stir fry to mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie ostre i delikatne dodatki, wszystkie możliwe sosy i warzywa. W tym kantońskim przepisie łata wołowa połączona jest z aksamitnym ale wyrazistym, lekko ostrym sosem z dodatkiem jaj. Uwierzcie – smakuje i pachnie milion razy lepiej niż wygląda(...)interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów. Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie
Karo in the KitchenZamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich(...)Warstwa zapiekanego kalafiora jest lekka jak pudding. Po przestygnięciu zastyga w dającą się zgrabnie pokroić w zwarte, przypominające torciki kwadraty. Ps. Prawidłowa nazwa tej zapiekanki to Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki
Niedzielny kucharzDoskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen(...)roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest sos enchilada . Można kupić gotowy, ale w domu przyrządzicie go w 10 minut. Dość długo szukaliśmy dobrego przepisu na sos, testując różne wersje. Na polskich blogach zasadniczo obowiązuje ten sam schemat
Niedzielny kucharzPulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej(...)zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz cebulka dymka 4-5 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju Sos: 500 g pieczarek 2 cebule 500 ml bulionu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej
Kuchnia MagdaLenySos czosnkowy to dodatek do wielu dań – pizza, sałatka, czy też kanapka. Najlepszy sos czosnkowy można uzyskać bardzo prosto i szybko w domu! Przepis jest kierowany głównie dla osób na diecie wegańskiej – bazą mojego sosu nie jest jogurt, ani majonez. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnej wersji, a dzięki przepisowi, który znajdziesz poniżej masz pewność, że użyłeś sprawdzonych(...)składników Najważniejszym składnikiem (oprócz czosnku, rzecz jasna ), który powoduje, że sos świetnie smakuje jest miso – czyli japońska pasta sojowa . Jeśli zdecydujesz się na zakup pasty wiedz, że najlepsza będzie ta, która została wyprodukowana w Japonii przy użyciu tradycyjnych metod . Taka pasta miso nie zawiera konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaku . Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil Pastę miso możesz
Via Gustosushi - 300 ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze(...)użyciu maty, lekko ściskając. Bardzo ostrym nożem, najlepiej specjalnym do sushi , odkrajamy końce i kroimy na równe, nie więcej jak 2 cm porcje. Do sushi podajemy chrzan wasabi i sos sojowy. R A D Y I U W A G I: Ryż do sushi . Doskonały krótkoziarnisty ryż do sushi dla wymagających, popularnej marki Sushi Chef. Po ugotowaniu jest delikatny, lekko
mojewypiekiinietylkocienkie, 4-5mm plasterki szerokości około 4-5cm. Żeby ułatwić sobie to zadanie mięso warto zmrozić – dużo łatwiej kroi się zimne. Pokrojone plasterki mięsa marynujemy w sosie składającym się z jasnego sosu sojowego (grzybowy w tym przepisie spisał się świetnie, ale zwykły jasny, mocno słony sojowy sos też będzie dobry), oleju sezamowego, płatków chili, skrobi i wody. Wszystko(...)woreczki ugotowanego ryżu (300g suchego) powinna wystarczyć jedna pełna łyżka majonezu – jeśli czujecie, że ryż jeszcze się lepi, dodajcie go więcej. Ryż przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. SOS Łyżkę gorącej wody wlewamy do miseczki. Dosypujemy ½ łyżeczki cukru – białego lub brązowego i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy oba sosy sojowe – jasny jako główne źródło soli w tym przepisie, ciemny – jako smak
Karo in the KitchenKolejna propozycja na danie z wykorzystanie makaronu to pyszne zapiekane danie - makaron cannelloni faszerowany mięskiem mielonym w sosie bolońskim, a to wszystko zapiekane w sosie beszamelowym z odrobiną mozzarelli z wierzchu! Smak pycha! Musicie koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis! Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej(...)małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY: 30 g masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach Przygotowanie: SOS BOLOŃSKI: Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę
Gotuj z MąkąDziś przedstawiam coś wyjątkowego i wbrew pozorom bardzo łatwego w przygotowaniu. Soczyste piersi kacze z chrupiącą skórką w pysznym sosie rabarbarowo-pomarańczowym z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli tego mięsa. Są na prawdę przyjemne w wykonaniu, piersi kacze najpierw obsmażamy na patelni, później dochodzą sobie spokojnie w piekarniku, a sam sos też jest dziecinnie prosty! Podałam je z przepysznymi szparagami zapiekanymi(...)serem i były przepyszne. Jeżeli lubicie kaczuszki, polecam też super łatwy przepis na piersi kacze w sosie śliwkowym z figami – palce lizać! Jeżeli jesteś dumnym właściciela Tefal Cuisine Companion to sos właściwie zrobi się sam Poniżej przedstawiam przepis w wersji klasycznej i na TCC. Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym (4 porcje) Składniki
karmelowyKawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku. 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia SOS BARBECUE: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy(...)sarepskiej 1/4 szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester sól pieprz czarny mielony Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowy. Kiedy cebula się zeszkli dodać wszystkie pozostałe składniki sosu. Wymieszać i chwilę gotować, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Ćwiartki z kurczaka oczyścić z kawałków tłuszczu i ściągnąć również skórę. Przekroić
https:KKuchniaMniamDawno nie robiłam lasagne , dlatego proponuję nowy przepis na lasagne bez beszamelu. Zastanawiacie się jak to możliwe? Wiadomo beszamel łączy makaron i sos w całość. Jak przyrządzić lasagne bez beszamelu, a na dodatek żeby tworzyło jedną całość? Oczywiście, że można za pomocą sosu z sera, a raczej z dwóch serów. Sos serowy spełnia dokładnie to samo zadanie co sos beszamelowy(...)świeżej bazylii 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 8 sztuk świeżego makaronu lub 12-14 suchego lasagne sól i pieprz do smaku Sos serowy 2 ząbki czosnku 200 g serka philadelphia 1 łyżka masła + do posmarowania formy 400 ml mleka 100 ml słodkiej śmietany 200 g dojrzałego sera cheddar 1 łyżeczka białego pieprzu
codojedzeniaobtoczenia kurczaka: 2 jaja; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; 1/2 szklanki bardzo zimnej wody; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka oleju; Szczypta soli. Sos pomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 3 czubate łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego(...)łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao ); 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Pomarańcze (2 średnie) dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach, a następnie wycisnąć
Gospodyni MiejskaDawtona ); 1/2 średniej, żółtej papryki; 1/2 małej cebuli; 2 ząbki czosnku; 1 jajo; 2/3 szklanki bułki tartej; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); Sól; Pieprz. Sos: 1 szklanka majonezu; 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo) ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami Chipotle); 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki; Sól; Pieprz. Dodatki(...)rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 4 - 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Przygotować sos. Do pojemnika rozdrabniacza blendera włożyć majonez. Dodać papryczki chipotle. Wlać sok z limonki i sos adobo. Zblendować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatę lodową i pomidora umyć
Gospodyni Miejskaprzestrzeni czasu i kolejnych przepisów kilka razy wspominaliśmy o sosie bolońskim, więc najwyższy czas powiedzieć wreszcie jak się go robi Rozdzielmy przy tym często stosowane określenia „sos boloński” i „spaghetti po bolońsku”. Tak naprawdę chodzi bowiem przede wszystkim o sos, natomiast makarony, które się z nim podaje mogą być różne – niekoniecznie musi to być spaghetti. Co szczególnego wyróżnia sos boloński(...)powinien być krótszy niż 4 godziny, a nie zaszkodzi nawet nieco więcej. W trakcie gotowania nie ma jednak zbyt wiele do zrobienia, choć od czasu do czasu trzeba będzie sos zamieszać i w razie potrzeby dolać płynu. Może być nim po prostu ciepła woda, choć nie od rzeczy będzie dodać nieco soku pomidorowego lub bulionu mięsnego. Lista składników z przepisu
Kulinarna Pokusa