sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:47/101)

Smażony ryż z jajkiem po chińsku 205

Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa

czarrna od kuchni
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 160

klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara

bistro mama
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 250

rondla wszystkie pokrojone grzyby, suszone oregano i tymianek, całość dokładnie mieszamy i rondel nakrywamy pokrywką. Dusimy grzyby w płynie który puszczą przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondla. W połowie duszenia pokrywę można już zdjąć – grzyby powinny być miękkie. Gotujemy grzyby dalej, żeby odparować część płynu.   Wlewamy do grzybów wino i gotujemy całość(...)mąka zacznie się zasmażać, później zagęści sos. Wlewamy bulion, dodajemy musztardę i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos w miarę odparowywania podczas gotowania zacznie gęstnieć – mieszamy zawartość rondla żeby nie dopuścić do przypalenia sosu. Gdy z rondla odparuje około 1/3 płynu i sos będzie miał konsystencję średnio gęstej śmietany

Karo in the Kitchen
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 199

gnocchi (bez gotowania, ugotują się w sosie), suszoną bazylię i suszone oregano. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku przebieramy i wyrzucamy zepsute. Miękki ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mozzarellę rwiemy w palcach na małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, bez termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią(...)mąką. Niewielką ilością gorącego płynu hartujemy mieszankę śmietany i mąki, wlewamy ją na patelnię, mieszamy żeby nie powstały grudki i gotujemy sos do momentu zgęstnienia. Doprawiamy go solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową, wsypujemy połowę startego sera, mieszamy. Sosem zalewamy zawartość blaszki, mieszamy wszystko razem, równomiernie rozprowadzając składniki. Posypujemy wszystko pozostałym startym serem i porwaną na kawałki mozzarellą. Blaszkę wstawiamy

Karo in the Kitchen
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 146

sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy . Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek 300 g przecieru pomidorowego typu passata 200 ml białego wina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych(...)dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia . Gotowe , serwujemy z czosnkowymi grzankami i smażonymi grzybami lub w dowolny inny sposób Smacznego ! Artykuł Kurczak Marengo , włoska

Ogrodnik w podróży
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 252

suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała cebula (drobno posiekana) 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 200 g pieczarek (pokrojonych w grube plasterki) 1 łyżeczka soli 200 g słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody(...)Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków

zadanie-gotowanie
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 216

kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate

Kulinarna Pokusa
Kołpaki z papryką w pomidorach 248

Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na grzyby z papryką i cebulą w sosie pomidorowym, z dużą ilością przypraw. Jeśli chcecie możecie poeksperymentować z użyciem w tym przepisie innych grzybów bo myślę, że nie tylko kołpaki sprawdzą się doskonale w tej wersji. Płachetki można też suszyć , ale trzeba to robić szybko żeby nie zdążyły przyjąć gości i zrobaczywieć. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
ZRAZY WOŁOWE 146

każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować. Artykuł ZRAZY WOŁOWE pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Restauracja Filmowa – recenzja 169

zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką żołądków drobiowych, a te wręcz rozpływały się w ustach! Podano mi je w dużej ilości śmietanowego sosu z grzybami i z wielką rozkoszą pochłonęłam je z pieczywem przyniesionym nam w ramach czekadełka

karmelowy
Bitki wołowe w sosie 362

bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony(...)smak. Przelewamy esencję do bitek i uzupełniamy wrzątkiem z czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje

Poezja smaku
Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem 232

świeże lub pod postacią pasty, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie to danie z namiastką luksusu ;) Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem na 2-3 porcje Potrzebujesz: 300g dowolnego makaronu 50g suszonych borowików 1 szklanka gorącej wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyzek śmietany 18% 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano(...)grzyby zmiękną (ok. 30min). 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 3. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. 4. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do czosnku - przemieszaj całość. 5. Śmietanę wymieszaj z połową wody po namaczaniu grzybów i wlej całość na patelnię - doprowadź do wrzenia. 6. Do sosu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 169

sosie serowo-grzybowym     Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi  z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczeń z dzika 183

karczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina(...)solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia

Świat Domowej Kuchni
Pizza z cebulą i boczkiem 168

śmietanowy zbytnio zgęstniał, można rozrzedzić go odrobiną śmietanki UHT 12%. Podczas pieczenia sos i tak zgęstnieje. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Śledzie z suszonymi pomidorami i majerankiem 225

śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym lub w różnych sałatkach. Dziś pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania