sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:65/101)

Pulled beef czyli pieczona łata wołowa w domowej bułce z jabłkami szara reneta w maśle orzechowym oraz marchewką i porem 96

szklanki zmielonych suszonych grzybów  łyżka marynowanego pieprzu  1/5 szklanki cukru  2 łyżki soli  2 łyżki papryki wędzonej  litr czerwonego wina wytrawnego  litr bulionu  ziele angielskie i liść laurowy jeden por  dwie marchewki  olej do smażenia  Łatę wołową marynuję w suszonych grzybach, cukrze, soli i papryce wędzonej przez(...)wody. Na koniec gotowania wyławiam mięso, które zalewam winem i połową bulionu z gotowania i duszę jeszcze dwie godziny na wolnym ogniu, natomiast warzywa gotuję w bulionie do zredukowania sosu. Gotowe mięso szarpię widelcami. Podaję w bułce z warzywami i karmelizowanym jabłkiem.  Karmelizowane jabłka 1 kg jabłek szara reneta szczypta cukru  kilka łyżek masła  kilka łyżek masła

Mango Papaja
Świąteczna polędwiczka nadziewana quinoą, borowikami i wędzoną śliwką 151

razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone śliwki gałązka rozmarynu masło pieprz sól Wykonanie: Borowiki moczymy w ciepłej(...)przekrawamy w poprzek na pół, oba kawałki nacinamy wzdłuż przez środek długim ostrym nożem, tak by nie przeciąć mięsa po bokach. Szalotkę, borowiki i śliwki drobno siekamy. Cebulkę i grzyby podsmażamy na patelni na łyżce masła, a następnie mieszamy z ugotowaną i odsączoną quinoą i śliwkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy polędwicę, którą wcześniej trzeba

Quinoa Raz!
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 148

kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!.   Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szkl.ciepłej wody   Farsz: ********************** śliwki suszone wędzone lub kalifornijskie(...)dag.marcepanu ***************************** Z podanych składników  Zagnieść elastyczne ciasto.Rozwałkować na cienki placek.Wycinać spore krążki i nadzorować ŚLIWKAMI.Zlepić w sakiewkę.Gotować 10 minut.w osolonym wrzątku.Podawać np.z sosem waniliowym!. Każdą śliwkę trochę naciąć wzdłuż , Nadziać małą kuleczką marcepanu.Nałożyć na krążki i zlepić pierożki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pide 345

cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem.  Ponadto, ma on kształt łódki  lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem(...)pokrojonego w grube paski, dlatego może stanowić niebanalną przekąskę na imprezę. Inspiracje czerpałam stąd. Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa

Fabryka pomysłów
Restauracja Ale Gloria | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 116

Dokładniej danie to zupa z gęsiny z przypieczoną dymką i klapsą (gruszą), z babeczką z kaszy perłowej z suszonymi grzybami. Połączenie gęsiny ze słodkim owocem oraz dodatkami było bardzo ciekawym doznaniem smakowym. Jedząc, nabierałam na łyżkę odrobinę kaszy z grzybami i zanurzałam w aromatycznym bulionie. Szczerze polecam. Moja druga połówka zamówiła natomiast zupę ze świeżych warzyw z jajem poche(...)dobry wybór dla osób, które poszukują świeżych i lekkich pozycji w menu. Co na danie główne? Zostałam przy gęsinie i na danie główne zamówiłam Konfitowane udo gęsi z sosem wiśniowo – chrzanowym podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami. Gęsina była miękka i delikatna, pyzy z okrasą i buraczki pasowały do niej doskonale. Oczywiście do tego dania nie mogło zabraknąć nalewki

Kuchnia Bazylii
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 178

smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 1 ugotowana marchew - kawałek ugotowanego korzenia pietruszki - ok.10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki) - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka mielonego imbiru (można pominąć, ja nie dałam tym razem, bo nie miałam...) - 6 kulek ziela angielskiego (zmiażdżyć(...)mnie prawie 400g, miałam chude mięsa, praktycznie bez skór), ja daję tłuszcz od smażenia mięs, ale można dać oliwę, olej, masło klarowane, kremówkę, itp., ilość dowolna) - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba, ostatnio zapomniałam i wyszedł super...) - 1 łyżka roztartego w dłoniach aromatycznego majeranku (nie trzeba) - tłuszcz do smażenia: pieczarek, wątróbki, cebuli, czosnku i ewentualnie mięsa, gdy mamy surowe Mięso

Smaczne Zdrowe
Bitki schabowe w sosie grzybowym ze szmaciakiem 201

Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na bieżąco bo jest świetny nawet w jakiejś jarzynowej zupie czy jajecznicy. Trochę szmaciaka zamarynowałam a dwa duże ususzyłam. Przyznam że na próbę bo wcześniej tego nie robiłam(...)ostatni sposób jest bardzo dobrym pomysłem na zakonserwowanie siedzunia bo suszy się szybko a później w potrawie jest jędrny i bardzo aromatyczny. Po namoczeniu szmaciak wygląda jak świeży, ale jest bardziej sprężysty i nie taki kruchy co akurat w przypadku dodatku do dania duszonego jest zaletą. Sos zyskał cudowny, grzybowy zapach i smak. Przypomniały mi się jesienne wędrówki i zatęskniłam

Smaczna Pyza
Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka 189

kuchnia podkarpacka Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy i zachowujemy wywar. Ugotowane drobno siekamy, podsmażamy z cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, roztrzepane jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy mięsnej robimy „kwadratowe” płaskie kotleciki wielkości dłoni, nakładamy farsz z grzybów, zwijamy(...)rulonik, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu układamy w rondlu, zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska”. Alfabetyczny spisprzepisów KUCHNI PODKARPACKIE

Trzeci talerz
Kaczka faszerowana kaszą gryczaną 142

miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam kaczkę(...)środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do kaszy

Darcia w kuchni
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 160

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego(...)szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto

Pociąg Do Kuchni
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 154

się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz(...)piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę. Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 141

obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć(...)grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.  Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Podawać z barszczykiem, sosem

Ze smakiem bez glutenu
Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto 129

Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne(...)niepotrzebnego gadżetu. Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby, a jesienią suszone od niezawodnej pani Kazi, z która targowanie się to czysta przyjemność), gdzie natknąłem się na panią sprzedającą właśnie obieraczki do warzywnego spaghetti. Już zacząłem szukać w kieszeni

Niedzielny kucharz
Domowe Warzywko 180

słoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Jest to idealna alternatywa dla znanych "warzywek" ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. Zakup suszarki jest wydatkiem, ale nie będziemy jej używać przecież ciągle, raczej czasem gdy chcemy ususzyć grzyby, owoce czy właśnie warzywa dlatego powinna nam posłużyć(...)warzywa układamy na tackach suszarki i suszymy na I lub II biegu aż warzywka będą zupełnie suche i sztywne. U mnie trwało to koło...8-10 godzin. 3. Ususzone warzywa mielimy w maszynce do mięsa bądź młynku do kawy. Mieszamy je z solą i przekładamy do słoiczków. Gotowe warzywko dodajemy do zup, sosów, mięs

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania