sosy - 72234 przepisów (strona:184/4816)

LASAGNE - pyszna, a kalorie mam w nosie! 203

obiad. Świeczką raczej nie powinnam jej karmić :) Zamieszczam przepis. Bo ta lasagne jest pyszna i prosta do zrobienia. Składniki: 9 płatów lasagne 0,3 kg sera żółtego Sos beszamelowy: - masło - kosteczka około 3x3 cm - mąka - 2 łyżki - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna - mleko - około 1,5-2 szklanki Sos mięsno-pomidorowy - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie kto lubi) - koncentrat pomidorowy - cebula(...)płaty na raz. Wyjmuję płaską łyżką cedzakową i rozkładam każdy osobno. Pierwsze trzy płaty od razu do wysmarowanego masłem/oliwą/olejem (co kto woli) naczynia żaroodpornego. Sos beszamelowy: do garnuszka wkładam masło, gdy się roztopi, to dodaję mąkę. Gdy masło wchłonie mąkę, to dolewam mleko. Mieszam rózgą, wtedy nie powstają grudki (sprawdzone). Gdy zaczyna sos gęstnieć, dodaję kostkę rosołową

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 222

Świeże ryby, patelnia, masło – prosta i zawsze sprawdzająca się metoda. Ryba i szpinak – kombinacja poziom wyżej, odrobinę więcej wysiłku, prawie kompletne danie. Ale ryba, szpinak i wytrawny sos, zagęszczany zimnym masłem to już zestaw popisowy. Koniecznie wypróbujcie ten sposób podania okonia morskiego. Loup de mer – „wilk z morza”. Labraks, czyli okoń morski, drapieżna ryba słonowodna, znany jest(...)przesmażamy czosnek żeby stracił mocny smak surowizny, wsypujemy gałkę muszkatołową, mieszamy. Na patelnię wrzucamy szpinak, mieszamy, smażymy wszystko razem 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie i straci na objętości. SOS MAŚLANY Szalotkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorem, pietruszką i kaparami. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę. W rondelku rozpuszczamy 2 części masła

Karo in the Kitchen
Sos beszamelowy 159

Czas na podstawowe przepisy :) Sos beszamelowy do dodatek idealny do zapiekanek, mięsa jak i gotowanych warzyw. Łatwy i szybki do przyrządzenia. W przypadku tego sosu najważniejsze jest bardzo dokładne wymieszanie mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt gęsty to dolejcie trochę zimnego mleka. Warto wspomnieć, że poprzez dodanie, np. koncentratu pomidorowego lub sera(...)możecie otrzymać inne smaki poniższego sosu. Pamiętajcie, zimny sos mocno gęstnieje! Wystarczy go podgrzać i stanie się płynny :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: około 1,5-2 szklanek zimnego mleko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być

Ugotować
Grillowany łosoś po tajsku 199

dzisiejszy na pewno nie jest ostatnim. Tym razem spróbujemy czegoś w klimacie kuchni tajskiej – do grillowanego łososia podamy sałatkę z orzechami nerkowca i jabłkiem, a całość dopełnimy karmelowo-limonkowym sosem oraz świeżą natką kolendry. Technicznie rzecz biorąc przyrządziliśmy tę potrawę w kuchni na patelni grillowej, ale jeśli macie odpowiednie zaplecze – w szczególności jeśli posiadacie grill węglowy w przydomowym ogrodzie – można(...)strony mięsa i tyle samo po odwróceniu na skórę, którą na koniec z łatwością zdejmujemy. Efektem będzie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku mięso. Kluczowym dodatkiem jest karmelowy sos z brązowego cukru, soku z limonki oraz sosu rybnego i imbiru. Ma on bardzo intensywny smak, który przy pierwszym spróbowaniu może wydawać się co najmniej przytłaczający. Nie należy się jednak

Kulinarna Pokusa
Pieczone warzywa z serem 188

całkowitego wystudzenia. Cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na odrobinie masła oraz doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia i zamarynowania, zaś w tym czasie robimy trzy sosy: sos zielony — miksujemy 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka pietruszki, pół szklanki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy sos żółty — kawałek upieczonej dyni(...)batata miksujemy razem z łyżką jogurtu, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki curry sos biały — 1/2 szklanki bryndzy miksujemy z dwoma łyżkami jogurtu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. sos czarny — to gotowy sos balsamiczny, jeśli ktoś nie lubi smaku sosu balsamicznego to można pominąć. Wszystkie sosy powinny mieć gęstą konsystencję. Warzywa układamy na talerzu, obok nich kawałki sera i sosy

ladykitchen
Poszukujesz więcej smaku – spróbuj tego sosu czekoladowego z chili do grillowanych mięs 198

Można uznać, że sos ten ma klasyczny profil smakowy jaki wyczuwamy przy innych sosach barbecue. Będzie on trochę słodki, kwaśny, lekko pikantny ale dodatkowo z wyczuwalnym pięknym akcentem czekolady. Ponieważ ten sos ma dużą zawartość cukru może on być przechowywany nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: ¾ szklanki cukru ¾ szklanki octu ryżowego ½ szklanki wody ½ szklanki pasty pomidorowej ¼ szklanki soku pomidorowego(...)łyżki kakao w proszku niesłodzonego 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki ekstraktu z Wanilli ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki papryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier i wodę w garnku i gotować na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać resztę składników i gotować na niskim ogniu przez około 20 minut. Ten sos idealny do żeberek. Wystarczy natrzeć nim nasze żeberka

naRuszcie
Szynka z rękawa delikatna rozpływająca się w ustach 186

dużym wrażeniem jak mięso może być delikatne wręcz aksamitne Mięso umyć i osuszyć. Nakłuć mięso ostrym cienkim nożem. Do dużej miski wlać piwo, wywar wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cebulę, ostrą mieloną paprykę, dwie łyżki gęstego miodu, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć mięso do glinianego naczynia i zalać zalewą(...)Dodać suszone grzybki, gałązki świeżego tymianku. Dokładnie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut. Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka. Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło. Na chlebek też jest super. Na zimno można z sosu zrobić galaretkę i rozłożyć obok pokrojonego mięsa

Kuchnia Pokoleń
Ozory w sosie koperkowym 181

blogu jest już przepis na ozory w sosie chrzanowym . Dzisiaj dowiecie się jak przygotować Ozory w sosie koperkowym. Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni się nimi zachwycają a inni mówią(...)serwują i niech skosztuje z zamkniętymi oczami i delektuje się ich smakiem, ozorki jak są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, no i do tego podaje się do nich sosy, ja polecam sos koperkowy, chrzanowy, czy musztardowy. Prosty przepis na Ozory w sosie koperkowym : składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lazania na własnym cieście 186

ciasto 2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko pół  łyżeczki soli woda sos mięsny 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek bazylia szczypta chili sos beszamelowy 2 szkl mleka 1,4 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta imbiru sól pieprz 1 jajko(...)mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm przygotować sos mięsny ; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, Dodać mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min. sos beszamelowy

Gotowanie jest łatwe
Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym 190

Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem.      Kalmary trafiły do mnie w ramach współpracy ze sklepem Tresoro del Mar . Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało(...)swoich gości zaskoczycie smakiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w swojej kuchni do większości potraw.  Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary „tuby” 10 szt 25 dkg chorizo 2 cebule  2 ząbki czosnku  0,75 l sosu pomidorowego  0,5 łyżeczki cukru  0,5 łyżeczki

Kuchnia na wzgórzu
Pulpety w sosie koperkowym 210

Sos koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula(...)jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego Sos: 2 łyżki masła Mąka Śmietana 2 pęczki koperku Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski. Czerstwą bułkę lub chleb (2-3 kromki) namaczamy w wodzie. Gdy namoknie, odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, jajko, musztardę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę

Pyza i Surówka
Ziołowy sos do sałatek 160

Najbardziej lubię sos winegret, ale czasami do sałatek (a zwłaszcza w towarzystwie grilla), bardziej pasuje sos taki biały, nie majonezowy, ale jogurtowy, z dodatkiem ziół albo czosnku. Można kupić gotowy, na sklepowych półkach roi się od gotowych dressingów. Kiedy pojawiły się na rynku, sama lubiłam od czasu do czasu kupić i użyć do sałatki.  Jak sobie dobrze przypominam, było(...)studiach i zaczynałam przygodę z kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście

bistro mama
Sushi w pięciu smakach. 372

kolacje, tylko te ceny... Tutaj z pomocą oczywiście przychodzi domowy warsztat kuchenny. Wystarczy zapotarzyć się w podstawowy zestaw do sushi, w którym znjadziemy matę do zwijania sushi, ryż, sos do ryżu, wasabi, marynowany imbir nori i pałeczki. Jest to koszt ok 40-50 zł, ale niektóre składniki jak sos do ryżu, wasabi czy imbir wystarczą na kilka razy, a mata(...)czasem nabiorę wprawy, bo na pewno sushi będzię często u mnie gościć :) SKŁADNIKI ( ok. 45 stuk) ryż 1,5 szklanki ryżu do sushi 2 szklanki wody 6 łyżek gotowego sosu do ryżu lub octu ryżowego z odrobiną brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy ( opcjonalnie, do części ryżu) składniki podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest

DefinicjaSmaku
Spring rolls z krewetkami, mango, szpinakiem i sosem satay 265

prostu rewelacja! Nie wiem jak mam opisać smak tych spring rollsów, bo tego po prostu trzeba spróbować ;) Pyszne krewetki marynowane w sosie sojowym i czosnku, słodkie mango, orzeźwiający ogórek, świeży szpinak i on - genialny, aromatyczny, idealny - sos satay. Przepis na sos już jakiś czas temu widziałam na cudowej Jadłonomi i żałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;) SKŁADNIKI (8 rollsów(...)płatów papieru ryżowego 1/2 mango 1/3 zielonego ogórka 1/3 pęczka szczypiorku 2 duże garści szpinaku 1/2 marchewki krewetki 12 krwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka oct ryżowego

DefinicjaSmaku
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 175

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe(...)bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy  1 łyżka oleju do smażenia na sos 1/4 - 1/3  szklanki bulionu z kurczaka 1/4  - 1/3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/2 szklanki

Stare Gary