sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:60/101)

Surówka z żółtej cukinii i rzodkiewki 185

jest głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Jest niesamowicie mokra, idealna do gulaszu z grzybami i kaszy gryczanej. Polecam Wam taki właśnie zestaw! Składniki: 1 młoda żółta cukinia 1 pęczek rzodkiewki 1 marchew 1/2 czerwonej papryki po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki 1 łyżka posiekanego lubczyku Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju(...)oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Z rzodkiewek odciąć końcówki i nać. Marchew obrać. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa zetrze ć na grubej tarce do jarzyn, i wraz ze szczypiorkiem, natką i lubczykiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać

Czerwień i błękit
Jesienne ragout z dynii, podgrzybków i żurawiny 140

Królowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień! Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: 250-300 g podgrzybków 1 kubek(...)żurawiny 1/2 dyni piżmowej/hokkaido 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz tymianek suszony 2 cm kawałek imbiru masło ghee zielenina Wykonanie: kapelusze grzybów oczyścić wilgotną ściereczką, następnie pokroić w grubą kostkę dynię pokroić również w kostkę. Użyłam dynii piżmowej (amerykańskiej), dlatego przed krojeniem obrałam skórę przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli używasz dynii hokkaido nie ma potrzeby obierania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quinoa z kurczakiem w zielonym curry 173

szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun  kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy(...)plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy

Quinoa Raz!
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 293

się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka(...)kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę

Karo in the Kitchen
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 163

jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek zupy do kubka, potem kilka łyżek(...)śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi.  Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego się

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z farszem 157

pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz  Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto(...)ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym

Praktyczna pl
Gulasz z boczniaków i pomidorów 107

kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem. Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem. Polecamy

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 350

łyżki koncentratu pomidorowego - 4-5 grzybów suszonych - łyżeczka cukru - liść laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka(...)koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu i rozprowadzamy w nim 3-4 łyżki mąki, po czym mieszamy z resztą sosu. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ulubionym chlebem

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki schabowe w sosie grzybowym. 232

kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku i mące. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niewielkim ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z mięsem. Przełożyć do głębszego naczynia, zalać wodą, dodać grzyby, doprawić(...)gotować na małym ogniu ok.35-40min. Gdy sos będzie zbyt rzadki zrobić zawiesinę i zagęścić.       Przepis nadesłała moja mama :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami 349

smaczną sałatkę ;) Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Składniki: opakowanie tortellini z grzybami i serem ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)studzimy. Ogórka obieramy i kroimy, szynkę również kroimy w niezbyt duże kawałeczki.  Suszone pomidory odciskamy z zalewy i kroimy w paseczki. Sos - w miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wszystkie składniki wrzucamy do dużej misy i mieszamy.  Przekładamy do salaterki i posypujemy pokruszonymi krakersami lub włoskimi grissini. Sałatka jest pyszna

Lawendowe Niebo
Maślaki w śmietanie z makaronem 187

maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę(...)mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest to danie proste i dość szybkie do zrobienia. A takie właśnie potrawy staram się lansować na moim blogu

Proste Potrawy
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 172

prawda?:-) ).   W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon  uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana w księgach z przed naszej(...)jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem – tylko

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 130

prawda?:-) ).   W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon  uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana w księgach z przed naszej(...)jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem – tylko

Health-Fit-Life
Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami 131

świeżo mielony pieprz Suszone grzyby zalewamy 300 ml wrzątku z czajnika i zostawiamy na co najmniej pół godziny do namoczenia. Po tym czasie odlewamy je – koniecznie zachowując całą wodę z moczenia i drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli(...)Mieszamy wszystko razem i gotujemy ok. 3 minuty, aż całość zacznie gęstnieć, a makaron ugotuje się do końca w sosie. Próbujemy czy danie trzeba dosolić. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym, dojrzewającym startym serem. Post Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
50 przepisów na wrzesień 206

śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami(...)Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone

Moja smaczna kuchnia
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 158

sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże

Roślinna - blog wegański
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 157

kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju mielony kminek majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki(...)nastawiłam do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę drobniej pokroiłam. Jeśli kapusta jest kwaśna, warto ją odcisnąć zachowując wyciśnięty sos, który może się przydać do dosmaczenia potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim cebulę, dodałam startą marchew

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania