Risotto z sosem pomidorowym Zimno za oknem, chciałoby się zjeść coś ciepłego, pożywnego nie jak zwykle zupę czy ziemniaki. Wybór padł na risotto. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech, przyrządzane na wiele sposobów. Ten przepis jest bardzo łatwy, a jednocześnie smaczny i efektowny. Koniecznie spróbujcie zrobić. SKŁADNIKI pół kg ryżu mała cebula pół litra przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju(...)startego żółtego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ale skrócić ten czas o 4 minuty. Ryż ma być jeszcze trochę twardawy W czasie gotowania ryżu ugotować sos pomidorowy. W tym celu na oleju podsmażyć poszatkowaną drobno cebulę, dodać cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą. Do żaroodpornego naczynia wlać nalewkę gorącego sosu, następnie połowę ryżu. W ryżu
zielonacukinkawłaśnie masło. Curry maślane, znane pod angielską nazwą butter chicken wywodzi się z Indii Północnych. Jak wskazuje nazwa do przygotowania tego curry wykorzystuje się sporą ilości masła, dzięki czemu sos jest delikatny, kremowy i aromatyczny. Przygotowanie kurczaka makhani jest nieco czasochłonne i jeżeli spojrzycie na listę składników to może się zakręcić w głowie od jej długości. Lista składników(...)dzisiejszego przepisu - jak już wspomniałam, przygotowanie tego curry jest nieco czasochłonne i składa się z kilku etapów, ale można je rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej można przygotować marynatę i sos bazowy, po czym wszystko schować do lodówki, a następnego dnia tylko zgrillować kurczaka i odgrzać sos. Gorąco polecam to danie ponieważ jest niezwykle smaczne i aromatyczne! Przepis
Codzienne GotowaniePulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry. Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość(...)proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Gorący sos sprawia wrażenie zawsze bardziej pikantnego. Osobiście wolę umiarkowanie pikantne dania, gdyż lepiej wyczuwalne są inne smaki i aromaty. A Wy lubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny? Ilość porcji: 20 szt. Czas przygotowania: 70 minut Składniki
Kuchcik gotujeDelikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym(...)ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na zapiekane cannelloni , nadziewane mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i beszamelowym. Idealne na obiad lub kolację. Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM SKŁADNIKI: Farsz: wołowe mięso mielone (1 kg.) oliwa (1 łyżka) pieprz (wg. uznania) sól(...)uznania) Sos pomidorowy: oliwa z oliwek (2-3 łyżki) cebula (1 szt. duża) czosnek (1 duży ząbek) tymianek świeży posiekany (1 łyżeczka) bazylia świeża posiekana (1 łyżka) cukier (1 łyżeczka) cynamon (1/2 łyżeczki) oregano (1 łyżka) gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) białe wino wytrawne (50 ml) pomidory krojone z puszki lub świeże (800 g) pieprz
RITA food channelprzepisu mojej mamy :).Kilka osób mnie już pytało jak robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Bardziej nam smakują gołąbki zapiekane w piekarniku. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy . Zapraszam na przepis :) WYKONANIE Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 250g -300g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)jajko olej sól do smaku,pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego 0,5 l sosu pomidorowego takiego w butelce lub kartoniku do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra Dodatkowo: 1 duża główka białej kapusty WYKONANIE W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Z kapusty obrać
Mała w garnku mieszaKluski śląskie to danie bardzo popularne nie tylko na Śląsku ale i w całej Polsce. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym Kluski robione są z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Masę ziemniaczano-mączną dzieli się na kawałki i każdy kawałek formuje się w kulkę, spłaszcza i po jej środku robi małe wgłębienie palcem. Podobno to wgłębienie pomaga równomiernie ugotować kluski. Czasami(...)zrobiłam tym razem właśnie. Zdarza mi się jednak dość często gotować kluski z masy przygotowanej bez jajka, czyli tylko z ziemniaków i mąki. Kluski śląskie są wspaniałym dodatkiem do sosów. Tak najczęściej je właśnie podaję u siebie w domu. Mój mąż, który jest Węgrem po raz pierwszy spróbował klusków śląskich jakieś trzy lata temu. Nigdy wcześniej nie miał okazji
mecooksdziwo, przepis jak dotąd nie pojawił się jeszcze na blogu :) Tak więc nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam poniżej przepis na Spaghetti Bolognese . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bolognese to sos mięsny podawany na ciepło. Przyrządza się go z wielu rodzajów mięsa, tradycyjnie krojonych w drobną kosteczkę, chociaż w obecnych czasach najczęściej jest to mielone mięso wołowo-wieprzowe. Niektórzy dodatkowo dodają również boczek(...)więc jeśli chcecie to możecie go dodać dla podkreślenia smaku. Poza tym w sosie bolońskim musi się znaleźć zestaw warzyw: koniecznie marchewka, pietruszka i seler. Również najczęściej jest on duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź
Kulinarne PrzebojePyszne, orzechowe kotleciki marchwiowe z sosem serowym. Sos przygotowałam na bazie sera koziego, ale możesz użyć ser żółty lub inny o ostrzejszym smaku - chodzi o przełamanie delikatnie słodkawego i orzechowego smaku kotletów. Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym. Składniki (Porcji: 12 kotletów) 900 g marchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej(...)dużej misce po dodaniu bułki tartej, sera żółtego i rozmąconych jajek.. Gotowa masa na kotlety marchwiowe. Uformowane kotleciki w panierce z jajka i bułki. Kotlety w trakcie smażenia. Sos serowy Składniki 600 ml wywaru warzywnego (najlepiej przygotowanego wcześniej) 5 łyżek startego, twardego sera koziego, żółtego lub innego (najlepiej ostrego w smaku) 200 ml słodkiej śmietany lub wegańskiego odpowiednika
Szybko Szybkowarłososiem czy kawałki kurczaka w panierce. Jest to idealna zakąska, którą można szybko wrzucić na ząb i wracać do karnawałowej zabawy! Oczywiście do przekąsek obowiązkowo musisz przygotować zestaw sosów i dipów, które przypadną do gustu każdemu z Twoich gości! Je również tutaj znajdziesz! Powodzenia w układaniu menu sylwestrowego! Szczęśliwego Nowego Roku! Zapraszam, zapoznaj się z moimi przepisami na sylwestra(...)kurczakiem i pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol
Kulinarne PrzebojeKurczak w sosie słodko-kwaśnym Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem. Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sami. Pomimo długiej listy składników pyszny i kolorowy domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami soczystego kurczaka i warzyw jest zdecydowanie prostszy do przygotowania, niż się z pozoru wydaje. Kluczem(...)sukcesu jest krótkie podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej. Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa. Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMyślałam, myślałam i wymyśliłam, że na niedzielny obiadek zrobię polędwiczki wieprzowe oblane kremowym sosem z marynowanego pieprzu zielonego z dodatkiem pieczonych w ziołach prowansalskich ziemniaków przy akompaniamencie sałatki z sałaty lodowej, pomidora i ogórka z sosem włoskim. Może brzmi skomplikowanie, ale wykonanie jest proste choć nie ukrywam nie jest to ekspresowy obiad(...)morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet
cucinaretutejszej kuchni. O samym lokalu usłyszałam dużo wcześniej, gdyż to jedyny lokal w Łodzi, który podaje kanadyjski klasyk, jakim jest poutine. W dużym skrócie to frytki podane z sosem pieczeniowym i serem. W Pittu Pittu znajdziecie wariacje na temat tej potrawy, które absolutnie podbiły moje serce! Bazą dania są belgijskie frytki, które belgijskie są nie tylko z nazwy. Naprawdę(...)chrupiące z zewnątrz z pulchnym i miękkim wnętrzem! W menu znajdziecie 5 propozycji poutine: 👉 klasyczne - z oliwą z czosnkiem, parmezanem i pietruszką 👉 wściekłe - z dodatkiem chorizo, jalapeno, czarnych oliwek, sosu i rukoli A także propozycję indyjską, truflową oraz z kurczakiem. Udało mi się spróbować 3 z 5 propozycji i najbardziej zapadł mi w pamięć smak truflowego poutine, ale wszystkie dania
Cooking Monstertuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna w smaku(...)główny nerw trochę twardy podobnie jak w jarmużu. Czarna kapusta właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą
codojedzeniawiele innych składników odżywczych. Jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu ryb jest łosoś. Do łososia nie potrzeba panierki, wystarczy bardzo prosta marynata i będzie smakował wyśmienicie. Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym to bardzo szybkie i zarazem bardzo wykwintne danie. Rybę podamy razem ze zdrowymi, gotowanymi warzywami, a całość smaku dopełni delikatny i zarazem wyrazisty sos chrzanowy. Składniki na marynatę(...)łososia 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Składniki na sos chrzanowy łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu sól pieprz Dodatkowo filety z łososia ok. 120 g masła 200g mrożonych warzyw (różne rodzaje) Sos chrzanowy – przepis Składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!