szt. * kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane) * natka pietruszki- 3 dorodne gałązki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili * kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej) * oliwa do smażenia Słodki sos chili: * papryczka chili
Kraina Miodem Płynącaposzukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie(...)Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut. Kurczak: 2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka , 2 jajka , pół szklanki mleka , mąka pszenna , sól , ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru , olej
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkie przyprawy mielone czy tarte bezpośrednio przed użyciem. Można jednak czasami ułatwić sobie życie, prawda? :) I to własnie cynamon i kardamon są głównymi składnikami mojego sosu, który wspaniale pasuje do jabłek i ryżu. Takiego sosu nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż mielony cynamon nada mu gęstą, kleistą konsystencję. Smak i zapach? trzeba spróbować :) Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie(...)takie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do ryżu z jabłkami. Składniki: jabłka , brązowy ryż . na sos: 200 ml wody , 6 łyżek miodu , 3/4 szklanki cukru , 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu , opakowanie mielonego cynamonu (15 g), 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej . Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie
Codzienna kuchnia niecodziennaSpaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym... Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem. Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli. Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki(...)posiekać. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody i dokładnie wymieszać. Do zeszklonej cebuli wlać sos powstały z koncentratu pomidorowego, dodać odsączonego tuńczyka i pokoroją w kostkę paprykę. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dodać posiekany koperek i tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym
Gospodyni MiejskaDzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny . Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu(...)wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia" , niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam. Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek . W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski. Jeżeli nie macie kiszonych cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić dodając do sosu
Chilli Czosnek i OliwaMój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem(...)Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji zestaw noży . Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się wszystko, ok. 15 minut, wystarczy pokroić w kostkę kilka 3-4 plastry boczku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurczak duszony w delikatnym, kremowym sosie koperkowym bez śmietany, to idealny przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na podudzia lub pierś z kurczaka w lekkim wydaniu. W nie więcej niż 60 minut przygotujesz łatwy, lekkostrawny i ekonomiczny obiad z prostych składników takich jak kurczak, warzywa, bulion i koperek. Pachnący i soczysty kurczak dla całej rodziny, który możesz według uznania podać(...)makaronem, ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką bez dodatku zbędnego tłuszczu! Przepis na pałki z kurczaka w sosie koperkowym warto zapisać, nawet jeśli nie jesteś fanem lub fanką pałek z kurczaka. Jeśli wolisz pierś nie ma problemu ponieważ ten przepis jest bardzo uniwersalny i bez trudu dostosujesz go do potrzeb własnych i swojej rodziny! Podobnie jak pałki z kurczaka pieczone
Kuchnia Na Wypasieprzepis na tofu w sosie pomarańczowym całkowicie zmieni Wasze wyobrażenie o tofu. Wszystko to zasługa niestandardowej metody przygotowania i obłędnie pysznego sosu, przygotowanego ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Tofu w sosie pomarańczowym – obiad pełen smaku Tofu raczej nie ma najlepszej prasy. Wiele osób zarzuca temu sojowemu twarożkowi, że jest gumowaty w konsystencji i pozbawiony smaku. Ci, którzy(...)faktycznie nie jest specjalnie smaczne. Potrzebuje dodatków, by wydobyć z niego to, co najlepszego. Dlatego jednym z najlepszych pomysłów na ten twaróg sojowy jest przygotowanie go z pełnym aromatu sosem. Jednym z moich ulubionych wydań, obok tofu sezamowego , jest właśnie tofu w sosie pomarańczowym . Ten sos łączy w sobie soczystość cytrusów, delikatną słodycz cukru trzcinowego, smak umami, który zapewnia sos
Na-talerzu.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos czosnkowy to mój ulubiony dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Tak naprawdę mogłabym go jeść z wszystkim. Dodaję do do mięs, zapiekanek, pizzy, ale również do zapiekanych warzyw, frytek, zapiekanych ziemniaków, do dań na zimno i na ciepło. Możliwości jest mnóstwo, ponieważ smak domowego sosu czosnkowego jest bardzo uniwersalny i ponadczasowy. Robię sos czosnkowy za każdym razem(...)gości. Zawsze znajdę danie, do którego będzie pasował sos czosnkowy. Dzięki dodaniu kilku składników jest przepyszny, uwielbiany przez rodzinę i znajomych. Mój mąż dodaje sos czosnkowy nawet do gotowanych ziemniaków do obiadu, ja wolę jednak jako dodatek do pieczonych ziemniaków Przepis na sos czosnkowy jest banalnie prosty, wykonuje się go w parę minut i właściwie od razu jest gotowy
To Musisz WiedziećPrzyprawą, którą zawsze mam w domu i używam prawie do wszystkiego jest sos sojowy. Nigdy nie zastanawiałam się bliżej nad tym składnikiem, dopóki nie wzięłam udziału w warsztatach marki Kikkoman. Pod okiem Tomasza Jakubiaka można było spróbować zupełnie nowego cytrusowego sosu sojowy Ponzu i wziąć udział w zawodach. Każda ekipa dostała dokładnie ten sam zestaw składników i musiała wyczarować(...)przygotowuje z nich sałatkę, inna grupa stir-fry a jeszcze inna danie główne. Po takich warsztatach dostaje się też zwykle zestaw przepisów do wypróbowania. Czego dowiedziałam się o sosie sojowym? Dobry sos sojowy powinien być produkowany wyłącznie z ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Dlatego raczej nie wrócę już do sosu, którego używałam do tej pory, który miał też
Ugotowane pozamiatanepotem zapiekam. Ser się rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha… Jak wykorzystać resztki serów Z resztek serów przyrządzam pyszny sos do makaronu . Zaletą takiego sosu jest to, że można do niego użyć wszystkie rodzaje serów. Mogą to być żółte sery, sery pleśniowe jak i białe. Tak, wszystko do jednego garnka(...)Sery fajnie się rozpuszczają. Sos jest gęsty i smakuje za każdym razem inaczej w zależności jakie sery do niego użyjemy. Przepis na sos serowy stanowi podstawę do innych sosów. Do serowego sosu dodaję często szynkę lub boczek, czasami grzyby,a czasami cukinię, w zależności co mam pod ręką. Jak dla mnie wersja jarska sosu smakuje mi całkiem dobrze, kiedy moja
codojedzeniamożna sobie wyobrazić smak czekolady w połączeniu ze stekiem? Brzmi to dość dziwnie ale polecamy spróbować Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili Składniki: 4 ulubione steki 5 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili(...)wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia i gotować aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę. Czekoladę posiekać i dodać do wywaru, mieszać aż czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać śmietanę i rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia, odstawić na kilka minut przed krojeniem. Pokroić w poprzek włókien, podawać
naRuszciepolecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość(...)soku zależy od gęstości sosu olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz na sos beszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania z mięsem https://www.youtube.com
Uwaga Babcia Gotujetakie szczęście, że kiedyś zasadziłam w swoim ogrodzie czosnek i rośnie do dziś. Jest zasada: jest czosnek więc jest i WIOSNA! :) Przed Wami propozycja z camembertem i sosem wiśniowym. Składniki: 1 serek camembert (jako 1 porcja) wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego 100 g wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 1 łyżka cukru (możecie dodać więcej(...)soku z pomarańczy Sos: wiśnie gotujemy w odrobinie wody z dodatkiem cukru do momentu aż wiśnie się rozpadną a sos zredukuje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze. Camemberta podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach C około 5 minut, albo podsmażamy na patelni grillowej. Robimy to tak by w środku był płynny
Bon Appetit Małgorzatyłyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków ok. 200 ml wody 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Podstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje(...)walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki, a nie na gotowe sosy z torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem. Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa
Świat Domowej Kuchnipieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju. Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam. Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1,5 szklanki panierki Panko około 5 plastrów ananasa(...)puszki 2/3 zielonej części cebulki dymki 1 szalotka lub cebulka dymka ½ papryki 1 mała marchewka sezam Marynata: 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 łyżka ciemnego sosu sojowego sól,pieprz Sos: 2 łyżki miodu 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego
Mania GotowaniaSpaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym... Długie nitki sprężystego makaronu. Kawałki miękkiej cukinii i soczystych pomidorów. Zatopione w śmietanowym sosie. I oprószone drobno startym parmezanem. Smacznego! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; 1 mała cukinia (waga około 500 g); 500 g pomidorów; 1 duża, czerwona cebula; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki(...)dusić wszystko razem, aż cukinia będzie miękka a pomidory lekko się rozpadną. Zdjąć przykrywkę, aby trochę soku odparowało. Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania). Podawać oprószone
Gospodyni MiejskaProsty sos pomidorowy... Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany. Na bazie koncentratu pomidorowego. Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Szybki i łatwy do wykonania. Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek. Po prostu pyszny! Domowy! Składniki: 2 szklanki wody; 1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr); 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki pszennej; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka masła. Sposób(...)minutach gotowania się wody z kostką bulionową dodać koncentrat pomidorowy. Do pozostałej 0,5 szklanki zimnej wody (tj. 125 ml) wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Wlać do sosu i gotować, cały czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Ciepłym
Gospodyni MiejskaGołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... a jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-) Składniki: 1 główka kapusty białej 250g mielonego mięsa ok 250g(...)ryżu 1 jajko 1 cebula do farszu 1 cebula do sosu olej sól pieprz koperek Na sos: bulion ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy) łyżka mąki koncentrat pomidorowy śmietanka 18% cukier – szczypta sól, pieprz – do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy
Walijskie PichcenieKochani, kurczak w sosie pomarańczowym to "niebo w gębie". Nieraz w take away widzimy kurczaka pomarańczowego- i o to dzisiaj pojawił się na naszym stole. Recepturę dostosowałam do nas :) I w ten sposób powstał kurczak w sosie pomarańczowym. Mimo że obiad zajmuje około 45 min - to warte jest przygotowania. Tym bardziej że takiego kurczaka polecam też jako przekąska na imprezę(...)tyle że bez sosu. Zapraszam i zaczynamy: Składniki: 7-9 podudzi kurczaka 125 ml soku pomarańczowego 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przyprawy curry 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru około 4 łyżki mąki około 4 łyżek mąki ziemniaczanej olej Wykonanie: Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy. W misce rozbijamy jajko, dolewamy
Smaki Edytyprzyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym ! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa w towarzystwie(...)delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g
Symfonia SmakówZachciało się mężowi burgerów i okazało się, że roboty z tym co nie miara... Zakupił sos barbecue pewnej znanej firmy, ale jak przeczytałam skład, to kazałam mu wyrzucić :) Powiedziałam, że jak ma być burger, to trzeba go zrobić możliwie na zdrowo, a wtedy grzech rozpusty smakowej będzie mniejszy i wybaczalny. Determinacja męża była tak duża, że gdy następnego dnia wróciłam(...)pracy, sos był gotowy... i już w drzwiach przywitał mnie słowami "Spróbuj, a jeśli będzie dobre, to piecz bułki..." :) "Już się rozpędziłam" prawię mu, ale po spróbowaniu tego sosu nie pozostało mi nic innego, jak pieczenie buł na burgery. Tak powstał pomysł na cykl "Burger w trzech krokach" = sos + buły + 100 % wołowiny z ulubionymi nań dodatkami :) Dziś zaczynamy
Delicious Titbits