Karkówka duszona w sosie własnym Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze i w tym przepisie na karkówkę duszoną w sosie własnym ta teoria sprawdza się idealnie, gdzie soczysty karczek skąpany w aksamitnym sosie dosłownie rozpływa się w ustach i przy okazji błyskawicznie znika z talerzy. Do przygotowania tego dania nie potrzeba wyszukanych składników a tylko takie które znajdziemy niemal w każdej(...)kuchni. Zapraszam do skorzystania z poniższego sprawdzonego przepisu. Karkówka w sosie własnym Składniki (dla 4-5 osób): 1kg karkówka wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Olej do smażenia Mąka pszenna 400ml wody Sól pieprz Karkówka w sosie własnym Przygotowanie: Karczek płuczemy, osuszamy
Księga-Smakukuchni światowej, jako śniadanie lub lekki lancz. W wersji oryginalnej składa się z siekanej cebuli, czosnku, papryki i pomidorów zesmażonych razem. Nasza najprostsza shakshuka zrobiona jest na bazie dobrego sosu pomidorowego, który zawiera wszystkie – oprócz papryki – składniki tego pysznego dania. U nas w domu zawsze mamy porcje zamrożonego sosu pomidorowego. Gotujemy go dużo, ponieważ jest to doskonała baza(...)sosów do makaronów , sosów do mięsa , zup itp. Najpiękniejsze w tym sosie jest to, że gotuje się sam! Poporcjowany, zamknięły w woreczkach strunowych, może leżeć w zamrażalniku do 2 miesięcy. Nasza najprostsza shakshuka doskonale smakuje z kremowym, aromatycznym sosem pomidorowym, który wspaniale łączy się ze smażonymi, aksamitnymi jajkami. Składniki: 5-6 jajek 0,7 l passaty pomidorowej 1 duża cebula
Niedzielny kucharzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona w sosie własnym Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze i w tym przepisie na karkówkę duszoną w sosie własnym ta teoria sprawdza się idealnie, gdzie soczysty karczek skąpany w aksamitnym sosie dosłownie rozpływa się w ustach i przy okazji błyskawicznie znika z talerzy. Do przygotowania tego dania nie potrzeba wyszukanych składników a tylko takie które znajdziemy(...)niemal w każdej kuchni. Zapraszam do skorzystania z poniższego sprawdzonego przepisu. Karkówka w sosie własnym Składniki (dla 4-5 osób): 1kg karkówka wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Olej do smażenia Mąka pszenna 400ml wody Sól pieprz Karkówka w sosie własnym Przygotowanie
Księga-SmakuPomysł na urozmaicenie drobiowego mięsa - piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem sera mozzarella. Danie proste i smacznie oraz idealne do odgrzewania. Aby zapiekanka nie była zbyt wodnista to należy przesmażyć piersi kurczaka, bakłażana i cukinię, a sos pomidorowy - wyraźnie zredukować. Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej(...)ręcznikiem (pod wpływem soli - bakłażan i cukinia puszczą sok) . Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i na dużym ogniu przesmażyć plasterki cukinii i bakłażana. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać czosnek i chwilę go smażyć. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawić bazylią
UgotowaćDziś obiad na orientalną nutkę - pyszne klopsiki w lepkim słodko-kwaśnym sosie teryiaki, podane z ryżem jaśminowym i orzeźwiającą sałatką z ogórka. Jeżeli lubicie takie azjatyckie smaki to danie to na pewno Wam posmakuje. Nie ma przy nim dużo pracy i można spokojnie podać na jakiś proszony obiad bo na pewno zaskoczy smakowo gości. Zwracam też Waszą uwagę na fenomenalną(...)sałatkę z ogórka. Przyzwyczajeni jesteśmy do mizerii ze śmietaną a tymczasem wystarczy dodać inny sos (na bazie octu ryżowego i sojowego) i ogórek nabiera zupełnie innego charkteru - lekko słony, kwaskowy, bardzo orzeźwiający. To jest moja ulubiona sałataka do wszelkich dań azjatyckich. Klopsiki w sosie teriyaki Klopsiki: 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki
Smaczny zeszytPulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Pyszny, tani i łatwy obiad. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Pyszne danie dla całej rodziny. Tarta marchewka wzbogaca smak sosu pieczarkowego. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki(...)pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazu rzuciła nam się w oko, ponieważ lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak pieczony kapuśniak ! Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym , pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż(...)sos trafił jeszcze to makaronu z pure z cieciorki . Dwa pozostałe dania również powstały na zasadzie łączenia tych samych składników. Pierwsza to kurczak po chińsku do zrobienia w 10 minut . Druga to pyzy z kaszy jęczmiennej . Co łączy obydwa dania? Otóż pyzy są faszerowane usmażonym kurczakiem po chińsku. Takich połączeń jest więcej: do pieczonej pomidorowej zrobiliśmy maleńkie pulpeciki z kaszy
Niedzielny kucharzZapiekanka makaronowa po bolońsku Sos boloński z mięsem mielonym i pomidorami to jeden z tych sosów, które lubię przygotowywać w większych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyc swojego ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, wieprzowo – wołowego czy też drobiowego np z indyka(...)kurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również warzywa: marchew, seler naciowy, cukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania bardzo prostej zapiekanki makaronowej, którą przygotowuje się w kilka minut
Dorota SmakujeSos mango z curry specjalnie przygotowałam do kiełbasy curry. Odkąd mieszkam w portowym mieście mam pod dostatkiem egzotycznych owoców. Gdy jedziemy na zakupy owocowo-warzywne na Fischmarkt to w koszu z owocami zawsze jest kilka owoców mango. Uwielbiam mango, ale nie nadążam przetwarzać, robię koktajle typu mango lassi , czy Dietetyczny koktajl z mango i truskawką , Mleczny koktajl z mango, jabłka(...)miodem , Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango lub dodaję np. do wątróbki Smażona wątróbka z mango i pomidorkami, i tak zawsze jakiś owoc zalega w lodówce. Przygotowałam więc egzotyczny sos z mango i curry. Sos curry z mango dobrze komponuje się z wieloma daniami mięsnymi, oraz jako dip do chleba czy chipsów Jeśli dla Was mango jest nieosiągalne, zastąp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepisy na diecie Ketogenicznej Pyszne i podpieczone idealnie żeberka w sosie BBQ Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)słodkiej pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego sosu 2 główki czosnku Jak zrobić: Oczyść, umyj żaberka i osusz ręcznikiem papierowym. Żeberka posyp solą i pieprzem z każdej strony. Poszatkuj cebule i paprykę na kawałki. W garnku podgrzej oliwę z oliwek, po chwili wrzuć cebulę, a potem paprykę czerwoną. Pomieszaj wszystko razem. Wlej do garnka przecier, , whisky, paprykę
Keto - Meto Przepisyktóre możemy przygotować zarówno na grillu, jak i na patelni. Marynowany filet z kurczaka nadziewany na patyczki do szaszłyków z boczkiem oraz cebulką i smażony w pysznym, lekko słodkawym sosie. Sos barbecue możemy przygotować sami (według podanego niżej przepisu) lub kupić gotowy. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można też użyć gotowy): 50 ml sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki musztardy 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Blog z ApetytemProsty sposób na pyszne pieczone skrzydełka. Kluczem jest słodki sos buffalo. Pieczone skrzydełka trzeba polać sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany! Czas przygotowania : 5 minut Czas marynowania : 30 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Skrzydełka buffalo to amerykański sposób przygotowywania kurczaka. Są dwa sposby podawania skrzydełek(...)sosem buffalo polewa się upieczone mięso i podaje. Zawiesity, słodki sos klei się do rąk, co niektórym, głównie dzieciom, bardzo się podoba. Skrzydełka obtoczone w glazurze można też wstawić do pieca, celem zapieczenia. Nam ta metoda bardziej się podoba. Wśród składników skrzydełek jest proszek do pieczenia. Co do zasady zmiękcza on mięso i często jest wykorzystywany do peklowania np. żeberek
Niedzielny kucharzPrzepisy na diecie Ketogenicznej Pyszne i podpieczone idealnie żeberka w sosie BBQ Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)słodkiej pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego sosu 2 główki czosnku Jak zrobić: Oczyść, umyj żaberka i osusz ręcznikiem papierowym. Żeberka posyp solą i pieprzem z każdej strony. Poszatkuj cebule i paprykę na kawałki. W garnku podgrzej oliwę z oliwek, po chwili wrzuć cebulę, a potem paprykę czerwoną. Pomieszaj wszystko razem. Wlej do garnka przecier, , whisky, paprykę
Keto - Meto Przepisysushi, miał wielki wpływ na jego obecną formę. To on jako pierwszy zaczął doprawiać ryż octem i wasabi, wypromował niedoceniany za jego czasów smak tuńczyka (maguro) podając go z sosem sojowym. Przyczynił się również do promocji potrawy dzięki estetycznemu sposobowi podania i, co najważniejsze, wymyślił technikę ręcznego formowania sushi, która polegała na formowaniu ryżu za pomocą kilku zgrabnych ruchów dłoni(...)połączeń smakowych. Niech ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak! Z CZYM PODAWAĆ SUSHI? W pierwszej kolejności trzeba wiedzieć, że sushi podaje się z dodatkami. Tymi głównymi, najbardziej popularnymi są: sos sojowy, wasabi ( chrzan japoński ) i marynowany imbir . Można podać także sezam , którym posypujemy uramaki (o ile nie zrobiliśmy tego wcześniej). W Polsce przyjęło się, że w małej miseczce miesza się
Ostra na Słodko