Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa
czarrna od kuchniklasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara
bistro mamarondla wszystkie pokrojone grzyby, suszone oregano i tymianek, całość dokładnie mieszamy i rondel nakrywamy pokrywką. Dusimy grzyby w płynie który puszczą przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondla. W połowie duszenia pokrywę można już zdjąć – grzyby powinny być miękkie. Gotujemy grzyby dalej, żeby odparować część płynu. Wlewamy do grzybów wino i gotujemy całość(...)mąka zacznie się zasmażać, później zagęści sos. Wlewamy bulion, dodajemy musztardę i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos w miarę odparowywania podczas gotowania zacznie gęstnieć – mieszamy zawartość rondla żeby nie dopuścić do przypalenia sosu. Gdy z rondla odparuje około 1/3 płynu i sos będzie miał konsystencję średnio gęstej śmietany
Karo in the Kitchengnocchi (bez gotowania, ugotują się w sosie), suszoną bazylię i suszone oregano. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku przebieramy i wyrzucamy zepsute. Miękki ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mozzarellę rwiemy w palcach na małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, bez termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią(...)mąką. Niewielką ilością gorącego płynu hartujemy mieszankę śmietany i mąki, wlewamy ją na patelnię, mieszamy żeby nie powstały grudki i gotujemy sos do momentu zgęstnienia. Doprawiamy go solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową, wsypujemy połowę startego sera, mieszamy. Sosem zalewamy zawartość blaszki, mieszamy wszystko razem, równomiernie rozprowadzając składniki. Posypujemy wszystko pozostałym startym serem i porwaną na kawałki mozzarellą. Blaszkę wstawiamy
Karo in the Kitchensosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy . Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek 300 g przecieru pomidorowego typu passata 200 ml białego wina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych(...)dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia . Gotowe , serwujemy z czosnkowymi grzankami i smażonymi grzybami lub w dowolny inny sposób Smacznego ! Artykuł Kurczak Marengo , włoska
Ogrodnik w podróżysuszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała cebula (drobno posiekana) 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 200 g pieczarek (pokrojonych w grube plasterki) 1 łyżeczka soli 200 g słodkiej śmietanki Wykonanie: Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody(...)Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków
zadanie-gotowaniekminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate
Kulinarna PokusaDzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na grzyby z papryką i cebulą w sosie pomidorowym, z dużą ilością przypraw. Jeśli chcecie możecie poeksperymentować z użyciem w tym przepisie innych grzybów bo myślę, że nie tylko kołpaki sprawdzą się doskonale w tej wersji. Płachetki można też suszyć , ale trzeba to robić szybko żeby nie zdążyły przyjąć gości i zrobaczywieć. ROZWIŃ
Smaczna Pyzakażdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować. Artykuł ZRAZY WOŁOWE pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniazamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką żołądków drobiowych, a te wręcz rozpływały się w ustach! Podano mi je w dużej ilości śmietanowego sosu z grzybami i z wielką rozkoszą pochłonęłam je z pieczywem przyniesionym nam w ramach czekadełka
karmelowybitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony(...)smak. Przelewamy esencję do bitek i uzupełniamy wrzątkiem z czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje
Poezja smakuświeże lub pod postacią pasty, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie to danie z namiastką luksusu ;) Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem na 2-3 porcje Potrzebujesz: 300g dowolnego makaronu 50g suszonych borowików 1 szklanka gorącej wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyzek śmietany 18% 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano(...)grzyby zmiękną (ok. 30min). 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 3. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. 4. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do czosnku - przemieszaj całość. 5. Śmietanę wymieszaj z połową wody po namaczaniu grzybów i wlej całość na patelnię - doprowadź do wrzenia. 6. Do sosu
Kuchnia w Słońcu Skąpanasosie serowo-grzybowym Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakarczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina(...)solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia
Świat Domowej Kuchniśmietanowy zbytnio zgęstniał, można rozrzedzić go odrobiną śmietanki UHT 12%. Podczas pieczenia sos i tak zgęstnieje. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym lub w różnych sałatkach. Dziś pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki
Zasmakuj Kuchni