sosy - 72734 przepisów (strona:3120/4849)

“Kuchnia grecka” – recenzja 199

greckie ogórkowe pikle z ouzo, hummus z orzeszkami i kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu, kalmary podawane z arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio, czyli grecka zapiekanka makaronowa. Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne 223

był strzał w dziesiątkę.  Zagościła ona również na moim świątecznym stole. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a efekt doskonały. Niezwykłe były też wołowe ogony uduszone w obłędnym zawiesistym sosie przygotowanym na bazie selera naciowego, cebuli, marchewki, pulpy z pomidora i oczywiście dużej ilości czerwonego wytrawnego wina.  Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie również deser, czyli smażone ryżowe placuszki. Były bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pęczaku, soi i fasoli 304

smakuje mi jednak najbardziej. Wybieram do niej ulubione warzywa, a ostatnio testuję z różnymi rodzajami fasoli jak dzisiaj. Znajdziecie tu zieloną soję, białą i czarną fasolę zamarynowane z pysznym sosie. Marynowana fasola świetnie pasuje do łagodnego w smaku pęczaku. Zielona soja przypomina trochę bób ale jest od niego mniejsza i twardsza. Gotuję ją tak samo jak fasolę ale nie muszę

codojedzenia
Naleśnikowe szlafroczki 168

małych   kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka   kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce,   po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę

Kuchnia u Krysi
Sałatka warzywna z czerwoną fasolą 190

kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony groszek, fasolkę i kukurydzę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa💚Smacznego

kulinarne odsłony pati
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 156

pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku  ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki

Rusty Fork
Sałata z kurczakiem w bułce panko 165

obtaczamy w bułce panko z dodatkiem soli na dość głębokim tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym. na talerzu układamy sałatę, pokrojone pomidory i cebulę, pokrojoną na kawałki pierś, wszystko polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu czosnku i soli. smacznego

Gocha gotuje!
Zapiekanka z cukinii, bobu i ziemniaków z sosem serowo-koperkowym 157

żółtego sera, podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji). mieszamy cukinię z bobem i ziemniakami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, ścieramy na to resztę sera i posypujemy odrobiną posiekanego koperku. pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne

Gocha gotuje!
Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol 193

wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. konsumujemy np z sosem z jogurtu i czosnku lub z jogurtu z dodatkiem sera typu rokpol :) smacznego

Gocha gotuje!
Kotleciki z komosą ryżową i czosnkiem niedźwiedzim 225

smażenia. Smażyć kotleciki  na średnim ogniu ok 3 minut z każdej strony na złoty kolor.  W razie potrzeby dodać oleju. Podawać z kawałkiem cytryny i sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary
Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy na pieczeń na obiad? 225

zdążyłam już opublikować przepisu ale to nic nie szkodzi bo możecie go zrobić w każdym czasie. Jest soczysty, i kruchy zarazem, idealny do kanapek ale jako pieczeń z dobrym sosem będzie znakomity. Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad?                Składniki: 1 - 1,2 kg schabu wieprzowego 1,5 łyżki soli

Moje Małe Czarowanie
Amish pickled eggs. Jajka marynowane z buraczkami. 205

się nimi postukać i mamy wielu chętnych współzawodników. Powstaje wtedy mały problem - kto i w jakiej postaci je potem skonsumuje? Można zrobić z nich sałatkę, jajka w chrzanie, w sosie musztardowym itd.. Można też skorzystać ze starego holenderskiego przepisu pensylwańskich Amiszów i szybko zamarynować je z buraczkami. Efekt jest bardzo ciekawy. Smaczny i kolorowy. Bardzo smaczny i bardzo kolorowy

zadanie-gotowanie
JAJKA FASZEROWANE ZIOŁAMI 293

napełniamy jajka. Rada: tak faszerowane jajka możemy zapiec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C lub podawać na zimno jajka faszerowane ziołami bardzo dobrze smakują z sosem tatarskim jajka można posypać z wierzchu startym żółtym serem i zapiec w przepisie nie podawałam soli, gdyż moja przyprawa do jajek zawierała sól, ale jak najbardziej można dodać do smaku

Ciastka - domowe słodkości
Potrawy z białą kiełbasą. Jak ugotować białą surową kiełbasę? 230

Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem lub sosem rosyjskim . Może być równiez daniem obiadowym, podana wraz z ziemniakami i surówką.                                                                   - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczone pierożki

Codziennik Kuchenny