sosy - 72234 przepisów (strona:573/4816)

Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 200

Starego Miasta w Krakowie. Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane, bardzo lubię, choć częściej robię polskie kopytka, bo są mniej pracochłonne. Wzorek na tych kluskach pozwala na ich lepsze oblepienie sosem. W Krakowie jego bazą były kurki i dzikie brokuły. W moim sosie dominują borowiki, bo tych znajdujemy zdecydowanie więcej, a kurki trafiają się sporadycznie. Wyjedliśmy już wszystkie brokuły z warzywnika(...)wychodzi dużo. Można je odgrzać następnego dnia i będą pysznym śniadaniem. Składniki : Kluski (gnocchi) 1 kg obranych, mączystych ziemniaków 250 ml mąki pszennej uniwersalnej jajko łyżka zimnego masła sól Sos 5 sporych borowików garść kurek cebula duża garść suszonych pomidorów 3 różyczki romanesco łyżka ziemnego masła sól pieprz grubo mielony 3 łyżki oleju Dodatkowo twardy, dojrzewający ser starty na duże

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne z cukinii 141

kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Suszonym oregano i bazylią. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje i nadmiar wody odparuje. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek. Następnie stopniowo dodajemy bulion naprzemiennie z mlekiem, mieszając(...)dokładnie aby nie było grudek za każdym razem jak dodajemy płyn. W międzyczasie dodajemy ser pleśniowy. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Na dno układamy 1/3 cukinii, zalewamy 1/4 beszamelu, układamy 3 płaty nieugotowanego makaronu lasagne, zalewamy 1/3 sosu pomidorowego. I powtarzamy to jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu był makaron, zalewamy go resztą sosu beszamelowego i rozerwaną na cząstki

Delusional Trine
Makaron w sosie z podgrzybków, polędwiczka wieprzowa, puder z suszonych podgrzybków 129

Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście  w pełni rozwiną swój aromat.  Do sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów.  Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki(...)sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Składniki: 500 polędwiczki wieprzowej 300 gram mrożonych grzybów Leśne skarby 200 ml śmietanki kremówki 1 duża cebula świeże zioła po 3 gałązki tj. tymianek i rozmaryn 1/2 główki polskiego czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz oliwa do zamarynowania polędwiczki 1 łyżka masła 200 gram makaronu spaghetti

Życie zaczyna się w kuchni
Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami 152

Niezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 250g mrożonych krewetek 400ml mleczka kokosowego 200g groszku cukrowego 3 łyżki zielonej pasty curry 200g mini marchewki 400g pieczarek 1 limonka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku(...)podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje. 3. Do sosu dodać mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać. 4. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Sos pieczarkowo-pomidorowy 136

Miał być sos pieczarkowy z dużą ilością kopru i śmietanki, a że pomidory z ogródka takie piękne to dorzuciłam. Rewelacyjny sos w konsekwencji powstał, idealny do ziemniaków z wody (które się w nim wręcz topią:) i mięs wszelakich. Śmietankę możecie zastąpić jogurtem lub śmietaną kwaśną. Dużo kopru, przypraw i dodatek w postaci ciepłego sosu do obiadu jak znalazł! SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami 186

Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)zezłociło, a nie puściło sok i zaczęło gotować. Śliwki, które dodamy do tego dania wniosą pyszną, owocową nutę i lekko kwaskowaty posmak – jeśli chcecie by się rozpadły w sosie, dodajcie je wcześnie, jeśli wolicie jak ja by zostały w miarę całe – dorzućcie je pod koniec gotowania. PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKAMI Składniki na bitki wieprzowe ze śliwkami

Dorota Smakuje
Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami 154

Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami inspirowana kultową sałatką cezara . Tym razem zamiast klasycznego sosu na bazie majonezu postawiłam na równie klasyczny winegret. Idealna kompozycja chrupiącej sałaty, soczystych pomidorków i lekko słonego sera. Całość dopełnia sos i chrupiące rozmarynowo-czosnkowe grzanki. Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami Składniki: 2 małe sałaty rzymskie około 200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych) dwie(...)łyżki startego sera np. parmezanu lub grana padano Grzanki: 5-6 kromek chleba lub 2 ciabatty 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku łyżka masła Sos winegret: 4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od grzanek. Najpierw pieczywo kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku i rozmaryn. Chwilę

PatiGotuje
Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) 164

wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda lub sos na bazie musztardy i ketchup’u. Danie to było naszym hitem podczas podróży po Kalifornii, a oferowała je jedna z bardziej popularnych sieci fast food’owych na Zachodnim(...)minut Czas gotowania 10 minut Składniki Burgery 5 bułek z kalafiora przygotowanych wcześniej 400 g wołowiny mielonej 1 pomidor 5 plastrów boczku 5 liści sałaty lodowej sól, pieprz, tabasco Sos (opcjonalnie) 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu (uwaga na węglowodany!) 1 łyżka sriracha (opcjonalnie) Sposób przygotowania Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco. Podzielić na 5 porcji i uformować

Modern Cave Girl
Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) 190

Trzeba tylko dość długo smażyć je z każdej strony- aż całkowicie się zarumienią. Tylko wtedy nie będzie problemu z przewróceniem ich na drugą stronę. Dopełnieniem falafeli jest pyszny, kremowy sos czosnkowy z tahini . Polecam zjeść je w jego towarzystwie. Bezmięsne kotleciki miłą odmianą Odkąd stosuję dietę bezzbożową rzadko zdarza mi się jadać posiłki bezmięsne. Dodatkowo, przy grupie krwi(...)łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki 1/2 łyżeczki natki pietruszki suszonej olej kokosowy do smażenia Sos z tahini 2 łyżki tahini 4 łyżki wody ciepłej 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej Sposób przygotowania Falafele z kalafiora Kalafior i słonecznik

Modern Cave Girl
Naleśniki z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym 165

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}  Naleśniki z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym Pieczarki z serkiem, naleśniki polane sosem słodko – kwaśnym, takie połączenie sprawia że danie jest przepyszne.   Zachęcam do zrobienia bo warto . Składniki na ciasto   naleśnikowe(...)Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia Dodatkowo: ·        1 sos w słoiczku słodko - kwaśny ·        10 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.     Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą, dokładnie mieszając tak żeby nie powstały

Kulinarna Chwila
Urocze fileciki w sosie włoskim 151

Urocze fileciki w sosie włoskim Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznym sosie na bazie pomidorów o gęstej konsystencji i wyrazistym smaku. Dodatkowo dodałam kwaskową żurawinę, co sprawiło, że danie jest pyszne. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Sól ·        Przyprawa do kurczaka(...)Olej do smażenia ·        Pomysł na kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą ·        ½ szk. śmietany 18 % ·        ½   szk. wody ·        1 małe opakowanie żurawiny ·        2 opakowania mozzarelli

Kulinarna Chwila
Zrazy w pysznym sosie musztardowym 119

Zrazy w pysznym sosie musztardowym Roladki ze schabu w aromatycznym, pieczarkowym sosie. Można podawać np. z kluskami śląskimi. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Kilka plastrów boczku(...)pieczarek ·        Musztarda francuska ·        2 łyżki musztardy sarepskiej ·        2 łyżki sosu sojowego ·        ½ szk. śmietany 18 % ·        Mąka pszenna do obtoczenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem

Kulinarna Chwila
Błyskawiczna zapiekanka z sosem Duńskim 260

Błyskawiczna zapiekanka z sosem Duńskim Pyszny sos duński w połączeniu z kurczakiem oraz warzywami. Sos można zrobić samemu, danie będzie wtedy jeszcze lepsze. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Przyprawa Gyros ·        Sól ·        pieprz(...)ogórki konserwowe ·        Kukurydza ·        Makaron Tortellini ·        Sos duński ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, następnie prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Makaron

Kulinarna Chwila
Zagubione Schabowe 484

Zagubione Schabowe Często zostają nam kotlety schabowe, rozgrzewane na drugi dzień, nie są już takie smaczne. Proponuję zanurzyć w aromatycznym sosie, żeby kotlet nadal miał swoje walory smakowe. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz(...)roztrzepanym widelcem jajku i następnie panierujemy w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Połowę kotletów układamy na dnie naczynia. 5.   Robimy sos pieczarkowy: Cebulę obieramy, drobno kroimy i prażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.   Sos zagęszczamy serkami topionymi, prużymy do chwili ich rozpuszczenia

Kulinarna Chwila