można wykorzystać również buraczki z zalewy, ze słoika. Składniki na 4 porcje: - dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp. - 2 roladki kozie - 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy) - sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony(...)pieprz - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać z sosem w misce i wówczas dopiero rozdzielić ją na talerze). * Przy sosie stosuję zasadę: na każdą 1 łyżkę octu daję 3-4 łyżki oliwy. Wymieszaną sałatę rozdzielić na talerze
Smaczne ZdroweDzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kolorowy torcik kanapkowy. Do przygotowania wystarczy tostowy chleb, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, trochę mixu sałat oraz sos kanapkowy. Ten torcik to przekąska ekspresowa w szwedzkim stylu. Kanapki mogą mieć różne smaki i kształty, polecam również: Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie Przepis na Kanapki (kanapki nadziewane) Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) Sandwich z indykiem(...)kanapkowe można przygotować łącząc różne smaki, dodatki, można wykorzystać wędlinę, owoce morza i nadawać im różnych ciekawych smaków. Torcik kanapkowy jest świetnym urozmaiceniem zwykłych kanapek. - chleb tostowy pełnoziarnisty – sos majonezowy czosnkowo-ziołowy Winiary – pomidor – kilka rzodkiewek – mix sałat – szczypiorek – sól i pieprz do smaku Z kromek chleba odcinamy skórkę, nasz torcik będzie mieć kwadratowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm(...)wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia 2 - 3 duże pomidory pokrojone w plastry sos beszamelowy (wg. przepisu Julii Child) : 2 łyżki masła - niesolonego 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka sól, świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: do zapiekanki : pół natki pietruszki
Symfonia Smakówserca smakoszy na całym świecie, w tym w Polsce. Ten płaski chleb o charakterystycznej „kieszonce” jest nie tylko pyszny, ale i wszechstronny – możesz go nadziewać, maczać w sosach czy używać jako bazy do innych dań. Historia i pochodzenie pity Pita to chleb z historią sięgającą nawet 4000 lat wstecz. Jej korzenie można znaleźć w starożytnych cywilizacjach Mezopotamii, gdzie(...)serem lub zatarą. Przepis TUTAJ Pita izraelska : mniejsza, idealna do nadziewania sałatkami i mięsem. Pita w Polsce – przepis na klasyczną wersję z kurczakiem Pita z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym to jedna z najpopularniejszych form podawania tego chleba w Polsce. Jest szybka w przygotowaniu, pyszna i sycąca. Poniżej znajdziesz mój przepis, który pozwoli Ci stworzyć domową wersję tej uwielbianej potrawy
RafalCookSałatka warstwowa z kurczakiem, inspirowana burgerem Drwala. Jest tutaj sałata lodowa, boczek, grzanki, sos, smażony ser oraz prażona cebulka. Dołożyłam również trochę ziaren granatu, bo nie miałam żurawiny. A zamiast mięsa mielonego dałam pokrojonego w kostkę kurczaka – w takiej wersji sałatka smakuje mi najbardziej. Sałatka Drwala wyszła tak dobra, że z przyjemnością sięgnęłam po dokładkę. Oprócz tego, że sałatka(...)serka camembert garść prażonej cebulki (gotowa mieszanka lub 1 cebula) do panierki: 2 jajka + mąka (u mnie krupczatka) + bułka tarta oliwa do smażenia + troszkę masła klarowanego zioła prowansalskie Sos 4 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie Jeśli cebulkę prażoną robimy samodzielnie należy pokroić cebulę w kostkę, przełożyć
Smaki Na Talerzuwielu domach Wigilia nie może obyć się bez karpia. A skoro święta, to pierniki. Może więc połączyć jedno z drugim? W tym roku na Wigilię polecam karpia z sosem piernikowym. Karp z sosem piernikowym - przepis na 6 porcji Do przygotowania karpia będą Ci potrzebne: 2 filety z karpia, 2 łyżki masła klarowanego, 3 łyżki syropu klonowego, 2 ząbki czosnku(...)przygotowania sosu będą Ci potrzebne: łyżka oleju rzepakowego, 2 szalotki, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5-6 małych pierniczków, 5 suszonych śliwek, 200ml domowego bulionu warzywnego , sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki i suszone śliwki. 2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 3. Gdy cebulka się zrumieni zalej
Z notatnika dietetykaBirra. Marki : Paneangeli, Molino Rossetto. Oliwa z oliwek (L’olio d’oliva extra vergine) Marki : Monini, De Cecco. Sól morska (Il sale marino) Preferowana : Maldon, Sicilian Sea Salt. Sos pomidorowy (La salsa di pomodoro). Pomidory San Marzano DOP – certyfikowane produkty z Kampanii. Marki : Mutti, Gustarosso. Przyprawy (Le spezie) Bazylia świeża (Basilico Fresco) marki lokalne Oregano suszone (Origano): Cannamela(...)roku na cześć królowej Margherity Sabaudzkiej. Składniki : pomidory San Marzano, mozzarella di bufala i świeża bazylia. 2. Pizza Marinara Najstarsza wersja pizzy, popularna wśród neapolitańskich rybaków. Zawiera sos pomidorowy, czosnek, oregano i oliwę. 3. Pizza Quattro Formaggi Bogactwo serów: mozzarella, gorgonzola, pecorino i parmigiano reggiano. 4. Pizza Diavola Pikantna pizza z salami piccante (włoska odmiana pepperoni), papryczkami chili i sosem
RafalCookProste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. A do tego przygotowanie tych krewetek w mleku kokosowym jest nieskomplikowane i szybkie. Wystarczy pokroić kilka składników, zrobić sos, dodać krewetki, ugotować dodatkowo makaron i gotowe! Te krewetki w mleku kokosowym pokochają wszyscy. Możesz dopasować intensywność tego dania do własnych preferencji, robiąc je bardzo łagodnym lub zdecydowanie ostrzejszym. @import(...)łyżkę oliwy i dodaj dymkę. Podsmażaj 2-3 minuty, po czym dodaj imbir oraz czosnek. Jak wszystko zacznie pachnieć, wlej passatę pomidorową, wymieszaj, po czym dodaj mleko kokosowe. Gotuj sos przez 6-8 minut aż nieco zgęstnieje. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy lub inny azjatycki. Sos dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną, kolendrą i dodaj posiekaną świeżą bazylię
nietylkopasta.plchrupiącej panierce nie musi mieć mięsnej postaci, możesz do niego użyć warzyw czy innych składników. Ta wersja z pieczonego bakłażana zachwyca swoim smakiem, pieczony bakłażan jest bowiem przepyszny, a sos z upieczonych razem z nim pomidorków wraz z czosnkiem jest genialnym dodatkiem. Całość jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu z uwagi na wcześniejsze pieczenie warzyw. Ale naprawdę(...)warto, bo pierwsza część robi się sama, a później już tylko zblendować sos i szybkie smażenie bakłażanowego kotleta. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width:1px;height:1px;padding
nietylkopasta.plokoło 30-40 minut duszenia, aż kapusta będzie miękka, a farsz dobrze ugotowany. Danie to można przygotować z mięsem mielonym, ryżem i ulubionymi przyprawami, a następnie dusić w aromatycznym sosie pomidorowym. Dla tych, którzy szukają szybszej wersji, polecamy gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską, czyli wszystkie składniki wymieszane razem i zapiekane w naczyniu żaroodpornym. Sprawdź: Przepis na gołąbki z kapusty(...)Chrupiąca i orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej Kapusta pekińska to królowa surówek! Jej delikatny smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i sosem winegret to klasyk, który zawsze się sprawdza. Można też poeksperymentować z innymi składnikami, takimi jak kukurydza, ananas, orzechy czy suszone owoce . Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do obiadu
KuchniaWeDwoje.plrobi się bardzo delikatne, idealnie miękkie i kruche. Prosty gulasz ze schabu powinien być duszony przynajmniej 60 minut. Co dodać do gulaszu ze schabu? Najprostszy gulasz ze schabu w sosie własnym nie wymaga wielu dodatków - tylko przyprawy, woda i mąką do zagęszczenia. Warto jednak dodać trochę smaku za pomocą odrobiny musztardy i koncentratu pomidorowego. Gulasz ze schabu świetnie też smakuje(...)schabu to jedna z propozycji na obiad zamiast tradycyjnych schabowych. Na mojej stronie ciekawe dania ze schabu w plastrach są bardzo popularne. Polecam na przykład mój schab w sosie koperkowym , schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym oraz hit na blogu, czyli pyszny schab po cygańsku : Jak zrobić gulasz ze schabu? Prosty gulasz ze schabu przepis Prosty gulasz ze schabu, składniki
Lekcje w kuchniciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 500 g. mąki pszennej typ 00 1 łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 1/2 butelki passaty pomidorowej (około 350 g ) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 300 g sera żółtego pieczarki czerwona cebula oliwki(...)papryczki pepperoni papryka czerwona szynka prosciutto Wykonanie: Sos pomidorowy. Passate przełożyć do rondelka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól, i pieprz. Podgrzewać na małym gazie, aż sos zgęstnieje. Następnie zostawić do wystudzenia. Sos przygotowuję kiedy ciasto wyrasta. Ciasto. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Można zostawić
Agusiowe smakołykiteż uczyniłam w przypadku klopsików z indyka. Mąka migdałowa nadaje klopsikom delikatną nutę orzechowego smaku, co idealnie komponuje się z mięsem indyka. Klopsiki te doskonale smakują w połączeniu z sosem marinara , który dodaje im wyrazistości dzięki bogatemu aromatowi pomidorów, czosnku i ziół. Delikatne klopsiki z indyka z mąką migdałową, czosnkiem i ziołami – pyszne klopsiki do ryżu Aby dopełnić(...)talerzu! Tak przygotowane danie to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca różnorodność smaków i tekstur w jednym, pysznym posiłku. Idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację, klopsiki z indyka w sosie marinara z pysznymi dodatkami to potrawa, która cieszy zarówno oko jak i podniebienie. Klopsiki z indyka Drukuj Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania
codojedzenia