sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:56/101)

Bigos wegetariański 177

duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine 150 ml brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego

Moja Mama Gotuje
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2166

czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish

Karo in the Kitchen
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 207

jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.  Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku

Moniki Smakołyki
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 353

pozwolić na małe grzeszki J Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka(...)sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno.  Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę

Mania Gotowania
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 192

warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą(...)minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Kapusta wigilijna z chrzanem 174

potrawą. Składniki: 100 g suszonych grzybów po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca 3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego   2 łyżki oleju

Ugotowane pozamiatane
duszone żeberka cielęce w sosie grzybowym... 196

Składniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku 3 sztuki, grzyby suszone 3 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, woda 6 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka żeberka cielęce obsypać mąką i na gorącym smalcu(...)kucharkiem, wsypać suszone zmielone grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć na talerz i wywar zmiksować blenderem, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, żeberka włożyć do sosu, podawać

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z mango w mleku kokosowym 226

listków świeżej bazylii, ja miałam suszoną Przygotowanie: Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek.  Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę  Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać

Proste Potrawy
Pulpety gryczane z kurkami 154

Kotlety wegetariańskie na rożne sposoby przyrządzam dosyć często. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję

Mienta blog
Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 221

Doenjang jjigae to tradycyjny gulasz w Korei złożony z warzyw, tofu i mięsa na bazie sfermentowanej pasty sojowej doenjang. Doenjang, to obok sosu sojowego, gochugaru (ususzonych) i gochujang (sfermentowanych płatków koreańskich papryczek chilli), jeden z podstawowych produktów obecnych w każdej koreańskiej kuchni. Niektórzy nazywają gulasz doenjang jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego(...)cała nasza rodzina, łącznie z maluchem Polecam! Składniki: 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mała cukinia 4 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 świeża papryka słodka garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g) 3 łyżki pasty sojowej doenjang 250 g naturalnego w smaku tofu (ja preferuję twarde) 2 cebulki dymki lub szczypiorek prażone ziarna sezamu (niekoniecznie

Lamarida.pl
Schab na plackach ziemniaczanych z sosem kurkowym 142

pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem

Kopystką po garach
Cannelloni z pieczarkami na parze 231

tymianek suszony  Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy.  Rurki makaronu cannelloni nadziewamy kawałkami grzybów. Makaron układamy na folii aluminiowej w parowarze. Urządzenie do gotowania na parze zalewamy wrzątkiem i włączamy na 25 minut. Pomidory krojone przyprawiamy bazylią i oregano. Po wyłączeniu się parowaru, wyjmujemy makaron i polewamy go pomidorami wraz z sosem i posypujemy startym serem

Parowar Faceta
Sos pieczarkowy 130

Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI:  400g pieczarek, 1 cebula, 3

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 266

również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe(...)Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 158

bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki oliwy  1 łyżka sosu sojowego  3-4 łyżki ziaren słonecznika  Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok  Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania