Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora szczypta suszonego oregano Parmezanowy sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 60 g parmezanu 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Piekarnik nastawić
Moja Delicjaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką Składniki – 4 porcje: Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry(...)łyżki Sezam do posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki Sos srirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka
Kuchnia Bon Appetitspytała, gdzie ją kupiliśmy. "Swoim" ludziom ufamy prawie bezgranicznie. Bo oni wiedzą co to jest kulinarne dobro. Wierzymy nawet, kiedy piszą, żeby wlać pół szklanki octu (bue) do sosu. I my też jesteśmy "swoi". Zaufajcie nam, a w nagrodę zjecie niesamowicie pyszny sos. *te takie krótkie łapki, które robią się automatycznie, kiedy człowiek zaczyna szukać jedzenia; nie wierzycie(...)wystraszyłam się wcześniej wspomnianej pół szklanki octu. Bo jak ona mówi, że dobre to dobre i tyle. Minęło trochę czasu, zanim znalazłam moment i wenę, żeby za ten sos się wziąć. Radzę Wam nie popełniać tego błędu;-) Do wykonania sosu nie użyłam naszej papryki. Nawet kiedy eksperymentowaliśmy z własną szklarnią, nie mogliśmy się pochwalić półtora kilogramowym zbiorem. Za to liść
les mirabelleskolację we dwoje? Mamy dla Was przepis na domową LASAGNE BOLOGNESE , którą na pewno zachwycicie swoją drugą połowę! Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 200 g parmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego(...)łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy
Menmagazineteż sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku , a że miałam akurat mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam(...)gorąco! Scroll down for recipe in English Łosoś z sosem z mango (2 porcje) Składniki na łososia: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 4 łyżki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno starty 1 łyżeczka brązowego cukru
karmelowyprzepis na takie mięsko. Tam długo i w niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu te mięsa są delikatne i soczyste po upieczeniu(...)relatywnie chuda szynka? Dodać do niej płyn i tłuszcz. Czas pieczenia – niecałe 3 godziny. Smak – prawie ten sam. Mięso zostaje soczyste i delikatne, bo piecze się od razu w sosie, który smakiem zbliżony jest do sosu BBQ. Szynkę oczyszczamy z błon i przerostów tłuszczowych. Kroimy w sporej wielkości kawałki, około 7-10cm, najlepiej – wzdłuż włókien mięśniowych, żeby uzyskać
Karo in the Kitchentrudna w przygotowaniu, może nie należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos beszamelowy. Sos beszamelowy: 650 ml aromatyzowanego mleka* (przepis znajdziesz TUTAJ ) 4 łyżki masła 3 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Do garnka z szerokim dnem wkładamy
Cooking MonsterPoniższy przepis ma wprawdzie więcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu(...)powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła i tyleż samo pszennej mąki. I tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego
Kulinarna PokusaMięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)wymiarach LxW 28x20 cm: FARSZ MIĘSNY: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula - duża 5 ząbków czosnku - duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smaku olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g
Grunt to przepis!Klopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy(...)klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Przepis na idealne klopsiki w sosie koperkowym : Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki, którą sama zmieliłam 1 mała cebula 1 łyżka koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny sól i pieprz do smaku bulion lub rosół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię