ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Ciasto rozciągamy rękoma na blasze lub wałkiem do pożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie. Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego
Gotuj z Mąkąciała, trądzik znika i odkrywamy, że to, co dawała nam mama było całkiem spoko, a przedszkola nie karmią już kaczą kupą. Podejmujemy męskie decyzje, próbujemy zjeść szpinak, jajka w sosie chrzanowym i zupy mleczne. Nagle okazuje się, że to wcale nie jest takie niedobre i nie wyrywa zębów podczas jedzenia. Bardzo długo przekonywałam się do pasty jajecznej, dopiero jak zaczęłam
ladykitchenziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego, żółtego sera i szczypiorku. Można je wykorzystać zarówno jako dodatek do mięsa do obiadu, jak i samodzielne danie, podawane np. z sosem pieczarkowym. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości medalionów. Więcej pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków możecie znaleźć tutaj . Składniki: 450 g osolonych, ugotowanych ziemniaków 150 g serka twarogowego (np. Philadelphia) 1/2 średniej
Bulliobiałego cukru i margaryny Joanna Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem Magdalena Serniczek z Nutellą Marzena Makaron z sosem pomidorowym A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Martyszkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól 1. Mięso kroimy w kostkę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymięsa mi się jeszcze nie znudził. W takiej formie mogłabym go jeść niemal codziennie. Nie spodziewałam się, że kurczak wyjdzie aż tak smaczny. Mięso z kurczaka zapiekamy w pomidorowym sosie. Jakby tego było mało przykrywamy pyszną chlebową kruszonką. Kurczak pod chlebową pierzynką z powodzeniem można podać na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych , czy rozkoszując się winem przy kolacji . Mięso jest
Pobite gary BarbaryJeśli parówki nie będą się same obracać w oleju obracamy je np. łyżeczką. Nasze imprezowe parówki w chrupiącym cieście odsączamy z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy z ulubionym sosem (najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć są i zwolennicy zimnych ). Smacznego
Słodkie okruszkiziemniaków są wtedy dużo smaczniejsze :). Pomidory myjemy, kroimy na ósemki. Cebulę obieramy z łupinki, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wszystko umieszczamy w misce. W kubku robimy sos do pomidorów dodając 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy, 1/3 płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu, i 1 łyżeczka płaska ziół prowansalskich, wszystko dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie przed podaniem wlewamy
Gotuj z Mąkąszybkim reaserchu zasobów w kuchni zrobiłam kiełbaski zawijane w cieście francuskim, które zostało po wcześniejszych wypiekach. Rewelacyjny pomysł na przekąskę do piwa. Do tego pomidory z czerwoną cebulą, sos czosnkowy i przystawka jak się patrzy. Nie trzeba podawać przepisu, tutaj można wykazać się kreatywnością. Czy zawiniemy całą kiełbaskę, czy pół, czy na prosto czy na wspak i tak będzie wyglądało
pieprzny smaczekbędzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie są lepsze w smaku od takich gotowych w puszce............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejny pyszny pomysł na makaron z kurczakiem w sosie z sera gorgonzola. Choć ser ten nie każdy lubi, bo nie oszukujmy się, nie każdy przepada za serami pleśniowymi, ja szczerze mówiąc, też nie do końca lubię jakbym miała tak o zjeść, ale w tym wydaniu na prawdę jest świetne. Polecam spróbować, bo warto ! Składniki: makaron penne 1 filet z kurczaka
Gotuj z MąkąPrzychodzę do Was z nowym przepisem na obiad. Będą to kotleciki/pulpeciki w sosie pomidorowym. Składniki: opakowanie mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka (w zależności co zawsze dodajecie) 1/2 kostki rosołowej (również zależy od Was, można dać całą kostkę) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany 1 łyżka mąki Przygotowanie: Z mięsa mielonego robimy kotleciki
My World by Dagmara Rekspód naczynia żaroodpornego, następnie wrzucam pokrojone jabłka i dodatkowo posypuję cukrem. Na sam koniec przysypuję wszystko kolejną porcją ryżu. Całość delikatnie ubijam łyżką. Ostatnim krokiem jest polanie całości sosem śmietanowo-cukrowym. Ryż zapiekam w piekarniku do około 30-40 min w temperaturze 180 - 200 st. C. Śmietana daje takiej przyjemnej, kremowej konsystencji. Ja jako dziecko jadłam bez niej. Smakowało całkiem
Justa próbuje gotowaćmąką, bo widać czy placuszki się rozpadają czy nie. Wszystko jest zalezne od tego, ile soku puści cukinia. Niemniej jednak placki są warte zachodu ! Można podawać ze swoim ulubionym sosem, jednakże mi najbardziej smakowały bez żadnych dodatków. Smacznego
Justa próbuje gotowaćwierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego. Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój obiad
Justa próbuje gotować