super pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej 500 g białej kapusty 2 cebule 2 jajka L 100 g ryżu 1/2 szklanki kaszy manny sól pieprz olej do smażenia(...)sos: 200 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pasty z papryczek chilli (można zastąpić chilli w proszku) sól pieprz zioła prowansalskie 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła
Krylowa KuchniaNazwa idealnie pasuje do tego sosu,bo jest naprawdę wspaniały i nada się do wielu sałatek, surówek.Polecam serdecznie, taki sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni,a jeśli "krzepnie", część sosu poza lodówką w słoiku.U mnie akurat zielona sałatka z takim sosem, mniam -pychotka.Polecam.Przepis podpatrzony u Gastrofilki , zajrzyjcie tam koniecznie . 250 ml oliwy z oliwek(...)łyżki miodu 100 ml wody (przegotowanej) 1 łyżka musztardy Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ,przelać do butelki lub słoika.Zamknąć i przechowywać w lodówce . A tu sos wspaniały w innych surówkach
Moje domowe kucharzeniedwie cienkie, domowe, duże pizze dla całej rodziny. Możecie dodać do ciasta aromatycznych ziół, np. roztartą w dłoniach mieloną bazylię, oregano lub zioła prowansalskie, świetnie podkreślą smak domowej pizzy. Sos pomidorowy przygotujecie z pomidorów z puszki, passaty lub koncentratu. W sezonie polecam świeże pomidory, posiekane, przesmażone na oliwie z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli – dla dodatkowego smaku z łyżeczką(...)posiekanych na cztery 1 nieduża cebula pokrojona w cienkie piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w talarki 1/2 żółtej papryki, posiekanej w kostkę kilka plasterków kiełbasy, np. żywieckiej lub tatrzańskiej SOS POMIDOROWY: 400 g puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku, posiekane drobno większa szczypta: soli, pieprzu, ziół prowansalskich, bazylii, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki łyżeczka cukru pudru – wszystkie składniki na sos
Zasmakuj Kuchniobiadokolacji i to prostej i szybkiej, dlatego zdecydowaliśmy się na ryż z truskawkami . Jednak sięgamy po ten posiłek nie tylko z konieczności, ale przede wszystkim dlatego, że ryż z sosem truskawkowym i serem jest bardzo dobrą odmianą dla tłustych dań i można go jeść także późniejszą porą, gdy wieczorem wraca się głodnym do domu. Użyliśmy świeżych truskawek, ale można(...)zastąpić jakimkolwiek dżemem owocowym, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dosłodzić. Udostępnij Składniki na ryż z sosem truskawkowym i serem 3 / 4 szklanki ryżu 250 g białego sera 5-6 łyżek śmietany 18% 1 opakowanie cukru wanilinowego 500 g świeżych lub mrożonych truskawek cukier do posłodzenia sera i truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ryż opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej
niecodziennikparyżebyśmy mogli leniwie spędzić poranek, a później zasiąść do stołu bez krzątaniny w kuchni. Przepis na sałatkę grecką jest prosty i szybki, wszystko się kroi, wkłada do miseczki, polewa sosem i można już jeść. Dowolnie można zmieniać proporcje, a nawet składniki i otrzymać coś zupełnie innego, warzywa w różnych kombinacjach dobrze się odnajdują. Składniki na sałatkę grecką Sałatka(...)sera feta 3 średnie pomidory 1 średni ogórek szklarniowy 1 / 2 dużej czerwonej cebuli ok. 30 czarnych oliwek (bez pestek) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 ząbek czosnku 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki oregano (z paczki lub świeży) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Świeże oregano posiekać. Wszystkie składniki
niecodziennikparyNasza kuchnia jest bardzo różnorodna, tworzymy dania z różnych rejonów świata. Tym razem przyszła pora na daleki wschód i potrawę z Japonii – kurczaka teriyaki . Marynata przygotowana z sosu sojowego oraz syropu klonowego nadała pieczonemu mięsu złocistą i błyszczącą skórkę oraz orientalny smak. Składniki na pieczonego kurczaka teriyaki 1 kurczak ok. 1,5 kg 50 ml sosu sojowego 3 łyżki(...)ząbki czosnku 1 / 4 szklanki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka umyć, osuszyć wewnątrz i z wierzchu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować marynatę do kurczaka łącząc ze sobą sos sojowy, białe wino, syrop klonowy, olej sezamowy, olej oraz czosnek. Nagrzać piekarnik do 90 o C ( z termoobiegiem ). Włożyć kurczaka ułożonego na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, piec 20 minut
niecodziennikparydynią 1 pierś z kaczki 100 g miąższu z dyni 1 kawałek chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml rosołu z kaczki (lub drobiowego) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć(...)deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry. Dynię pokroić na małe i cienkie kawałki, drobno posiekać czosnek, imbir, cebulę dymkę oraz chili. W szklance wymieszać rosół z sosami: sojowym, ostrygowym i chili. Na patelnię wlać olej sezamowy, dobrze go rozgrzać i wsypać wszystkie dodatki do kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy. Dodać mięso
niecodziennikparymasło do podsmażenia Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 200 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)dodać oliwę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać do miękkości. Czosnek obrać i posiekać, dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię
niecodziennikparywszystkim, pomimo tego, że składa się z zaledwie kilku dodatków. Ponieważ to one decydują o smaku pizzy muszą być bardzo dobrej jakości, podobnie jak składniki użyte do przygotowania pomidorowego sosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na pizzę z pieczarkami i szynką . Składniki na pizzę z pieczarkami i szynką Dodatki: 3 plasterki szynki 2 średnie pieczarki 1 szalotka(...)sera w kawałku Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: 250 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki oregano 1 / 2 łyżeczki bazylii 1 / 2 łyżeczki cukru pieprz, sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle
niecodziennikparypanna cottę . Ten mleczny deser zachwyca smakiem i prostotą wykonania, a jedynym utrudnieniem do rozkoszowania się nim jest wyjęcie go z kokilki. Nasza panna cotta podana została z sosem malinowym i przyozdobiona listkiem świeżej mięty, jak pewnie się domyślacie, zbyt długo nie postała w lodówce. Składniki na panna cottę Panna cotta: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml mleka(...)łyżki cukru 1 / 2 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny Sos malinowy: 200 g malin (mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Panna cotta: Połówkę laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, aby jej nie przegotować
niecodziennikparyszybsza wersja naszego poprzedniego przepis na słodko-kwaśnego kurczaka . Ponieważ był to przepis dość czasochłonny i pracochłonny, a my lubimy takie smaki, zrobiliśmy szybszą wersję kurczaka w słodko-kwaśnym sosie . Z wyjątkiem podsmażenia kurczaka i papryki resztę składników wrzuca się do garnka i po kilkudziesięciu minutach można podać smaczny, kolorowy i aromatyczny obiad. Składniki na kurczaka słodko-kwaśnego z ananasem(...)bambusa 1 / 2 słoiczka marynowanego imbiru 10 suszonych grzybków mun 1 puszka pomidorów w puszcze (w kawałkach) 4 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia
niecodziennikparyjałowiec. Sukces smakowy udało nam się osiągnąć dzięki długiemu marynowaniu mięsa w tych dodatkach, zaś miękkość pieczonej goleni wołowej wynikała z pieczenia jej w woreczku. Podczas pieczenia powstał pyszny sos, jednak nie był zbyt fotogeniczny i nie załapał się na zdjęcie. Udostępnij Pieczona goleń wołowa – składniki 2 plastry goleni wołowej z kością 2 duże cebule 2 szklanki wytrawnego czerwonego(...)instrukcją na opakowaniu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 2,5-3 godziny . Po upieczeniu mięsa woreczki ostrożnie otworzyć, wyjąć golenie wołowe, a sos wraz z cebulą przelać do garnka (liście, ziele angielskie oraz jałowiec wyjąć) i zblendować. Postawić na ogniu, gotować bez przykrycia przez 10-15 minut, aby zredukować sos. W razie potrzeby doprawić
niecodziennikparymięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem 4 golonki indycze 1 por (biała część) 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka(...)poparzyć parą. Ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie, co pozwoli na przyrumienienie się mięsa. Po upieczeniu golonki z indyka wyjąć z rękawa, do garnka zlać powstały podczas pieczenia sos, wyjąć z niego liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego i jałowca. Sos zblendować, postawić na średnim ogniu, gotować do momentu zgęstnienia. Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone
niecodziennikpary