sosy - 72734 przepisów (strona:3129/4849)

Wołowina po burgundzku 160

dań wymyślonych przez mężczyznę. Ta prosta potrawa zyskała światową sławę dzięki Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek

Smak mojej kuchni
Terrina z jajkiem i warzywami 1758

200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 100ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 150ml bulionu warzywnego 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około 5 minut, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z szynką łączymy

Smak mojej kuchni
Francuskie ślimaczki z łososiem 286

posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki  z łososiem Składniki na około 10-12 sztuk: opakowanie ciasta

Smak mojej kuchni
Risotto z tuńczykiem i oliwkami 196

Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 700ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz łyżeczka świeżego oregano, posiekanego łyżeczka masła 50g startego parmezanu Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy suchy ryż

Smak mojej kuchni
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 1148

nadaje się również na imprezy ponieważ można ją przygotować z wyprzedzeniem w większej ilości. Sałatka z makaronem i tuńczykiem: Składniki Makaron penne – 300 g 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1 średni ogórek 3 łyżki dobrego majonezu Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente

ale Pysznie
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 207

proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gulasz z indyka z warzywami 207

pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.  Gulasz podałam z kaszą, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
pyszne naleśniki z twarogiem i sosem malinowym... 214

rzepakowy 4 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 40 dag, śmietana gęsta 18% 100 ml, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sos malinowy dr.Oetker - ile potrzeba mąkę tortową, jajka, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z białej kapusty do obiadu, Colesław 192

paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić drobno, cebulę obrać i posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Przygotowanie sosu – do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, cukier, majonez. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Majonez można zastąpić jogurtem, ale prawdziwy

Kuchnia Pokoleń
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 176

końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli ułożymy składniki w ten sposób.  Podajemy solo, z salsą lub w towarzystwie ulubionych sosów. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Marchew na gęsto 235

marchewką i wodą (marchew odsuwamy na bok) rozpuszczamy masło z mąką. Starannie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Warto przygotować marchew na gęsto na dwa dni. Podobnie można zrobić marchew z groszkiem. Zamiast krojenia w kostkę

Moja smaczna kuchnia
Muffinki cebulowe. 174

zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej karnacji ponieważ użyłem do nich mąki pełnoziarnistej i cukru muscovado. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie

zadanie-gotowanie
Ryż z pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie 217

Dziś przepis na ryż w wersji bezmięsnej, z pieczarkami i szpinakiem, w bardzo kremowym, jogurtowym sosie:). Danie lekkie i smaczne, może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do mięsa. 200g ryżu 500g mrożonego szpinaku 500g pieczarek 2 cebule 300g jogurtu greckiego  2 ząbki czosnku 150g sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Szefowa kuchni
Meatzza. Mizza. 176

Meatzza . Mizza. Mięsna pizza , to danie jakiś czas temu zobaczyłam w programie Nigelli Lawson, ale je zmodyfikowałam po swojemu. Nigella do mięsa dodawała parmezan, a mięso posmarowała sosem na bazie pomidorów krojonych z puszki. Ja do mięsa nie dałam parmezanu, za to dodałam domowej roboty prażoną cebulkę , oraz wykorzystałam świeże pomidorki koktajlowe. Według mnie moja meatzza jest smaczniejsza i wygląda

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śniadaniowa kasza manna z owocami dla dzieci 179

utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać cienkim strumieniem do utartych żółtek i mieszać do zgęstnienia. Mannę wyłożyć do salaterki, obłożyć pokrojonymi owocami, polać sosem waniliowym. Deser możemy podawać na zimno i na ciepło

Tradycyjna Kuchnia