sosy - 72234 przepisów (strona:572/4816)

Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą 107

białej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli, czerwonej cebuli oraz z sosem o lekko orientalnej nucie. Ta surówka jest orzeźwiająca, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Lubię przygotować jej trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna. Składniki 1/4 główki kapusty około(...)suszonych moreli 1 czerwona cebula 10 – 15 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 – 3 łyżki octu winnego białego sól pęczek szczypiorku Wykonanie Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier

Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 84

również idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii z  1 – 2 łodyg 200 g sera feta SOS 2 małe ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy z oliwy łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie SOS Czosnek obieramy i rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce. Mieszamy w miseczce czosnek(...)pozostałe składniki na sos i odstawiamy. SAŁATKA Ogórki myjemy, obieramy  i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.  Polewamy większą częścią sosu i mieszamy. Na wierzch układamy pokrojony  w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać), polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami

Tajemnice Smaku
Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami 107

tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuje! Knedle możemy przygotować z każdego pieczywa. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są takie z mieszanego(...)bułek i chleba na zakwasie. Sos zrobiłam na bazie świeżych podgrzybków, ale poza sezonem możemy użyć pieczarek. Składniki GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI 250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki) 1 cebula 30 g masła 100 ml bulionu warzywnego lub wody 100 g mascarpone 1 – 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa KNEDLE SZPINAKOWE

Tajemnice Smaku
Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT 96

Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. Składniki: – 500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki(...)kostkę, a w małej miseczce łączymy oliwę, paprykę słodką i chili, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy mięso i odstawiamy. Paprykę pieczoną i marynowaną blendujemy na gładki sos. Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy na patelni, gdy już będzie gotowy – ściągamy go z patelni. W miejsce mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy bulion lub wodę

Be Fit Be Strong
Klopsy z piekarnika w pomidorowym sosie 100

piekarnika, a nie tradycyjnie gotowane? Tym sposobem cały tłuszcz zostaje na dnie rondla i są mniej kaloryczne. Posiadam szeroki żeliwny garnek w którym pod przykryciem duszę takie klopsy, a sos robię  osobno. Pozostają soczyste i mięciutkie, może nawet są lepsze od tych tradycyjnych 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego do 200°C. Kiedy poczujemy zapach duszonych klopsów zmniejszamy temp. do 180°C i od tego momentu dusimy 40 minut.  Na sos potrzebujemy: -cebula 1 szt. -marchewka 100 g -korzeń pietruszki 50 g -przecier pomidorowy ( u mnie własny ) 500 g -olej rzepakowy 1 łyżka -ząbek czosnku -oregano 1 łyzeczka  Cebulę kroimy

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z paluszkami krabowymi 170

Sałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z paluszkami krabowymi 170

Sałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu

Kuchnia MagdaLeny
pizza smaczna, szybka, łatwa... 150

Składniki: ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieczarki marynowane 1 słoik, szynka szwarcwaldzka Tannenhof 1 opakowanie, cebula 1 sztuka większa, pomidory suszone z chili mielone 1 łyżka, papryczka chili 1 sztuka, ser żółty Massdamer "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, papryka słodka czerwona 1 sztuka oregano do sosu 1 łyżka mix sałat 1/2 opakowania Gotowe ciasto na pizzę(...)wyjąć z tuby, rozwinąć od razu na blachę z papierem do pieczenia, ciasto jest gotowe bez wałkowania. Sos pomidorowy wymieszać z oregano i rozsmarować na cieście. Rozsypać pokrojone drobniej marynowane pieczarki, ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej, posypać zmielonymi suszonymi pomidorami z chili, rozsypać cienkie piórka cebuli. Na jednej połowie ułożyć pokrojoną zieloną papryczkę chili, na drugiej połowie paprykę słodką czerwoną. Piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z mięsnymi kuleczkami 132

robiłam pierwszy raz. Wymyśliłam ją sobie w głowie i postanowiłam ten pomysł zrealizować. Ta sałatka to trochę taki miszmasz. Jest w niej sporo świeżych warzyw, są nasiona słonecznika, jest sos czosnkowy i mięsne kuleczki z mięsa mielonego, które można włożyć na ciepło lub na zimno. Sałatka niby jest lekka, ale zawiera mięso. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy(...)oczywiście też można ją przygotować z warzyw kupnych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kulki mięsne: ok. 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego 0,5 łyżki bułki tartej mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 8 dużych liści sałaty masłowej pęczek rzodkiewek 1 większy pomidor 0,5 cebuli ok. 1 łyżeczka

Waniliowe Improwizacje
Chow mein z warzywami 146

garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu(...)marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać. Gdy marchew nieco zmięknie dodać groszek cukrowy, pora i kapustę pekińską. Wymieszać i podgrzać ok. minuty. Do warzyw dodać sos sojowy, słodki sos chili i kilka kropel oleju sezamowego. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wymieszać. Przed podaniem danie skropić sokiem z limonki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapka z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 107

Takie śniadanie było dla ,mnie i mojej synowej. Obie lubimy jeść inaczej i ciekawiej Podpiec tosty. Awokado obrać i pokroić w plastry. Skropić je cytryną. Przygotowanie sosu holenderskiego – na garnuszku z gotującą się wodą położyć miseczkę. Tak żeby nie dotykała wody. Do miski dodać żółtka, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i ubijać trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć(...)będzie puszysta. Następnie podczas ubijania wlewać ciepłe roztopione masło. Bardzo powoli. Sos ma konsystencję płynną ale, zagęszczoną. Przygotowanie sosu w thermomix założyć motylek, dodać żółtka, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz, podgrzewać 2 minuty, temp 70 C, obroty 4 podgrzewać kolejne 5-6 minut, temp 70 C , obroty 4, ale wlewać masło przez otwór na miarkę. Miarka musi być założona

Kuchnia Pokoleń
Afganistan - Bakłażan w jogurcie po afgańsku (Borani banjan) 108

jogurcie po afgańsku. Na podobna potrawę natknęliśmy się w tureckiej restauracji w Batumi i nam wtedy bardzo zasmakowała!  Składniki (4 porcje) : - 2 spore bakłażany - 3-4 łyżki sosu sojowego - olej - pół małej cebuli - 2 ząbki czosnku - mała szczypta chilli - pół łyżeczki cynamonu - szczypta cukru - pół łyżeczki kurkumy - sól, pieprz - 250g jogurtu greckiego - 2 małe ogórki gruntowe - łyżeczka soku(...)cytryny - sumak (do posypania przed podaniem, można pominąć)  Przygotowanie: 1)  Bakłażana kroimy w miarę wąskie plasterki i odkładamy na talerz. Polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10-15 minut.  2) W oczekiwaniu na bakłażana przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszamy w miseczce ze startym ogórkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  3) Bakłażany smażymy z obu stron

Roślinożerni urlopowicze
Afganistan - Pilaf po kabulsku i dynia w jogurcie (qabli palaw, bourani kaddo) 115

łyżka oleju Bourani Kaddo (Dynia w jogurcie)  Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje): Dynia: - 250 g dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona) - łyżka oleju  Sos pomidorowy: - 2 pomidory - pół cebuli - ząbek czosnku -  łyżeczka  kurkumy - koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki wody - sól, pieprz Sos jogurtowy: - 4 łyżki jogurtu greckiego - ząbek czosnku - pieprz(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2-3 łyżki  wody i posypujemy rodzynkami i marchewk ą . Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.  3) W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy - do miseczki dodajemy jogurt, miętę, pieprz i starty czosnek. Wstawiamy do lodówki. 3) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojon ą  cebul

Roślinożerni urlopowicze
Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym 107

tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu. Tym razem zdecydowałam się na sos śmietanowo - ziołowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g schabu 1 jajko 1 łyżka kaszy manny(...)pieprz do smaku mąka owsiana do panierowania 1 cebula 150ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kaszy manny do sosu listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania