znów nie Robert. Tylko Cucurbita pepo. A w środku pyszny, pożywny i co najważniejsze błyskawiczny sos z tuńczykiem i kaparami. W ten sposób jednocześnie sprostamy dwóm wyzwaniom: co zrobić z patisonem i co dziś na obiad. Sos będący nadzieniem patisona nauczyłam się robić dawno temu dzięki koledze zwanym Nizi. Spaghetti z tym sosem zrobił podczas sylwestrowego wyjazdu, czym zaimponował wszystkim(...)dookoła. Wiele lat później znalazłam przepis na podobny sos pod nazwą "Spaghetti po sycylijsku". Z czasem zaczęłam dodawać do niego kapary, bo dobrze komponują mi się z tuńczykiem. PATISONY NADZIEWANE SOSEM SYCYLIJSKIM Z KAPARAMI (2 porcje) 2 średniej wielkości patisony 3-4 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g
les mirabellesFarsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto(...)przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt twardy (to zależy od ziemniaków) możecie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz standardowo nakładamy do pierożków
vegetanietego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek(...)oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp. Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się kupić orientalnych składników, zawsze można je zstąpić
SzczyptaSmaQmusimy za to zaopatrzyć się w odpowiednie składniki, w szczególności: algi nori, specjalny ryż do sushi i ocet ryżowy. Reszta to już tylko dodatki. Sushi warto podać z gotowym sosem sojowym, teriyaki lub tak jak ja – ze słodkim sosem a’la kabayaki, za którym przepadam i który świetnie się komponuje właśnie z rybami pieczonymi (choć w Japonii podano(...)łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta) marynowany imbir (można pominąć
Poezja smakupiecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć gotowego sosu BBQ, ja wolę robić go samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów(...)łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* Sos barbecue – BBQ - do wieprzowiny: ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego
Poezja smakuIstnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy(...)wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato sporządził przepis na pesto ( bardzo podobne do znanego nam dzisiaj) i wpisał je do swojej książki " La Cuciniera Genovese". Tak właśnie ten zielony sos został przypisany do Genui (Liguria). Liguria znana jest ze swojej żyznej gleby, na której rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj
Gotowanie to kochanieJeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki : 4 porcje 250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa, 1 cebula szalotka, ½ papryczki chili, sok z ½ limonki, ½ łyżeczki białego pieprzu, 2 duże ząbki czosnki, olej(...)rzepakowy, puszka pomidorów w kostce, 2 łyżki pasty pomidorowej, 3 łyżki sosu salsa, 50 ml czerwonego wina wytrawnego, ½ łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 60 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę
Moniki Smakołykikaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 2 ząbki czosnku, starte na tarce sos do lakierowania 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżka goździków(...)Odkrawamy kuper. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka. Sos do lakierowania: Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu
Stare GarySos do mięsa na bazie szampana ? Tak , zrobiłam to!!! I z ręką na sercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam! Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość! Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie(...)oczy! Polecam! SKŁADNIKI: MIĘSO: * filet z kurczaka – 2 szt MARYNATA: * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * miód – 4 łyżki * czosnek – 2 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta PTYSIE: * ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko
Ostra na Słodkojestem naprawdę dumna . Wyszła zwarta i udało mi się z niej wykroić idealne kwadratowe porcje niczym w restauracji:) Przygotowanie lasagne uprościłam do minimum. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać(...)płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor. Sos pomidorowy jest prosty i szybk i, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi, aby sos stał się bardziej sycący. Orzechy
Chilli Czosnek i Oliwawybór;)), lecz o innych artykułach, które jecie nałogowo i pożeracie w każdych ilościach. Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej(...)zachęcić Was do przygotowania passata di pomodoro , jak Włosi mówią na przecier pomidorowy . Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny . Dzisiejszy przepis jest pierwszym
Chilli Czosnek i Oliwapomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól.pieprz łyżeczka cukru łyżka octu winnego(...)Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki około 1 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie : Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory
Mania Gotowaniaricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską. Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech. Gnocchi alla Romana Składniki: Gnocchi: 120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu(...)sól, pieprz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 żółtka Sos: 100 g szynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło
Mania Gotowanianastrajaja mnie optymizmem. Korzystam tez z innych darow jesieni. W kuchni kroluje dynia, a ostatnio tez i orzechy, co cieszy tym bardziej, ze trwa wlasnie Orzechowy tydzien . Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony. Gdy mieszkalismy we Francji od czasu do czasu jadalismy sos z kasztanami i orzechami na proszonych obiadach u Cioci(...)wlasnie sosem nagle zatesknil szanowny Maz. Wiadomo, ze nie potrafilam go odtworzyc, ba ja nawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo wiec na tym, ze moze zrobie kurczaka z zupelnie amatorskim sosem z orzechow wloskich. O dziwo przyznam, ze danie mimo ze malo fotogieniczne smakowalo bardzo dobrze. Poczatkowwo nie zamierzalam publikowac tu tego przepisu
Przysmaki Karolkisuszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa ) 3 szklanki wody Mięso(...)każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać
Buniabaje w kuchni