łyżeczka suszonych płatków czosnku (lub dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren białej gorczycy pół łyżeczki ziaren kolendry 12 ziaren pieprzu jabłko 12 połówek wędzonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych (bez cukru) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do smażenia Soczewicę wypłukać i ugotować al dente w 600 ml wody z dodatkiem łyżeczki cząbru. Odcedzić. Grzyby połamać(...)starte na grubej tarce jabłko, soczewicę i wyłowione z wody grzyby. Wodę z gotowania zostawić na przyszłość, by dolewać, gdy płyn z gotowania bigosu będzie odparowywał. Kapustę gotować na palniku o małej mocy ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu trzeba zamieszać i ewentualnie dolać wodę z gotowania grzybów lub wrzątek. Bigos doprawić do smaku sosem sojowym
Weekendy w domu i ogrodzieoraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek kroimy ser jak najdrobniej i wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy garścią świeżej natki
w mojej kuchniszklanka o pojemności 250 ml około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru(...)Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam je gorącą wodą na około 30 minut, a następnie także kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru dwa warianty. W przypadku gdy, używacie wolnowarów Crock
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrzybów. Wlewam ją do woreczków na lód i zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę
Agusiowe smakołykiSkładniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera
Gaździnka warzySuszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram(...)grzybów suszonych4 jajka ( tem. pokojowa)1 łyżkę oliwy2 szczypty soliSPOSÓB WYKONANIA- wysuszone grzyby mielimy w młynku do kawy na drobny proszek lub rozcieramy w moździerzu- semolinę mieszamy wraz z jajkami, oliwą, solą i naszymi zmielonymi grzybami- wyrabiamy na jednolitą masę, gotową kulę wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć ok 30 min.-po tym czasie odcinamy kawałek, resztę nadal
Basia w kuchnilistki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 szt suszonych grzybów 1 gałązka rozmarynu sól ziołowa pieprz czarny ognista mieszanka przypraw zioła dalmatyńskie olej do smażenia (rzepakowy) Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy i siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na około(...)zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką. Wieprzowina w sosie SMACZNEGO
peggiwkuchnidynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku(...)czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy
Pobite gary Barbaryugotowaniu) sos Teriyaki – około 10 łyżek 2 łyżki masła klarowanego świeży lub suszony imbir – 1 łyżeczka 2 ząbki czosnku prażony sezam – około 2 łyżki sól, pieprz Warzywa: można użyć gotowej mrożonki orientalnej lub: 1 marchew, kawałek pora, 1 mała cebula, po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej, pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego, opcjonalnie: grzyby chińskie(...)kiełki fasoli mung, pędy bambusa *** Krewetki obieramy z pancerzy i ogonów (jeżeli używamy mrożonych to rozmrażamy) *** *** Krewetki zalewamy pięcioma łyżkami sosu Teriyaki, dodajemy starty imbir oraz przciśnięty czosnek, mieszamy i pozostawiamy w tej marynacie na około 10 minut *** *** Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim zamarynowane krewetki po około 3 minuty z każdej strony *** *** Krewetki
Blog z Apetytempapierowym ręcznikiem. Następnie starannie nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Umieszczamy w misce, przykrywamy i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie marynowania się mięsa namaczamy suszone grzyby w szklance z ciepłą wodą. Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę(...)płynie – dlatego stosownie do potrzeb dolewamy porcjami również wodę. W pierwszej kolejności wykorzystajmy tę z moczenia grzybów, przy czym należy się upewnić, że nie zawiera np. piasku (polecam przepuszczenie jej przez filtr do kawy). Pod koniec duszenia nie dolewamy już niczego, aby sos się zredukował. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-24 {margin: auto;} #gallery-24 .gallery-item {float: left
Kulinarna Pokusajest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad. Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto z patelni nim gotowe danie podałam mojej Rodzinie :) Jest bardzo kremowy i aromatyczny, pachnie cudnie grzybami i mogłabym go jeść nawet bez makaronu :) Do potrawy użyłam suszonych grzybów, bo akurat takich miałam końcówkę, ale śmiało możecie zastąpić(...)innego twardego, ostrego sera) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na później. Jeśli używasz świeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz dynię. Dynię pokrój w większą
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na mniejsze kawałki. Mięso doprawić(...)łyżką oleju. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra, a pieczarki na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem. Zeszklić czosnek i cebulę, następnie dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę
Kuchnia Elliejest świetna zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym . A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz(...)razy większej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia (gotowałam dzień wcześniej). Obgotować grzyby, odcedzić i odłożyć do ostygnięcia. Dno i boki natłuszczonej keksówki wyłożyć wypukanymi liśćmi jarmużu. Ułożyć na nich kilka liści laurowych. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Paprykę opłukać i te pokroić na kawałki. W malakserze zmielić grzyby, cebulę, paprykę i czosnek niedźwiedzi. Wyłożyć do miski. Kaszę zmielić
Weekendy w domu i ogrodzieziela angielskiego mielonego 1 łyżka majeranku 4 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 1/2 łyżeczka kminku mielonego 10 śliwek suszonych 1 garść rodzynek (lub kilka pokrojonych daktyli bez pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość ) 20 g suszonych grzybów leśnych (lub dowolna ilość ) 140 g przecieru pomidorowego
Lamarida.plmakrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami
karmelowy