sosy - 72234 przepisów (strona:2465/4816)

Makaron z tuńczykiem w pomidorach 149

poddusiłam, następnie tuńczyka z puszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i wszystko kilka minut razem się smażyło. Wspomnę, że w tym czasie gotował się już makaron. Na koniec do sosu dodałam puszkę pomidorów. Gdy zaczęło się już gotować dosypałam zioła prowansalskie. Soliłam na końcu, gdyż tuńczyk z puszki już ma trochę soli. Oprószyłam pieprzem i na chwilkę odstawiłam. Odcedziłam makaron

Pieprzyć z Fantazją
Grillowana pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem grzybowym 167

takiego własnie użyłam. Taki grill jest o tyle lepszy, że zamykam mięso i jest poddane od razu dużej temperaturze jednocześnie z dwóch stron. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste. Do sosu użyłam swoich mrożonych grzybów, które dusiłam na wcześniej podsmażonej cebulce i podprawiłam śmietaną 18% Wszystko oczywiście doprawiłam solą i pieprzem. Takie proste i bardzo smaczne danie obiadowe 😊 (function

Kulinarne przemyslenia
Kluski białe z pieczarkami i sosem pieczarkowym 161

Dlaczego białe kluski spytacie? ugotowane ziemniaki są białe a po dodaniu mąki ziemniaczanej są jeszcze bielsze. Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi. Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek. Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Udka kurczaka pieczone z sezamem 183

Składniki: 12 udek z kurczaka 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 5 ząbków czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki sól Sposób wykonania: Czosnek miażdżymy a imbir ścieramy drobno na tarce. Kawałki kurczaka wrzucamy w dużej miski, dodajemy wszystkie składniki (oprócz sezamu) i dokładnie mieszamy aby mięso było jednolicie

Qchnia po prostu
Sos tatarski z kaparami 98

kuchnią. A jak kuchnia polska to (u mnie) Hanna Szymanderska. Każda potrawa, jaką dotychczas robiłam wg jej przepisu, była dokładnie taka jak trzeba. Wyszperałam parę dni temu przepis na sos tatarski z kaparami. Zrobiłam, zjadłam, publikuję. Pyszny. Na najbliższe święta będzie jak znalazł. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Składniki: 5 korniszonów 1 szalotka 1 łyżka kaparów 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

Kardamonovy
Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków 117

margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Aksamitny sos, idealny do gołąbków. Składniki: 3 czerwone papryki 750 ml passaty pomidorowej 1 łyżka masła ghee 1 pełna łyżka mąki 100 ml bulionu warzywnego cukier sól, pieprz Przygotowanie: Normal

R'n'G Kitchen
Serniczki dyniowe z sosem karmelowym 120

wszystko pokryje biały puch. To znak, że można zacząć myśleć o Świętach, które pewnie jak co roku przyjdą co najmniej o kilka dni za … Artykuł Serniczki dyniowe z sosem karmelowym pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Karkówka po chłopsku 8713

Karkówka po chłopsku Soczyste i kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Tak przygotowaną karkówkę polecam podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, jednak jeżeli mają je jeść także dzieci to lepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne.     Składniki: ok 0,5kg karkówki 2-3 cebule

Blog z Apetytem
Cevapcici 131

pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei lub mici. Najczęściej grillowane, podane z ajvarem, sosem czosnkowym i frytkami. Tradycyjnie powinno być przygotowane z mięsa wołowego i jagnięcego, ale ja z braku tego drugiego dodałam mielonej łopatki wieprzowej. I zrobiłam na patelni, bo pora grilla już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zajōnczołki po byku (Wołowe klopsiki w podgrzybkowym sosie) 115

tyla grzibōw, że aż żołl1 z nich czego niy narychtować2. Mogecie sie zapytać, po czamu3 ôn zamiast fajnego kōnska miysa sie [...] Artykuł Zajōnczołki po byku (Wołowe klopsiki w podgrzybkowym sosie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-śmietanowym 127

wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy z powrotem mięso, smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego :)) polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, por śmietana, sos

Bułka z Chlebem
Fasolowo-pomarańczowa pasta 141

Pasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance. 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pomarańczy 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5-6 łodyżek świeżego tymianku (bez zdrewniałych części) lub 1/4 łyżeczki suszonego ok. 20 g długo dojrzewającego owczego sera

Kucharzyca
SOS DYNIOWY Z GRZYBAMI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ 148

przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 30 minut, aż dynia będzie miękka.  Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy płomień i dolewamy śmietankę. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami puree

cool and minty
Spaghetti z mięsem i groszkiem 124

pokrojony seler. Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy. Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy, zalewamy passatą. Dusimy na wolnym ogniu przez godzinę. Puszkę groszku, wraz z zalewą, dodajemy do sosu. Dusimy 5 min. ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
GULASZ RYBNY Z DORSZA 178

Gulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania