Kupiłam bardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili ( klik ) postanowiłam zrobić sos do ryby na jego bazie. Sos wyszedł znakomity. Trzeba sprawdzać ostrość w trakcie szykowania - wszystko zależy od ostrości sosu którym będziemy doprawiać. Filety możemy przygotować w dowolny sposób. Ja piekłam(...)piekarniku, ale równie dobrze, można je ugotować na parze, lub usmażyć na patelni. Warto też samemu zrobić bazę do sosu, czyli słodko kwaśny sos chili. Robi się go bardzo szybko, a jest znacznie smaczniejszy od kupnego. Bardzo polecam! Inspiracją był ten przepis Składniki ok 500 g filetów z sandacza, ze skórą - jeżeli mrożone, najlepiej wyjąć
Stare Garytego dania? Wszyscy je lubią, ale większość z nas kupuje gotowy sos. Zdradzę Wam tajemnicę na rewelacyjny sos słodko-kwaśny! Składniki na 2 porcje: • duży filet z kurczaka • 1 woreczek ryżu jaśminowego Marynata do kurczaka • 2 plastry świeżego imbiru w kostkę • 2 ząbki czosnku w kostkę • 2 łyżki sosu sojowego(...)cytryny • sól, pieprz Panierka do kurczaka • 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej • 1 jajko Sos słodko-kwaśny • 3 łyżki cukru brązowego • 6 plastrów ananasa • 1/3 szklanki soku z ananasa • 1/3 szklanki keczupu • 1 papryka czerwona • 1 cebula • mała puszka pędów bambusa Wykonanie: • Pokrojony w paski filet zamarynować w soli, pieprzu, imbirze, czosnku, sosie sojowym i soku
To co kochamOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewersji wegańskiej, bo jakoś nie po drodze mi z nim było. Muszę przyznać, że dawno tak bardzo nie smakował mi mój obiad, tj. zawsze mi smakuje (wiadomo), ale sos „węgierski” wyszedł mi genialny. Gabi, stwierdziła, że dawno nic tak dobrego nie jadła (podejrzane, bo zawsze tak mówi), a Misiek stwierdził, że lepsze nić oryginalne, czyli Jego proces weganizacji(...)jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około
greenscarfZapraszam na pyszne bucatini z sosem z dyni. Sos z dyni powstał na skutek niedostatku pomidorów. Nie chciało mi się iść do sklepu. Niie było kogo wysłać, ale za to miałam dynię i bucatini. To makaron przypominający spaghetti. o wiele grubszy, a w środku pusty. dlatego ładnie się prezentuje z sosem, który zawiera spore kawałki kiełbasy. Wybór kiełbasy zależy(...)mnie wystarczyłby sos dyniowy, ale moi mężczyźni potrzebują coś więcej na ząb. Ponieważ do sosu dodałam świeże liście szałwii, więc dodatek kiełbasy przydał się. Wieprzowina z szałwią to para! Wykorzystałam w końcu dynię SweetDumplings . Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree
codojedzeniaLubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek , gołąbków , makaronu i mięs . Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu(...)porze królują u mnie kurki i sos kurkowy. Sos kurkowy Składniki: ½ kg kurek 250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżka karmelizowanej żurawiny po 1 łyżce świeżych ziół jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i oregano 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Oczyść grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż grzyby
codojedzeniaSkarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z karkówką, żeberkami czy schabem - osobiście przetestowałam :) Ale gdyby tak pójść o krok dalej i sos barbecue podać w towarzystwie kurczaka ? Mało tego! A co jeśli drób w tym sosie się najpierw zamarynuje(...)dodatek kurczak ma być jeszcze smarowany tymże sosem w trakcie pieczenia. Karkołomne? W żadnym wypadku! Wybornie pyszne! :) Mocno chrupki, skarmelizowany podczas zapiekania sos barbecue nada tu mięsu drobiowemu z trochę dymnego, jakby opalonego dymem aromatu . Lekko słodkawy, zapiecze się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba tu żadnych innych przypraw, no może odrobinę soli
Grunt to przepis!Sos orzechowy Sos orzechowy poznałem dzięki mamie. Kilka lat wstecz przywiozła z Holandii sos, który był w proszku (do rozrobienia z wodą). Okazało się, że to są moje smaki! Zawsze uwielbiałem orzeszki ziemne. Od dawna najlepszym jedzeniem na smutki, radość czy zmęczenie były kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Podobno w Holandii nałogowo pakują go do wszystkiego. Widocznie wiedzą(...)dobre! Jest popularny na równi z keczupem w polskich budach z fastfoodem. Nic dziwnego, bo smak naprawdę jest powalający i uzależnia! Sam sos orzechowy pochodzi z dawnej kolonii holenderskiej, czyli Indonezji. Gotowy sos jest kremowy, z przyjemną nutką ostrości, która się ukazuje, gdy przegryzie się w lodówce przez chociaż kilkanaście minut. Dlatego właśnie jeśli spróbujesz sosu zaraz po zblendowaniu
BlendmanLubicie sos bolognese? Sos bolognese ze spaghetti to tradycyjne danie w szwedzkiej szkolnej stołówce. Jeśli zapytacie jakieś szwedzkie dziecko co najbardziej lubi jeść na obiad , to bez wahania odpowie sos z mielonego mięsa. Moje dzieciaki nie są wyjątkiem! Sos bolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu. Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś(...)urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki: 4 porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego
codojedzeniathai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają(...)naturalnego tofu 1 duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego
Poezja smakuSos BBQ wg Jamiego Olivera Jeśli kogoś można nazwać „kocurem” w kuchni, to na pewno Jamiego Olivera. Za czasów gimnazjum po zajęciach siadałem przed telewizorem na wygodnej kanapie i puszczałem sobie jego program w tedy jeszcze na „Kuchnia TV”. Od „Nagiego Szefa” przechodząc przez jego „Rewolucje żywieniowe ” a skończywszy na „Dania(...)minut”. Dla mnie jest to wielki autorytet kulinarny, któremu postanowiłem powiedzieć „sprawdzam” na łamach bloga i przekonać się, czy sos BBQ z jego przepisu będzie spełniał moje oczekiwania. Jak pewnie nie trudno się domyślić, sos BBQ trafił w moje gusta, skradł moje serce i zawitał na niezbyt długo w mojej lodówce… tak mi zasmakował. Ja głównie
Blendmanjogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru(...)sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Tak naprawdę w tym daniu możecie zastosować tylko curry, imbir i chilli, ale ja lubię wzmocnić smak mieszanki dodatkową porcją aromatycznych przypraw. :) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się wszystkich błonek, chrząstek i tłuszczu i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy
Cooking Monsterbezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas(...)wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę: - 4 białka (4 żółtka pozostawiamy do sosu Custard) - 180g miałkiego cukru (cukru pudru lub lekko zmielonego zwykłego) - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka dokładnie oddzielamy od żółtek (ani kropla żółtka nie może dostać się do białek!). Białka umieszczamy w czystej i suchej misce, a żółtka odkładamy na później. Piekarnik nastawiamy
Be Fit Be Strongdobrych tygodni wybieram się właśnie do Greckiej restauracji by je skosztować. Jednak stale mam ją nie po drodze. Tak się złożyło, że otrzymałyśmy miły upominek od firmy FOLWARK - paczuszkę sosów i jednym z nich jest właśnie Sos kebab-gyros FOLWARK , który pokusił mnie o przygotowanie domowego gyrosu. Za przesyłkę z sosami bardzo dziękujemy :) Wracając do samego dania to do jego(...)dodała białą cebulę. Wieprzowy gyros z cebulą SKŁADNIKI : 500 g schabu bez kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania: młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibajońskich sum oraz bez ryzyka tsunami, możemy zakosztować każdej kuchni. Od Tajlandii po Japonię i dalej. Niestety w większości wypadków kończy się na napisach. W środku podłe składniki, gotowe sosy i pomieszanie wszystkiego ze wszystkim. W wielkich miastach, gdzie ludności napływowej jest więcej, coś drgnęło i zaczyna smakować. W mniejszych – dalej wielkie „gie”. Jednak skąd mamy wiedzieć(...)internety, bary orientalne i samozwańczych ekspertów od wszystkiego. Jeżdżenie po świecie też nie zawsze daje efekty, ale o tym kiedy indziej. Naszło mnie na wołowinę hoisin. Hoisin to taki sos, który jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie wzmiankę, że dodaje się jeszcze
ladykitchen