sosy - 72234 przepisów (strona:560/4816)

Fajita 120

patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towarzystwie papryki i cebuli, ale spotkać można także z dodatkiem guacamole, pico de gallo (charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej a'la sałatka-sos w postaci drobno pokrojonych pomidorów z cebulką i kolendrą, często także z jalapeno, serwowana jako dodtek do różnych dań, jak. np. taco, czy burrito) , sera czy pomidorów. Dziś zapraszam na wersję(...)łyżeczki soku z limonki -1/2 łyżeczki soli -1/2 suszonego czosnku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -4 łyżeczki oleju słonecznikowego lub rzepakowego na sos -1/2 szkl. posiekanej cebulki -ząbek czosnku -1/2 puszki pomidorów -1 łyżeczka oleju  -szczypta słodkiej papryki -sól, pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paski

Zielona Kuchnia
Cytrynowy kurczak 98

Połączenie cytrysów i drobiu jest znane od dawna. Można mięso nadziewać, polewać sosem lub dusić. Moja propozycja to właśnie ta ostatnia metoda. Mięso jest delikatne, soczyste no i co tu dużo mówić nieco zdrowsze niż wersja smażona. Porcja jak zwykle na 5 osób. Składniki : - 4 pojedyncze filety z kurczaka -  1 duża cytryna - 300ml bulionu warzywnego - łyżka masła - 4 ząbki(...)czosnku - 1 łyżka miodu - ewentualnie 1 łyżka mąki - do zagęszczenia sosu - sól, pieprz do smaku - 2 łyżki oleju - pęczek natki pietruszki Mięso myję, osuszam i dzielę na mniejsze kawałki wzdłuż. Obtaczam w oleju, dodaję sól, pieprz i obsmażam na patelni - tylko tyle, żeby zamknąć włókna. Zdejmuję mięso z patelni a do środka wlewam bulion, przeciskam przez praskę czosnek i dodaję

Kuchnia Pełna Emocji
POTRAWKA Z INDYKA 132

Potrawka z indyka. Wspaniała potrawka z indyka - prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba. Delikatny gulasz z indyka w gęstym sosie śmietanowym z marchewką i warzywami.            Mój gulasz z indyka z warzywami i marchewką w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem, to świetny pomysł na szybki obiad, którym będziesz cieszyć się całą rodziną(...)dzieci go uwielbiają! Dobry gulasz zwykle gotuje się powoli przez cały dzień, dając delikatne, soczyste mięso w aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz

Moja Książka Kucharska
Burger wołowy z grillowaną cebulą 206

Przepyszne burgery z soczystą wołowiną, grillowaną cebulą, chrupiącym boczkiem, serem cheddar, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sosem. Niebo w gębie! Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Burgery wołowe robię według tego przepisu od lat i zawsze wszystkim bardzo smakują. Szczerze polecam Składniki (na 4 burgery) : Mięso: 450 g mielonej wołowiny (dobrej jakości np. antrykot) 1 mała cebula(...)łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki majeranku duża szczypta chili sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy Dodatkowo: 4 bułki do burgerów 1 – 2 ogórki kiszone sałata lodowa 2 pomidory 1 duża cebula boczek (cienkie plasterki) 4 plasterki sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) Przygotowanie: Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać

Oryginalny smak
KLOPSIKI MIELONE W SOSIE KOPERKOWO-WARZYWNYM 338

Kotlety mielone to moja słabość 💓  Uwielbiam pod każdą postacią. Jednak niekoniecznie muszą być smażone. Bardzo lubię też te gotowane.  Ostatnio zrobiłam je w pysznym, koperkowym sosie z warzywami. Warzywa nadały potrawie niesamowity aromat, i bardzo wzbogaciły smak sosu.  Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍 Składniki: mięso mielone, ja użyłam ok 1kg łopatki cebula 2 jajka 1 namoczona w wodzie(...)mleku kajzerka majeranek sól, pieprz do smaku Na sos: bulion drobiowy (jeśli nie mamy - woda) liść laurowy 2  marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łodyga selera naciowego śmietanka 18% 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody koperek Wykonanie: Do zmielonego mięso dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum

Walijskie Pichcenie
Miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu 114

mały kalafior 2 czerwone papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub słodkiej wędzonej) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati opcjonalnie: sezam (u mnie czarny) lub kolendra do posypania Sos fistaszkowy: 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzeszków) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy w wersji wegańskiej(...)piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy ok. 30 minut. Podczas gdy warzywa się pieką, gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu wkładamy do malaksera (lub blendera) i miksujemy na gładko. Dodajemy kilka łyżek wody, aby otrzymać odpowiednią na sos konsystencję i mieszamy łyżką. Ugotowany ryż rozkładamy do czterech miseczek. Na wierzchu układamy

Poezja smaku
Meksykański Raj 131

Meksykański Raj Malutkie kotleciki zatopione w sosie meksykańskim z aromatycznymi warzywami, podane z makaronem idealnie pasuje na danie obiadowe. Składniki na kotlety: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·        Cebula ·        jajko ·        2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka majeranku ·        Trochę papryki ostrej ·        Sól ·        Olej do smażenia Składniki na sos warzywny: ·        Cebula ·        ½ kg fasolki szparagowej ·        1 opakowanie marchewek mini

Kulinarna Chwila
CZATNEJ BRZOSKWINIOWO-IMBIROWY Z CURRY 105

Czatnej brzoskwiniowy. Brzoskwiniowy sos czatnej z curry i imbirem.      Przepis na brzoskwiniowy czatnej z cebulą, imbirem, czosnkiem i chili, z dodatkiem curry, kminu rzymskiego, cynamonu i brązowego cukru. Aby uzyskać 2 litry posiekanych brzoskwiń potrzeba około 2,3 kg owoców. Pyszny sos do pieczonego lub duszonego mięsa, burgerów, hot-dogów oraz serów.  Czatnej brzoskwiniowy. Składniki(...)cebulę, starty imbir, czosnek, paprykę, cukier oraz sól. Wlać ocet i wodę - całość zagotować, często mieszając. Zmniejszyć ogień i wolno gotować przez 50 minut, od czasu do czasu zamieszać. Sos brzoskwiniowy będzie gotowy, kiedy cebula stanie się przezroczysta, a mieszanina na tyle gęsta, aby tworzyć górkę na łyżce - dodać sok z limonki. Krok 3. Gorący sos przekładać do czystych

Moja Książka Kucharska
Pieczony kalafior w sosie pomidorowym 119

Często przygotowuję ziemniaki zapieczone w sosie pomidorowym, a niedawno postanowiłam przyrządzić w ten sposób także kalafiora. Danie bardzo nam smakowało , a podane z wegańskimi kotletami i ogórkiem kiszonym stanowiło sycący i pożywny obiad. główka kalafiora 150 ml przecieru pomidorowego łyżka majonezu łyżeczka mielonej wędzonej papryki łyżeczka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sezam dodatkowo: natka pietruszki sezam Kalafiora myjemy i dzielimy(...)mniejsze różyczki. Gotujemy je na parze al dente. Przecier pomidorowy mieszamy z majonezem, sosem sojowym i wędzoną papryką. Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z sosem. Zapiekamy go w 190 stopniach przez około 20 minut. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i sezamem. Smacznego :) Artykuł Pieczony kalafior w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kiełbasiane kotleciki 107

łyżeczka majeranku ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Składniki na sos chrzanowy: ·        1 ½ szklanka wody ·        1 kostka rosołowa ·        2 łyżki masła ·        1 łyżka(...)rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. 3.    Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę i zagęszczamy sos. 4.    Do sosu wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zrobi się nam gęsty. 5.    Kotleciki podajemy z sosem. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Gołąbki z serem w sosie paprykowym 96

Gołąbki z serem w sosie paprykowym Czy jedliście już kiedyś gołąbki z serem  w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: ·        1 główka kapusty ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 torebka ryżu ·        4 papryki czerwone(...)każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 ° C. 5.    W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka 6.    Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut. 7.    Pod koniec gotowania

Kulinarna Chwila
Saltimbocca kurczak z prosciutto i rozmarynem 160

/2020\/08\/Saltimbocca-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/Saltimbocca-480x270.jpg"],"description":"Pier\u015b kurczaka sma\u017cona z szynk\u0105 parme\u0144sk\u0105 i ga\u0142\u0105zkami rozmarynu, w wytrawnym sosie z bia\u0142ego wina. Bogactwo smaku i aromatu.","keywords":["kurczak","rozmaryn","szynka parme\u0144ska","wino"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)direction-step-5f324218205be","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na t\u0105 sam\u0105 patelni\u0119 wlej bia\u0142e wino i gotuj kilka minut do zredukowania nadmiaru p\u0142ynu. Przygotowanym winnym sosem skrop kawa\u0142ki kurczaka.","text":"Na t\u0105 sam\u0105 patelni\u0119 wlej bia\u0142e wino i gotuj kilka minut do zredukowania nadmiaru p\u0142ynu. Przygotowanym winnym sosem skrop kawa

ProstePesto.pl
Kurczak w serowo-jogurtowym sosie z makaronem 149

Jest to niezwykle pyszne danie. Bardzo zaskoczył mnie smak tego sosu. Do przygotowania dosłownie w pół godziny. Gdy smażymy mięso i robimy sos to gotujemy makaron, następnie wszystko razem łączymy i gotowe. Polecam. Zróbcie. Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka oliwa z oliwek do smażenia 30 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 10 dag sera żółtego w kawałku 10 dag kremowego serka(...)gyros według uznania bazylia suszona według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 20 dag makaronu spaghetti sól do gotowania makaronu świeże listki bazylii do dekoracji Wykonanie pysznego kurczaka w sosie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Na głębokiej i dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone mięso, posypujemy ziołami i przyprawami, przesmażamy do ładnego zrumienienia się, podlewamy

Izabelawkuchni
Spaghetti bolońskie z tofu 131

pomidory 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki sosu sojowego Sól do makaronu i smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Tofu rozgniatamy widelcem. Zalewamy sosem sojowym i w nim obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)przez chwilę na patelni. Przeciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy i podsmażamy (uważamy żeby nie przypalić. Wrzucamy tofu wraz z sosem sojowym. Krótko podsmażamy. Zalewamy sosem sojowym, dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą do smaku. Gotujemy aż sos lekko odparuje. Mieszamy z makaronem. Posypujemy np. płatkami drożdżowymi. Sprawdź również przepis na: Wege "carbonara" z tofu Makaron z kimchi i tofu Pesto z suszonych

Czarnawisienka
Sałata z gruszek – kuchnia galicyjska 79

kuchnia galicyjska Książka kucharska wydana 200 lat temu we Lwowie sałatą określa dania podawane po daniach mięsnych. Współcześnie słowo to zazwyczaj oznacza mieszankę warzyw często pokrojonych, które połączone są sosem i podawane są na zimno. Kuchnia mieszczańska i dworska naszego regionu dwa wieki temu mianem sałaty określała bardzo różne dania. Ich częścią wspólną było to, że serwowano je samodzielnie(...)podawane po głównej części obiadu czy kolacji stanowiły swego rodzaju przystawki. Sałaty serwowano głównie na zimno.   Mogły to być owoce przygotowane w specyficzny sposób i okraszone wyszukanym sosem, ale były to też warzywa różnego rodzaju, w tym sałata, do której czasem dodawano śledzie, czy skwarki. Sałaty zazwyczaj miały zaledwie kilka składników, a o bogactwie ich smaku decydował sposób przyrządzenia

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania