niedzielny obiad (zamiast smażonych kotletów drobiowych) polecam przygotować piersi z kurczaka duszone wraz z pieczarkami, szpinakiem w sosie śmietanowym. Danie proste, smaczne i szybkie do przygotowania. Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg) 350 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku w liściach(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 1 opakowanie małej słodkiej śmietany 30% (200 ml) 1 łyżka sosu sojowego/lub przyprawy w płynie typu maggi sól, pieprz pikantna przyprawa do kurczaka oliwa z oliwek Kilka godzin przed przygotowaniem dania: filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą do kurczaka. Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do mięsa
UgotowaćKolorowa sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerzy podczas śniadania. Chrupiące płatki kukurydziane, świeże brokuły, pachnący koperek, delikatna szynka i warzywa polane aromatycznym sosem tworzą przepyszną harmonię smaków. Taka sałatka to świetny pomysł na pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam niezbędnej energii i pozwoli z werwą rozpocząć dzień. Składniki: 500g brokułu 4 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g szynki konserwowej(...)pęczek koperku 1 czerwona papryka 40g płatków kukurydzianych klasycznych sól cukier Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić
Szalona Kuchnia EwelinySałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli to idealna propozycja na obiad lub przyjęcie! Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło z sosem czosnkowym. Do przepisu użyłam produktów marki Pudliszki, które uważam że mają najlepszej jakości przeciery, pomidory w puszce oraz pasaty pomidorowe. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji(...)łyżki) przecieru pomidorowego Pudliszki 100 ml pasaty pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 80 g sera żółtego 12 liści sałaty masłowej pęczek szczypiorku Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie : Placki tortilla wyłożyć na formę do babki. Upiec w 180 stopni przez
KuchniaWeDwoje.plprzepisów na obiad z wieprzowiną. Każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie! Po kliknięciu w link wyświetli się strona z przepisem. Do mięsa wieprzowego można przygotować domowy sos pieczeniowy , podać np. pieczone z rozmarynem i tymiankiem ziemniaki . lub gotowane ziemniaki z koperkiem, czy kluski śląskie. Zapraszamy! A jeśli nie jadacie wieprzowiny to polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy(...)kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek faszerowany mięsem mielonym 2. Schab ze śliwką 3. Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 4. Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki 5. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 650 dorsza około 5 kawałków 180g kaszy mix bulgur i quinoa olej sól pieprz cytrynowy Sos z zielonego groszku: 350g zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula(...)około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty. 2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Sos z zielonego groszku: Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę
Szalona Kuchnia Ewelinydrobnych oczkach tarki jarzynowej i dodać do nich majonez z gęstym jogurtem. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Przygotowane składniki układać na kwadratowym talerzu warstwami. Ułożyć 12 krakersów, rozsmarować trochę sosu i rozłożyć połowę pokrojonych śledzi. Rozsypać połowę posiekanej cebuli i ogórka kiszonego. Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą(...)marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Górę posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić do lodówki na dobę. Po takim czasie jest najlepsza i krakersy dobrze się kroją. Smacznego
https:KKuchniaMniamJaki jest idealny przepis na sos musztardowy ? Zobacz jak zrobić sos musztardowy na ciepło do warzyw i mies oraz sos musztardowy na zimno do jajek oraz sałatek. Pokazałam bowiem obie wersje tego pysznego sosu! - przepis na sos na zimno i na ciepło - super dokładny opis i porady użycia - najlepsze i sprawdzone przepisy
AniaGotuje.plbyć zrobiona na imprezę jak i świąteczne wielkanocne śniadanie. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 0,5 puszki groszku konserwowego 100 g żółtego sera 4-5 rzodkiewek zielona cebulka Sos majonezowy: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól pieprz Przygotowanie: Przygotować najlepiej szklane naczynie w którym będą widoczne warstwy sałatki. Jajka, żółty(...)zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę pokroić. Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach. Groszek przepłukać zimną wodą i odsączyć. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Układać kolejno warstwy: jajka, część sosu, groszek konserwowy, część sosu, żółty ser, reszta sosu, cebulka i na końcu starte rzodkiewki. Naczynie owinąć przeźroczystą folią i włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujePierwsze promienie wiosennego słońca zawsze kierują moje pomysły kulinarne w stronę lekkich i kolorowych dań. Świeże zioła, rzodkiewka i lekkie, aromatyczne sosy to taka idealna recepta na pierwszy wiosenny obiad. Wiosna kojarzy mi się z czosnkiem niedźwiedzim, i nie wiem dlaczego, ale lubczykiem. Jego intensywny zapach i smak może zabić potrawę lub podkręcić jej smak, zatem warto pamiętać, chociaż(...)może zupełnie pozbawić pozostałej palety smaków całą potrawę. Zatem ostrożnie :) Pierś kurczaka doprawiona lubczykiem z szynką parmeńską smakuje wybornie. Podana z delikatnym, ale nie kremowym, wręcz odwrotnie, puree i sosem na bazie śmietany i groszku oraz rzodkiewkami marynowanymi w soku z cytryny i oliwie. Wierzch podkręcony już neutralną w smaku natką pietruszki. Groszek, pomimo, że mrożony, jest słodki w smaku
Mango Papajazrobiłam lekką, wiosenną sałatkę z mięsem z golonką. Sałatka okazała się przepyszna! Mięso z golonki jest oczywiście smaczne samo w sobie, jednak dodatek zieleniny i świetnego, słodko - kwaśnego sosu sprawił, że golonka dostała nowego wymiaru! Polecam! Sałatka z mięsem z golonki Składniki: mięso z ugotowanej golonki mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, szpinak, kiełki groszku) 2 garście zielonego groszku(...)użyłam mrożonego) 2 łodygi dymki Sos : 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 0,5 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 0,5 łyżeczki musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 0,5 łyżeczki musztardy gładkiej np. sarepskiej Przygotowanie sałatki z mięsem z golonki Na indywidualnych talerzach ułożyć mieszankę sałat, na niej położyć oczyszczone kawałki mięsa z golonki, posypać drobno posiekaną dymką
Codzienne GotowanieKolejny szybki przepis na makaron dla Was. Zielony sos przygotujecie w kilka minut. Gdy dodacie do wszystkich składników orzechy powstanie brokułowe pesto. Nie miałam ich pod ręką i tak oto podaje przepis na sos brokułowy . Spaghetti z sosem brokułowym / 1 porcja Składniki: 100 g spaghetti 2 łyzki sosu brokułowego 3 łyżki startego pecorino Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem(...)opakowaniu. Na patelnię dodajemy sos brokułowy (jeśli jest zbyt gęsty oddajemy oliwę z oliwek). Dodajemy też ugotowany makaron spaghetti. Całość starannie mieszamy, przez chwile podgrzewając. Podajemy posypane pecorino
Moja smaczna kuchnialubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo(...)pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę porwać na drobne kawałki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos mieszając majonez, śmietanę, musztardę i ketchup. Sałatka warstwowa świetnie prezentuje się w szklanej misce układana warstwowo (po kolei od najniższej warstwy): 1/2 części wystudzonego i podsmażonego mięsa 1/2 części sosu
Ola la LCHFZostało mi trochę ryżu z poprzedniego dnia i chciałam go jakoś wykorzystać. Dodałam go do zmielonej piersi kurczaka, a żeby nie było nudno, dołożyłam jeszcze utarta marchewkę. Do tego sos pomidorowy i powstał pyszny obiad. Kiedyś, dawno temu, kiedy mój synuś był mały, robiłam podobne pulpety, tyle, że z mięsa wieprzowego. Pamiętam, że bardzo je lubił. Myślę, że Wasze dzieci(...)pulpety: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Formować
Agusiowe smakołykipozostałego po wczorajszym obiedzie makaronu zrobić zapiekankę, skrawki wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie na chipsy z obierek warzyw albo ugotowany na pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw(...)bardzo pomysłowe przepisy, wspólnie przygotowaliśmy znakomite dania." Pod okiem Piotra Kucharskiego przygotowaliśmy 4 dania. "Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokiety z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany
Obiad gotowyMłode warzywa, chrupiące i słodkie, to świetna baza wiosennych surówek. W tym przepisie moją ulubioną, młodą stożkową kapustę, wykorzystałam do zrobienia niecodziennej surówki coleslaw – odmienił ją sos z dodatkiem przyprawy curry i balsamicznego octu, który świetnie podkreśla chrupkość i niesamowitą świeżość wiosennych warzyw. Poszukajcie młodej, świeżej chrupiącej kapusty. Ta surówka nie będzie smaczna zrobiona ze zbitej, twardej zimowej kapusty. Pierwsze(...)Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie piórka. Dodajemy listki oberwane z pęczka natki pietruszki i namoczone w ciepłej wodzie rodzynki, dokładnie odciśnięte z płynu. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu – majonez, jogurt albo maślankę, ocet balsamiczny, syrop z agawy albo miód. Dodajemy ulubioną przyprawę curry. Mieszamy dokładnie sos z naszykowanymi wcześniej warzywami – najlepiej coleslaw miesza się dłonią, tak żeby
Karo in the Kitchen