„Jak” to słowo klucz. Nie identyczne, ale bardzo podobne Chcieliśmy dobrych wołowych klopsików, mięciutkich, ale sprężystych. Lekko przypieczonych, ale nie za twardych. No i
slodkokwasnaplniekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy(...)sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego
Bernika - moj kulinarny pamietnikI WERSJA : * duży jogurt naturalny * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz II WERSJA : * pół dużej gęstej śmietany * pół dużego jogurtu naturalnego * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz III
Magiczne Życie MartyCzyli grecki dip idealny do dań z grilla czy świetny dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się przy grillowaniu na nadchodzące majówki. Składniki : * ogórek zielony * mały
Magiczne Życie MartyTzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale
Smaczna PyzaDziś postanowiłem zrobić obiad w jesiennych barwach. Jak wam się podoba? Składniki Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól
cookplPróbowałam już wielu wersji sosu pomidorowego do pizzy. W domu, w restauracjach. Zauważyłam, że ostatnio najbardziej smakują mi takie baardzo pomidorowe, takie które nie są na śmierć zmiksowane, nie są idealnie gładkie. Takim zauroczyła mnie jedna restauracja w Chorzowie, ale nawet do nich nie podbijam z pytaniami o przepis. Chociaż w sumie może powinnam? Na pewno nie powiedzą dokładnie(...)może chociaż nakierują. Ten sos jest właśnie fajnie wyczuwalny, tak akurat. Czuć w nim smak całych pomidorów, takimi którymi to delektujemy się latem. Dojrzałymi, pachnącymi, no wiecie. Takiego przepisu właśnie szukam (tak, nadal :)). Próbowałam też pomidorów w puszce wielu firm. W całości, tych rozdrobnionych bardziej i mniej. I znowu, przynajmniej w moim przypadku, wychodzi na to, że za jakość trzeba
Kardamonovyczerwoną cebulę, kukurydzę, ogórka i posiekane zioła. W małej misce wymieszać majonez, jogurt naturalny, musztardę Dijon i miód. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Dodać przygotowany sos do sałatki i delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte. Odstawić sałatkę na co najmniej 30 minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Podawać sałatkę schłodzoną jako lekką przystawkę(...)cienkie paski 1 mała cebula, pokrojona w piórka 1 marchewka, starta lub pokrojona w cienkie paski 1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie paski 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka pasty sezamowej opcjonalnie
Moja Książka KucharskaUwielbiam dodawać gorgonzolę do sosów do makaronu. Jej ostry smak niesamowicie łączy się z makaronami i dodatkami, na tyle, że sosu nie trzeba doprawiać już specjalnie, wystarczy dodać dodatki takie jak ten pyszny szpinak. Ale to nie jest jedyna możliwość, sos z dodatkiem gorgonzoli jest też świetny w połączeniu z szynką, szynką parmeńską, pieczarkami, brokułami, a nawet pomidorkami koktajlowymi(...)razem mam dla Was naprawdę prosty przepis na makaron bez mięsa. Ja wybrałam dziś penne, ale z tym sosem możecie zrobić właściwie każdy makaron, jaki tylko znajdziecie w domu. Będzie pasowało i spaghetti i tagliatelle. Zachęcam też do tego, aby czosnek pokroić w plasterki do tego dania. Oczywiście możecie go drobno posiekać i też będzie ciekawy efekt, ja jednak
nietylkopasta.plDobry sos bolognese wymaga dobrych składników i chwilę czasu, ale naprawdę warto. W sosie obowiązkowe są mięso wołowe, marchewka i seler naciowy. Do sosu warto też dodać sporą porcję parmezanu oraz dobre czerwone wino, bo dzięki tym składnikom Twoje danie wyniesiesz na inny poziom. Ta zapiekanka makaronowa jest nieco zaskakująca, bo makaron stawia się w naczyniu na sztorc i wypełnia(...)się sosem też trochę środka makaronu. Ja miałam w swojej kuchni klasyczne penne, wiec wiedziałam, że mój sos musi mieć bardzo drobne składniki. Jeśli jednak uda Ci się kupić makaron nieco szerszy niż klasyczne penne, to efekt będzie jeszcze lepszy, bo sos wleci do środka dania i Zapiekanka będzie jeszcze bardziej zwarta i smaczna. Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu
nietylkopasta.plGnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to przepyszny pomysł na rozgrzewający i sycący obiad jednogarnkowy. Delikatne ziemniaczane kluseczki gnocchi skąpane są w pomidorowym sosie pełnym ziół, z dodatkiem mega aromatycznej kiełbasy chorizo, zapieczone pod chrupiąco-ciągnącą się mozzarellą. Czyli idealny obiad jednak istnieje. Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą. Prosty pomysł na obiad Szukasz(...)prostego i pożywnego pomysłu na obiad? Nie mogłaś/eś lepiej trafić! To przepyszne gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą jest idealną propozycją na codzienny obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi. Ta zapiekanka z gnocchi jest też świetnym daniem dla początkujących domowych kucharzy. Przy jej przygotowaniu można się wspomóc półproduktami, takimi jak gotowe gnocchi i krojone
Na-talerzu.plłopatki lub karczku. Gotowe, zawinięte gołąbki należy ułożyć ciasno obok siebie w garze, zalać bulionem i gotować przez kolejną godzinę. Dzięki temu gołąbki wyjdą soczyste i miękkie. Do sosu pomidorowego zawsze wykorzystuję bulion spod gotowania gołąbków, ma on dzięki temu najlepszy smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki z białej kapusty 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Polska(...)Trudność: Średnie Ilość 14 sztuk Przygotowanie 1 godz. Gotowanie 1 godz. Kalorie 200 kcal Domowe gołąbki z białej kapusty. Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym. Przepis na gotowane gołąbki zawijane w białej kapuście. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GOŁĄBKI 1 główka 1 białej kapusty 1 łyżka 1 oleju rzepakowego 350 g 350 ryżu białego
ProstePesto.pl