sosy - 72234 przepisów (strona:553/4816)

Sałatka z grillowanymi nektarynkami i kindziukiem 111

brzoskwinie, śliwki, gruszki lub jabłka. Owoce grillujemy bardzo krótko, tylko do momentu uzyskania charakterystycznych czarnych prążków. Takie owoce są świetnym dodatkiem do rozmaitych sałatek z rukoli, sałaty lub szpinaku. Sos sałatkowy proponuję przygotować z dodatkiem świeżej nektarynki. Wystarczy nektarynkę zmiksować z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami, aby uzyskać pyszny owocowy dressing. Składniki SOS 1 nektarynka sok z 1/2 cytryny(...)miodu 30 – 40 ml oliwy sól chili w płatkach SAŁATKA 2 garście rukoli 1 garść bazylii 250 g mini mozzarelli 100 g kindziuka w plastrach 5 grillowanych nektarynek sos Wykonanie Umyte nektarynki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Grillujemy przez chwilę z obu stron na gorącym grillu. Możemy grillować na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla

Tajemnice Smaku
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 112

gruntowy – Rzodkiewki – 4 sztuki – Sałata rzymska mini – 1 sztuka – Cebula czerwona marynowana* – Szczypiorek posiekany 1 łyżka – Sól do smaku * DO MARYNOWANIA FILETA MINIMUM GODZINĘ WCZEŚNIEJ – 2 łyżki oliwy – 2 sosu Teriyaki – Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – Łyżka miodu – Papryczka chili drobno posiekana – Papier do pieczenia * DO MARYNOWANIA CEBULI – 2 łyżki octu ryżowego – 2 łyżki wody – Sól szczypta – Cukier trzcinowy szczypta(...)SOS – Jogurt naturalny gęsty 2 łyżki – Ketchup – 2 łyżki – Majonez – 1 łyżka – Szczypta soli – Mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę PRZEPIS: 1. Fileta z kurczaka, umyj, osusz, oczyść z błonek posól z dwóch stron do smaku. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce dodaj do miski posolonego fileta i całość dobrze zamieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę. Z pewnością

globuskulinarny
Cannelloni z ricottą i szpinakiem 111

garść szpinaku (można użyć mrożonego - rozmrozić dobrze odsączyć i odcisnąć) 1 jajko 1 czubata łyżka startego parmezanu lub grana padano szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól, pieprz Na biały sos: 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 500ml mleka 2 garście startego żółtego sera spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jak zrobić cannelloni z ricottą i szpinakiem? Przygotowanie(...)białego sosu: W niedużym garnku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć.  Zmniejszyć gaz, stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Masę dobrze wymieszać, najlepiej rózgą, aby nie było żadnych grudek. Sos gotować przez około 10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy sos się zagęści dodać żółty

Codzienne Gotowanie
Makaron z cukinią i sosem ze świeżych pomidorów 104

Zatem prezentuję kolejne danie w kilka chwil.  Mamy świeże soczyste pomidory (prosto z ogródka rodziców), więc trzeba korzystać ile tylko się da. No to korzystam :) Do makaronu przygotowałam sos ze świeżych pomidorów, z cukinią i aromatyczną bazylią. Pycha!!! (aha i żeby potem nie było, pomysł na sos pomidorowy pochodzi od mojego Smakosza, ja trochę go zmodyfikowałam:) Spaghetti z cukinią(...)sosem ze świeżych pomidorów Składniki: 1)       600 g cukinii 2)       800 g świeżych soczystych pomidorów 3)       1-2 ząbki czosnku 4)       8 gałązek świeżej bazylii 5)       sól, świeżo mielony pieprz czarny

Na kulinarnym poligonie
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 112

sera korycińskiego 6)       2 średnie cebule 7)       100 ml oliwy Gallo classico + trochę do smażenia Sos: 1)       750 ml przecieru pomidorowego 2)       bazylia suszona 3)       suszone oregano 4)       sól, pieprz(...)pomidory, szpinak i 50 ml oliwy Gallo classico oraz sól, pieprz czarny mielony i mieszamy. Na koniec dodajemy ser koryciński i delikatnie mieszamy.   3.     Przygotowujemy sos: 1)    Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka, dodajemy do niego oliwę oraz przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz czarny mielony, paprykę) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać

Na kulinarnym poligonie
Kotlety mielone jak zrazy 139

ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo-grzybowy( 2-3 łyżki), olej do smażenia Przygotowanie : Mięso mielone doprawić solą, czosnkiem granulowanym oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać 1 surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie(...)mące i obsmażyć na złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, obraną, rozkrojoną na ćwiartki żółtą cebulę i sos sojowy. Wszystko razem dusić około 20 minut na wolnym ogniu. Sól do przyprawienia sosu raczej nie będzie potrzebny ze względu na dodany wcześniej sos sojowy. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością

W garach u Gosi
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 121

fareast-language:EN-US;} Na finał listopadowej edycji Mąki Basi pojawiły się tym razem przepyszne,   aromatyczne naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3 Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 szklanka mąki Basia Wrocławska 1,5 szklanki mleka 3 jajka(...)wystudzonego szpinaku dodać ser ricotta, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać przy pomocy widelca. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i znów wszystko wymieszać. Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki Basia Wrocławska Około 0,5 litra mleka 50 g masła gałka muszkatołowa do smaku sól i biały mielony pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuścić   masło

W garach u Gosi
Pita z kurczakiem i warzywami 111

lekko podsmażam, a także z grillowanym kurczakiem, albo wersję wegetariańską z samymi warzywami. Możliwości jest wiele, więc testujcie, zmieniajcie dodatki i zajadajcie. W przepisie podałam propozycję na trzy różne sosy, ale równie świetnie smakuje z ketchupem z cukinii . Smacznego. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pita z kurczakiem i warzywami Składniki Składniki na pitę (5 szt.): 1,5 szklanki mąki pszennej(...)termoobiegiem i pieczemy około 10 minut. Pity powinny się lekko zrumienić, ale trzeba uważać żeby nie trzymać ich zbyt długo bo będą suche. Pity rozkrawamy i środek smarujemy sosem, wkładamy sałatę, warzywa i pokrojone na kawałki mięso. Sos majonezowy: 3 łyżki majonezu mieszamy razem z 3 łyżkami ketchupu Sos czosnkowy: Składniki: pół szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez

To co lubię - gotuję i polecam
Makaron w sosie paprykowym 99

Makaron penne w sosie paprykowym to propozycja na pyszny piątkowy obiad, ale jeśli lubicie możecie dodać do niego kawałki podsmażonego kurczaka lub indyka. Dzięki temu, że cebula i czosnek zostały wcześniej podpieczone w piekarniku lekko się skarmelizowały, a tym samym stały się łagodniejsze i smaczniejsze. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron(...)sosie paprykowym Składniki 2 czerwone papryki 2 średnie cebule (najlepiej cukrowa) 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii 50 ml słodkiej śmietanki 4 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ulubiony makaron Instrukcje Umytą paprykę, kroimy na pół pozbywamy się pestek. Cebulę kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę i czosnek w łupinach układamy na blaszce wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Galarepa na biało duszona – kuchnia galicyjska 122

rosół rumiany tęgi”, który gotowano kładąc na dnie rondla warstwę słoniny, następnie warstwę cebuli, a na koniec mięso i warzywa. Jus wykorzystywano jako bazę do szarych zup, sosów i innych potraw. Resteron to z kolei aromatyczny rosół o żółtawym kolorze, gotowany na bazie cielęciny, kuropatw, bażantów i kur. Natomiast korbulon to gotowana woda z octem, włoszczyzną i warzywami korzeniowymi. Dynstowanie(...)które w XIX wieku było często stosowaną metodą przygotowywania dań, dzisiaj nazywalibyśmy duszeniem w sosie własnym. Galarepa na biało duszona to danie warzywne, które można podać jako całość z mięsem drobiowym lub też przygotować samą kalarepę w sosie, bez mięsa i podać ją jako dodatek do innych dań. Cienko pokrojona kalarepa duszona jest w bulionie, który zagęszcza się łyżką śmietany

Trzeci talerz
Pęczak z pieczonymi warzywami 107

czerwone cebule 300 g małych pieczarek 3 średnie marchewki 100g wędzonego boczku sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka 2 łyżki oleju ½ szklanki suchego pęczaku Składniki na sos łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 4 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka do smaku wykonanie: Cukinie umyć i pokroić(...)papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, aż warzywa będą miękkie ale zachowają jędrność. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Przygotowanie sosu Ocet mieszamy z sosem sojowym i miodem, ucierając dodajemy po łyżce oleju. Mieszamy z posiekanym czosnkiem, przyprawami. Warzywa układamy warstwowo w naczyniu z pęczakiem, sos dodajemy bezpośrednio przed spożyciem. Artykuł

Pomysłowa kuchnia
Fajita 132

patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towarzystwie papryki i cebuli, ale spotkać można także z dodatkiem guacamole, pico de gallo (charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej a'la sałatka-sos w postaci drobno pokrojonych pomidorów z cebulką i kolendrą, często także z jalapeno, serwowana jako dodtek do różnych dań, jak. np. taco, czy burrito) , sera czy pomidorów. Dziś zapraszam na wersję(...)łyżeczki soku z limonki -1/2 łyżeczki soli -1/2 suszonego czosnku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -4 łyżeczki oleju słonecznikowego lub rzepakowego na sos -1/2 szkl. posiekanej cebulki -ząbek czosnku -1/2 puszki pomidorów -1 łyżeczka oleju  -szczypta słodkiej papryki -sól, pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paski

Zielona Kuchnia
Cytrynowy kurczak 115

Połączenie cytrysów i drobiu jest znane od dawna. Można mięso nadziewać, polewać sosem lub dusić. Moja propozycja to właśnie ta ostatnia metoda. Mięso jest delikatne, soczyste no i co tu dużo mówić nieco zdrowsze niż wersja smażona. Porcja jak zwykle na 5 osób. Składniki : - 4 pojedyncze filety z kurczaka -  1 duża cytryna - 300ml bulionu warzywnego - łyżka masła - 4 ząbki(...)czosnku - 1 łyżka miodu - ewentualnie 1 łyżka mąki - do zagęszczenia sosu - sól, pieprz do smaku - 2 łyżki oleju - pęczek natki pietruszki Mięso myję, osuszam i dzielę na mniejsze kawałki wzdłuż. Obtaczam w oleju, dodaję sól, pieprz i obsmażam na patelni - tylko tyle, żeby zamknąć włókna. Zdejmuję mięso z patelni a do środka wlewam bulion, przeciskam przez praskę czosnek i dodaję

Kuchnia Pełna Emocji
POTRAWKA Z INDYKA 156

Potrawka z indyka. Wspaniała potrawka z indyka - prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba. Delikatny gulasz z indyka w gęstym sosie śmietanowym z marchewką i warzywami.            Mój gulasz z indyka z warzywami i marchewką w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem, to świetny pomysł na szybki obiad, którym będziesz cieszyć się całą rodziną(...)dzieci go uwielbiają! Dobry gulasz zwykle gotuje się powoli przez cały dzień, dając delikatne, soczyste mięso w aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz

Moja Książka Kucharska