sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:60/101)

Jesienne ragout z dynii, podgrzybków i żurawiny 151

Królowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień! Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: 250-300 g podgrzybków 1 kubek(...)żurawiny 1/2 dyni piżmowej/hokkaido 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz tymianek suszony 2 cm kawałek imbiru masło ghee zielenina Wykonanie: kapelusze grzybów oczyścić wilgotną ściereczką, następnie pokroić w grubą kostkę dynię pokroić również w kostkę. Użyłam dynii piżmowej (amerykańskiej), dlatego przed krojeniem obrałam skórę przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli używasz dynii hokkaido nie ma potrzeby obierania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quinoa z kurczakiem w zielonym curry 182

szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun  kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy(...)plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy

Quinoa Raz!
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 299

się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka(...)kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę

Karo in the Kitchen
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 170

jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek zupy do kubka, potem kilka łyżek(...)śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi.  Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego się

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z farszem 163

pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz  Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto(...)ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym

Praktyczna pl
Gulasz z boczniaków i pomidorów 114

kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem. Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem. Polecamy

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 361

łyżki koncentratu pomidorowego - 4-5 grzybów suszonych - łyżeczka cukru - liść laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka(...)koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu i rozprowadzamy w nim 3-4 łyżki mąki, po czym mieszamy z resztą sosu. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ulubionym chlebem

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki schabowe w sosie grzybowym. 255

kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku i mące. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niewielkim ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z mięsem. Przełożyć do głębszego naczynia, zalać wodą, dodać grzyby, doprawić(...)gotować na małym ogniu ok.35-40min. Gdy sos będzie zbyt rzadki zrobić zawiesinę i zagęścić.       Przepis nadesłała moja mama :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami 355

smaczną sałatkę ;) Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Składniki: opakowanie tortellini z grzybami i serem ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)studzimy. Ogórka obieramy i kroimy, szynkę również kroimy w niezbyt duże kawałeczki.  Suszone pomidory odciskamy z zalewy i kroimy w paseczki. Sos - w miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wszystkie składniki wrzucamy do dużej misy i mieszamy.  Przekładamy do salaterki i posypujemy pokruszonymi krakersami lub włoskimi grissini. Sałatka jest pyszna

Lawendowe Niebo
Maślaki w śmietanie z makaronem 193

maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę(...)mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest to danie proste i dość szybkie do zrobienia. A takie właśnie potrawy staram się lansować na moim blogu

Proste Potrawy
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 187

prawda?:-) ).   W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon  uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana w księgach z przed naszej(...)jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem – tylko

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 145

prawda?:-) ).   W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon  uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana w księgach z przed naszej(...)jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem – tylko

Health-Fit-Life
Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami 147

świeżo mielony pieprz Suszone grzyby zalewamy 300 ml wrzątku z czajnika i zostawiamy na co najmniej pół godziny do namoczenia. Po tym czasie odlewamy je – koniecznie zachowując całą wodę z moczenia i drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli(...)Mieszamy wszystko razem i gotujemy ok. 3 minuty, aż całość zacznie gęstnieć, a makaron ugotuje się do końca w sosie. Próbujemy czy danie trzeba dosolić. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym, dojrzewającym startym serem. Post Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
50 przepisów na wrzesień 214

śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami(...)Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone

Moja smaczna kuchnia
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 169

sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania