sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:42/101)

Pyszny sos- radość grzybiarza! 161

temperatury spadają. Jedyną pociechą są popołudniowe spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów, których w tym sezonie w moim rejonie jest całkiem sporo. Nie jestem ekspertką, więc zbieram tylko te, których jestem absolutnie pewna. Dzięki kilku wyprawom powstał spory zapas suszonych i marynowanych grzybków, ale także przepyszny sos, przepisem na który chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Czytaj więcej

Pichceniomania
szybkowar-cielęcina w przyprawach strogonow z grzybami... 248

łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę(...)pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 187

Pomysł na to danie zawdzięczam mojej znajomej z Lidzbarka - dziękuję, Teresko :) Klopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie  źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo(...)bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze

Stare Gary
Bigos orientalny 180

duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych  1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki  1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego(...)angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 205

grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.SKŁADNIKI1 połówka piersi z kurczaka40 dag. dobrej chudej  wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów ze słoiczka5-6 oliwek  czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu

W kuchennym oknie Ewy
Zupa grzybowa z puree z kalafiora 196

śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu  Worcester, świeży koperek. Przygotowanie: Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny).  W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior, dzielimy na mniejsze różyczki(...)garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos  Worcester

Moniki Smakołyki
Duszone żeberka 221

mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano (opcjonalnie) grzybki suszone Pasek żeberek pokroić na kawałki (po 1-2 żeberka). Przyprawić solą, pieprzem(...)garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka grzybków, wtedy sos będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już dość miękkie i czy odchodzi od kości. Możemy

Dieta bez mleka
Spaghetti z cukinią i boczniakami 171

czasu zagotowania makaronu. Od momentu nastawienia wody zaczynamy przygotowywać sos, który w moim przypadku jest wymyślany na poczekaniu i jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Flaczki z boczniaków 153

ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina łyżka suszonej słodkiej papryki łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki zmielonej sól, pieprz ew. sos sojowy do smaku   Przygotowanie: Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera(...)Następnie dodaj grzyby, smaż jeszcze chwilę ale nie za długo aby się nie rozpadły.   Następnie dodaj przyprawy: czosnek i imbir starte na drobnej tarce oraz liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę w proszku. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając delikatnie aby nie rozdrobnić grzybów.   Wlej

kuron.com.pl
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 156

stałe. Gołąbki z grzybami leśnymi i kuskusem są bowiem przepyszne i choć sezonowość grzybów nieco ogranicza ich wykonanie, zawsze jeszcze można dodać do farszu suszone. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki  na gołąbki: 15 liści kapusty 0,7 kg  surowych podgrzybków garść suszonych podgrzybków 3/4 szklanki kaszy kuskus 1/2 pęczką koperku 1 cebula sól i pieprz(...)delikatnie zdejmować liście. Kuskus zalać wrzącą wodą ok. pół centymetra nad powierzchnię, przykryć i odstawić do napęcznienia. Grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dołożyć łyżkę masła.Wrzucić  cebulę i zeszklić, dołożyć grzyby i lekko podsmażyć w celu uzyskania koloru (około 5 min).Doprawić solą, pieprzem, oregano i sproszkowanym zielem angielskim. Lekko

Gosia gotuje
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 163

żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Filet z kurczaka w sosie borowikowym. 188

Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Dodajemy łyżkę suszonej cebuli, mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty na dużym ogniu, tak by zredukować jak najwięcej płynu. Na grzyby przekładamy nasze mięso, mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka

BaRepas
Pulpety w sosie grzybowym 212

prawdziwków lub podgrzybków Masło 2 listki laurowe 4 ziela ang. Pieprz Sól Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny   Skrobia kukurydziana Śmietana Natka pietruszki Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę.  Z masy mięsnej lepię   kulki ( wielkość wg uznania) Przygotowuję sos: Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle, zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję. Na gotujące się grzyby

Takie tam pichcenie
Zupa grzybowa 115

liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) 100 g makaronu łazanek Wykonanie Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry wody

Raj dla Podniebienia
Podsumowanie III roku działalności bloga 118

najchętniej oglądanych przepisów na dania główne i dodatki: 1. Barszcz ukraiński 2. Langosze 3. Pasztet z suszonymi grzybami 4. Pasta z tuńczyka i oliwek 5. Domowy chleb Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 2. Sałatka z brokułem i kurczakiem 3. Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka

PatiGotuje
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 168

składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić w miejscowych sklepach z pamiątkami. Po prawej strangozzi na wystawie sklepu z miejscowymi produktami

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwica w sosie serowym z kurkami 135

 Bardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam

wesoła kuchnia
Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą 213

Pyszny i  kruchy schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy. 500 g schabu wieprzowego 2 marchewki 1 duża cebula Mąka do obtoczenia Przyprawa do wieprzowiny Suszona natka pietruszki 2 szklanki wody 1 kostka grzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy

VioletoweKucharzenie
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 234

kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć

Jemy Pijemy
Ramen drobiowo- wołowy 184

kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone(...)sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut, do skarmelizowania. Następnie wszystkie składniki

Mango Papaja
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 288

śmietanki sojowej Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju/oliwie. Suszone grzyby płuczemy, moczymy całą noc w wodzie ok. 4 szklanki i gotujemy. Podczas gotowania warto odlać 1 szklankę wywaru i wyjąć 2-3 grzyby do sosu. Grzyby ugotowane siekamy i łączymy z cebulą. Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy(...)pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Okrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki. Opcjonalnie można zjeść gołąbki w sosie własnym. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania