sosy - 72234 przepisów (strona:544/4816)

Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym 98

świństwo z przedszola i udzieliła mi się niemoc. Mała jest chora od paru dni, ale jesteśmy chyba już przy końcówce, więc jest ok. Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym to zdecydowanie nie była planowana potrawa wielkanocna. W tym roku postawiłam na inne rzeczy. Ale w międzyczasie okazało się, że wpadnie do nas mój brat, więc pomyślałam(...)musztarda francuska. Wiedziałam, że już sama kiełbasa będzie na tyle smaczna, że nie będzie potrzebowała większej ilości ulepszaczy. I faktycznie, nie potrzebowała. Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym wyszła tak pyszna, że musiałam ją szybko zamrozić, żeby jej całej nie wciągnąć. Pyszna, no pyyyszna. W niedzielę ją rozmrożę, zjemy ją sobie na kolację. Składniki: 400 g białej

Kardamonovy
Zrazy wołowe zawijane 95

dusi na maleńkim ogniu do miękkości, ale można je zrobić także z mięsa wieprzowego. Dzięki temu przygotowując zrazy wołowe zawijane zaoszczędzicie troszkę czasu, ale też smak będzie inny. Do sosu często dodaję suszone ogórki kiszone - mała szczypta tej przyprawy  rewelacyjnie podkreśla smak. Zawijańce wołowe można zamrażać, po podgrzaniu smakują tak samo dobrze, a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej(...)łyżki mąki pszennej do oprószenia zrazów 3-4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz i ostra papryka do smaku 2 szklanki wody lub bulionu wołowego lub warzywnego przyprawy do sosu: 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. opcjonalnie kilka suszonych grzybów, namoczonych wcześniej w wodzie i drobno pokrojonych Dodatkowo do zagęszczenia sosu: 1 czubata łyżka mąki

Cztery Fajery
Pikantne udka z kurczaka 110

górze, a było mało wypieczone na dole. Pieczone udka z kurczaka podać można z dużą gamą dodatków. Mój ulubiony dodatek, z którym bardzo często serwuję udka z kurczaka to sos tzatziki . Po upieczeniu podaję udka z kurczaka tylko i wyłącznie z tymże sosem, nie serwuję dodatkowo do nich ziemniaków, ryżu bądź innych ekstra dodatków. Inne dodatki z jakimi podać można(...)pikantne udka z kurczaka to surówki na przykład z kapusty kiszonej , Colesław, sałaki typu do grilla bądź sosy takie jak sos barbecue bądź sos czosnkowy . Polecam poniższy przepis na pikantne udka z kurczaka i życzę smacznego Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Udka z kurczaka Składniki na pikantne udka z kurczaka. 2 kg udek

MeCooks
Kapsalon – holenderski kebab 240

Kapsalon to fast food pochodzący z Holandii. Składa się z pieczonych frytek, kurczaka, sera i mieszanki warzyw z dodatkiem dwóch sosów: pomidorowego i czosnkowego. Danie to jest bardzo kaloryczne, ale jakie przepyszne! Smakuje dorosłym jak i dzieciom, można je przygotować na obiad jak i danie dla gości. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Klasycznie przygotowany kapsalon podaje się w aluminiowych podłużnych(...)frytek 150 g sera mozzarella 100 g pomidorów koktajlowych połowa niewielkiej czerwonej cebuli 1 świeży ogórek 3 łyżki kukurydzy konserwowej połowa główki sałaty lodowej 3 łyżki ketchupu Składniki na sos czosnkowy 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezy 2 małe bądź 1 duży ząbek czosnku szczypta soli Ja przygotowałam 2 naczynia żaroodporne o wielkości 15×24 cm i wyszły

To Musisz Wiedzieć
Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym 73

Dziś mam dla Was inspirację na prosty, szybki i bezmięsny obiad. Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym. Zaskoczeniem może być fakt, że do przygotowania tego dania nie użyłam sera, tylko płatki drożdżowe nieaktywne. Uwielbiam z nich korzystać w kuchni, bo nadają daniom fajny, serowy smak, a jednocześnie podkreślają aksamitną konsystencję sosu. Poniższe danie polecam przygotować od razu(...)pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszaj i smaż do czasu, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru. Następnie dodaj śmietankę oraz płatki drożdżowe. Dolej także około 1/3 szklanki wody aby konsystencja sosu stała się bardziej płynna. Wszystko wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty. Gotowy sos podawaj z makaronem posypując na wierzchu nasionami słonecznika. Danie serwuj ze świeżym

Natka Pietruszki
Wołowina z brokułami 94

danie, które gorąco polecamy! Zapraszamy na przepis! Wołowina z brokułami Składniki : mięso wołowe, najlepiej polędwica: ok. 300 g brokuł: 1 szt. czosnek: 2 ząbki szalotka: 1 szt. sos sojowy: 1 – 2 łyżeczki sos ostrygowy: 2 łyżki świeżo starty imbir: 1 łyżeczka świeżo zmielony czarny pieprz do smaku skrobia kukurydziana: 1 łyżeczka soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki wino ryżowe (lub inne(...)łyżka olej rzepakowy do smażenia: 1 łyżka świeża kolendra do dekoracji   Wołowina z brokułami Przygotowanie: Wołowinę dobrze umyj i pokrój na kawałki, a następnie przełóż do miski. Wymieszaj sos sojowy, czarny pieprz, wino ryżowe, sodę i skrobię kukurydzianą. Dodaj do wołowiny, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 20 – 30 minut. W czasie, gdy wołowina się marynuje, brokuł podziel

Kuchnia Na Wypasie
Skrzydełka kurczaka pomarańczowo-imbirowe 94

cytrusami (piszę oczywiście o obecnym sezonie zimowym). Przeleciałam moje wieloletnie notatki, poszperałam w internecie i trafiłam na stronę przepisy.pl . Natrafiłam na parę ciekawych przepisów, między innymi na kurczaka w sosie pomarańczowym. O tak, wiedziałam, że pójdę w tę stronę. Pomarańcze i kurczak. Moja pierwsza myśl – połączenie pomarańczy z imbirem. Ten zawsze idealnie komponuje się z cytrusami. Moja druga myśl(...)niewielu dodatków. Chciałam, żeby to było coś więcej. Jednocześnie nie chciałam przeginać z ilością składników, żeby nikogo nie zniechęcać do tej potrawy. Do marynaty i jednocześnie glazury dodałam czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i chili. A, właśnie… na początku chciałam zrobić jedynie marynatę. Skrzydełka miały w niej swoje odleżeć. Potem miałam je upiec i już. Jednak milion razy przygotowywałam

Kardamonovy
Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie 99

używać do pieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków. Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można z niego uformować roladki z ratatouille lub mięsem mielonym, na sosie pomidorowym i zapiekance beszamelowej lub zrobić z niego bardzo zdrową lasagne z plasterkami wędzonego łososia i kozim serem. Jest również doskonałym nadzieniem do kanapek i może być krojona do dań(...)możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę wykorzystaj do zrobienia ratatouille. Z płytami indukcyjnymi jest to jeszcze łatwiejsze. Dzięki temu najnowszemu trendowi

ProstePesto.pl
Makaron ryżowy ze schabem i warzywami 90

oszuka moje bebechy. Troszeczkę. Wracając do samego przepisu, wyszedł fajnie. Już wielokrotnie dodawałam schab do tego typu potraw i zawsze to wszystko dobrze grało. Przy okazji, jeżeli nie macie sosu rybnego, po prostu go pomińcie. Ja w sumie też nigdy nie miałam go w swojej kuchni, wylądował w niej po prostu z czystej ciekawości. Miałam go, więc dodałam. Warzywa? Właściwie(...)plastrów schabu (około 500 g) 1 mała czerwona papryka 1 duży ogórek gruntowy garść obranych orzechów ziemnych duża garść kiełek 1 cebula 1 czerwona chili 1 marchewka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju rzepakowego marynata do mięsa: 1 dymka pokrojona w plasterki (biała i zielona część) 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka

Kardamonovy