sosy - 72234 przepisów (strona:169/4816)

Sos bolognese 118

Łatwy do zrobienia, smaczny i bardzo sycący włoski sos bolognese. Można go wykorzystać do przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest(...)mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam

Kuchcik gotuje
Kurczak w sosie czosnkowym 173

Kurczak w sosie czosnkowym to pyszne i bardzo tanie danie obiadowe. Ja przygotowuję to danie z wytrybowanych z kości, bez skóry ćwiartek kurczaka, jak ktoś ma ochotę to można do tego dania wykorzystać piersi kurczaka, ale po co przepłacać – smak jest taki sam. Składniki na 2 porcje kurczaka w sosie czosnkowym 2 ćwiartki z kurczaka sól i pieprz olej(...)smażenia kasza bulgur do podania Sos czosnkowy 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej Ok. 250 ml mleka Ok. 250 ml bulionu Sól i pieprz do smaku Jak przygotować kurczaka w sosie czosnkowym? Z mięsa z ćwiartek kurczaka ściągamy skórę i usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 147

Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki(...)niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu

Pociąg Do Kuchni
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 131

Moja Książka Kucharska CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować(...)niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy

Moja Książka Kucharska
Domowy sos pomidorowy 129

Większość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na domowy sos pomidorowy. Jest pyszny i zdrowy. Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Cena dla dwóch osób: ok. 14 zł Składniki: 2 butelki passaty pomidorowej (łącznie 1,5 l) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka stołowa oregano Łyżka stołowa bazylii Sól Pieprz Dwie łyżki miodu Przygotowanie: Krok(...)trzy łyżki oliwy. Obierz i posiekaj trzy ząbki czosnku. Wrzuć na patelnię. Smaż ok. 2 minuty, pilnuj żeby się czosnek nie przypalił, bo stanie się gorzki i popsuje smak sosu. Krok 2 Dodaj posiekany pęczek bazylii lub suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj wszystko, chwilę przesmaż i dodaj przecier pomidorowy. Smaż całość do 2 minut, tak aby składniki się połączyły. Krok

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie cytrynowym 150

Pulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry. Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe . Składniki na sos cytrynowy: 1-1 ½ szklanki bulionu z gotowania pulpetów Ok. ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka masła(...)płaskie łyżki mąki sok z 1 cytryny do smaku skórka otarta z 1 cytryny sól do smaku pieprz do smaku szczypta cukru do smaku 10 pulpetów drobiowych Jak przygotować sos cytrynowy do pulpetów? W rondelku rozgrzewamy masło z olejem. Wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, mieszamy szybko trzepaczką. Rozprowadzamy zasmażkę gorącym bulionem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 325

Zapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem(...)bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning

codojedzenia
Pizza domowa z salami 188

Pyszna pizza domowa z salami na cienkim spodzie z przygotowanym domowym sosem pomidorowym. Pizza jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak możecie modyfikować i będzie taki, jakich dodatków użyjecie. Z ilością dodatków nie należy przesadzać, a szczególnie z takimi, które zawierają w sobie dużo wody, gdyż nawet najlepiej wyrobione ciasto ich nie udźwignie, a po upieczeniu pizza będzie przemoczona(...)mego doświadczenia wynika, że oprócz sosu i sera niewielkie ilości 3 - 4 dodatków w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej

Kuchcik gotuje
PULPETY z kaszy jaglanej w SOSIE CUKINIOWO-KOPERKOWYM 261

Pulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad. Sos nie jest zagęszczany, ale ma świetną konsystencję dzięki cukinii – mimo to smakuje jak znany sos koperkowy i cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – pulpety(...)ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie) 400 ml wody 3 łyżki koperku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, sos sojowy Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłucz, a następnie

Via Gusto
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 155

jednak poszłam na łatwiznę i zamiast tradycyjnego l asagne równo przełożonego beszamelem przyrządziła, szarpane lasagne. Co to takie szarpane lasagne? Po prostu połamane lasagne ugotowałam, a potem przełożyłam pomidorowym sosem, kurczakiem, boczkiem i jarmużem. Tak, tak szarpane lasagne było również bez beszamelu . Za to poszczególne warstwy przełożyłam obficie mozzarellą. Jak Wam się podoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu(...)kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki

codojedzenia
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 318

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki: 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Kulinarne Przeboje
Makaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola 156

Makaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę polędwiczek z kurczaka :) i wyszedł przepyszny! Możecie go dowolnie modyfikować – użyć ulubionego makaronu, użyć samego łososia lub samego kurczaka – jak wolicie, albo co macie pod ręką. My wymieszaliśmy makaron z łososiem(...)kurczakiem i efekt nas zaskoczył. W przypadku makaronu z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola całą tajemnicą jest… sos! Sos z sera gorgonzola na bazie śmietany jest niesamowicie kremowy i aksamitny. Fantastycznie otula wszystkie pozostałe składniki i dopełnia smaku łososia, kurczaka i szpinaku. No właśnie – szpinak – nie rezygnujcie z niego! Dodaje nie tylko koloru, ale także idealnie

Pociąg Do Kuchni
Serowe enchiladas 165

cayenne; 3 cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 szklanki startego, czerwonego cheddara (u mnie Kerrygold); 16 -18 kukurydzianych tortilli w wielkości do Taco (u mnie 16); Szczypta soli. Czerwony sos do enchiladas (2 porcje): 1/4 szklanki oleju; 1/2 szklanki drobno posiekanej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli; 2 łyżki drobno posiekanych ząbków czosnku; 1 łyżeczka chili w proszku(...)bulionu drobiowego (u mnie 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżeczka domowej vegety); 3 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz.   Szklanka = 1 cup = 240 ml   Sposób przygotowania: Czerwony sos do enchiladas: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany

Gospodyni Miejska
Sos balsamiczny – moc smaku, moc zdrowia 230

Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz do potraw mięsnych, ma jednocześnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Powodów, dla których warto sięgnąć po sos balsamiczny, jest wiele. Co miłośnicy dobrej kuchni powinni wiedzieć na jego temat? Wpływ sosu balsamicznego na nasze zdrowie O leczniczych właściwościach tego sosu decyduje jego główny składnik, czyli ocet balsamiczny. Ma on bardzo dobry wpływ(...)pomaga też oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn. Ocet ten ułatwia odchudzanie, ma rewelacyjny wpływ na serce, pomaga też walczyć ze złym cholesterolem. Jak wykorzystać ten dodatek w codziennej diecie? Sos ten dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, choć zazwyczaj wykorzystywany jest jako uniwersalny sos sałatkowy . Ciemna barwa i gęsta konsystencja sprawiają, że jest on również ciekawą dekoracją wielu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Idealny sos angielski 112

trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble , ale ma dużo większe zastosowanie,  ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców. Sos angielski, w przeciwieństwie do crème patissier , nie zawiera mąki, do sosu warto używać tylko mleka UHT,  wtedy sos jest trwalszy, bardziej stabilny, można przechowywac go w lodóce kilka(...)koniecznie pod przykryciem bo chłonie wszystkie zapachy. Najważniejszą zasadą udanego sosu angielskiego jest jego powolne gotowanie, inaczej sos się zetnie. Jeśli dysponujecie termometrem cukierniczym to idealna temperatura dla  crème anglaise to 82'C.  Składniki  Czas przygotowania: 15 min  250 ml mleka pełnotłustego 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska wanilii 6 żółtek Przygotowanie

Słodki Kompromis