sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:43/101)

Podsumowanie III roku działalności bloga 118

najchętniej oglądanych przepisów na dania główne i dodatki: 1. Barszcz ukraiński 2. Langosze 3. Pasztet z suszonymi grzybami 4. Pasta z tuńczyka i oliwek 5. Domowy chleb Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 2. Sałatka z brokułem i kurczakiem 3. Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka

PatiGotuje
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 168

składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić w miejscowych sklepach z pamiątkami. Po prawej strangozzi na wystawie sklepu z miejscowymi produktami

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwica w sosie serowym z kurkami 135

 Bardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam

wesoła kuchnia
Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą 213

Pyszny i  kruchy schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy. 500 g schabu wieprzowego 2 marchewki 1 duża cebula Mąka do obtoczenia Przyprawa do wieprzowiny Suszona natka pietruszki 2 szklanki wody 1 kostka grzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy

VioletoweKucharzenie
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 234

kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć

Jemy Pijemy
Ramen drobiowo- wołowy 184

kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone(...)sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut, do skarmelizowania. Następnie wszystkie składniki

Mango Papaja
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 288

śmietanki sojowej Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju/oliwie. Suszone grzyby płuczemy, moczymy całą noc w wodzie ok. 4 szklanki i gotujemy. Podczas gotowania warto odlać 1 szklankę wywaru i wyjąć 2-3 grzyby do sosu. Grzyby ugotowane siekamy i łączymy z cebulą. Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy(...)pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Okrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki. Opcjonalnie można zjeść gołąbki w sosie własnym. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 150

obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do  obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego

kuchnia doski
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 195

Oczywiście można użyć specjalnych foremek do ravioli, ale jeżeli nie macie w domu, to tak naprawdę nic nie tracicie.  Farsz ze świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli(...)minut. Dolać wino, rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz i gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.  Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz płaska łyżka mąki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 244

łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę(...)marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić

Wegańska kuchnia orientalna
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 169

puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego(...)wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę.  * farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk suszony

Moja Książka Kucharska
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 217

jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty smak. Nut roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już(...)piniowych 120 g ugotowanych kasztanów (użyłam sprzedawanych w całości i gotowych do spożycia) 75 g płatków gryczanych /użyj certyfikowanych, jeśli jest taka konieczność 2 suszone pomidory 3 – 4 większe suszone grzyby, wcześniej namoczone w zimnej wodzie garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 łyżka oleju nierafinowana sól

Even Better Food
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 264

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaszotto z leśnymi suszonymi kurkami 154

Jesień to zdecydowanie czas grzybów, czas ich zbiorów, czas suszenia i chomikowania na zimę. W tym roku prym w mojej kuchni wiodą zdecydowanie kurki! Lubię je z jajecznicą, zapieczone w sosie, bez sosu, bez jajecznicy, na maśle, z cebulką - ah no Kurka królowa tegoroczna! Co jednak, kiedy zbiory były lub będą marne, a tesknota za smakiem wielka? Jest remedium(...)Green Woodpecker Trill! Jako powszechnie znany sceptyk do gotowców - i tym razem podeszłam do produktów The Green Woodpecker Trill z dystansem. W końcu mało to razy próbowaliście kaszotta z suszonymi dodatkami, mało to razy rozczarowani sypaliście kolejną łyżeczkę soli, licząc, że podbije smak? Jeśli zgodnie kiwacie głową - mam dla Was niespodziankę! Ich produkty nie tylko są pyszne

Spektrum Smaku
Polędwiczki w sosie śmietanowo grzybowym 103

polędwiczek wieprzowych śmietana kremówka 30% (5 łyżek) 2 cebule  garść suszonych grzybów  przyprawy sól, pieprz, tymianek  masło klarowane  1 łyżeczka mąki  Przygotowanie: Namoczyłam grzyby. Następnie gotowałam je na małym ogniu. Po czasie wyjęłam z wywaru, który wykorzystałam do sosu.  Umytą polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbiłam dłonią, doprawiłam

Kukuleczki
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 189

sól 3 - 4  ziarenka jałowca listek laurowy 2 - 3  ziarenka ziela angielskiego 1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  opcjonalnie śmietana przygotowanie Wołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można(...)Zalać gorącym bulionem,  dodać  wino, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, opłukane suszone grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie  zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 10  godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania