sosy - 72234 przepisów (strona:2471/4816)

Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane 139

kluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i natychmiast podusić na purée. Wsypać mąkę i jeszcze raz ugnieść. Wysypać ziemniaki na stolnicę lekko obsypaną mąką pszenną. Podzielić masę na mniejsze kawałki. Z każdej porcji uformować wałek o grubości 1 cm. Pociąć na mniejsze

Kuchnia Pokoleń
Jajka w sosie tatarskim 158

podane jajka będą pyszną imprezową przystawką. A na wielkanocne śniadanie stanowią u mnie punkt obowiązkowy. 10 jajek Sos tatarski: duży słoik marynowanych pieczarek 5 ogórków konserwowych średni słoiczek majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pieczarki i ogórki bardzo drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin

Smakołyki Asi
Spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym 184

marchew. Makaron warzywny, który uzyskamy przy jego pomocy, przypomina spaghetti. Pokochacie to urządzenie jak ja. Do pierwszego swojego dania wykorzystałam cukinie, by przygotować spaghetti, ale zamiast makaronu do sosu pomidorowego użyłam właśnie spaghetti z cukinii i tak mi smakowało, że wstyd się przyznać ale to danie w tym tygodniu jadłam już 4 razy. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka po węgiersku 317

łyżki koncentratu pomidorowego z odrobiną wody, w której dusiły się żeberka. Dodajemy mieszaninę do garnka i zagotowujemy. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut i wyłączamy. Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe! Żeberka po węgiersku smakują doskonale z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką

Dieta bez mleka
Indyk balsamico pieczony z batatami 196

Składniki: 1 pierś z indyka (około 750 g) 3 duże bataty Marynata: 3 łyżki octu balsamico 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki suszonego rozmarynu 3 łyżki oleju 4 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Indyka wyjmujemy z zalewy, kładziemy

Qchnia po prostu
Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem 158

starty oscypek i dusimy kilka minut. Dodajemy garść żurawiny. Doprawiamy do smaku pieprzem (nie solimy, zarówno oscypek jak i boczek są słone). Makaron przecedzamy i dodajemy do powstałego kremowego sosu serowego, mieszamy. Podajemy udekorowane posiekaną natką pietruszki

Smaki Na Talerzu
Delikatne pulpeciki z kurczaka w sosie pomidorowym 146

niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy cukier. Pulpeciki podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 286

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Guacamole z awokado 133

awokado przygotować można pasty, dodawać do sałatek lub jeść na kanapce rozsmarowane bądź pokrojone. Ja lubię połączenie awokado z jajkiem, głownie gotowanym lub w koszulce. Całość podaję polaną sosem holenderskim. Smakuje obłędnie. Kiedyś podzielę się z Wami przepisem na taką wersję dania z awokado, gdyż tym razem mam dla Was przepis na coś innego. Guacamole, czyli tradycyjna pasta, której zabraknąć

mecooks
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ I ŚWIEŻĄ NATKĄ PIETRUSZKI 103

Uwielbiam ten sos, najczęściej podaję go z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, makaronem lub kaszą gryczaną. Śmietanowa, kremowa konsystencja, aromat pieczarek i pietruszki. Jest smaczny, szybki i prosty do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników :) Składniki: * 300 g pieczarek * 250 ml śmietany 18% * garść posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki masła * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić na cienkie plasterki (jeśli

Zrób to smacznie
Bruschetty z awokado 186

dodajemy listki bazylii, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sól, pieprz i blendujemy. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę. Awokado również kroimy w kostkę. Na podpieczonych kromkach bagietki, układamy sos pomidorowy , pokrojone awokado , mozzarellę i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty aby mozzarellą się roztopiła. Po wyjęciu bruschetty polewamy bazyliowym pesto. Smacznego! Artykuł Bruschetty z awokado pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 490

sprawi, że zachwyci nas nie tylko smak, ale i wygląd, natomiast dzięki dodatkowi ryżu będzie ona niezwykle pożywna. Przepis oraz lista składników jest poniżej… Składniki puszka tuńczyka w sosie własnym torebka ryżu puszka kukurydzy cała czerwona cebula 100g sera żółtego szczypiorek 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu sól pieprz 5 jajek Sałatka z tuńczykiem i ryżem – przepis Ryż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z szynki 179

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron soba z warzywami 178

ochoty na gotowanie, wybieram proste przepisy. Takie, które nie wymagają dużo stania przy garnkach, a są sycące i pożywne. Jednym z takich przepisów jest makaron soba z warzywami i sosem z masła orzechowego. Makaron soba

Vegan Taste

Proponowane wyszukiwania