łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego (klik): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz(...)łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w piórka, a na koniec pierś z kurczaka. Pizzę umieścić na kamieniu - z tacki zdejmować papier
Fabryka pomysłówłyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Nadzienie: 20 dkg pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem(...)staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy w wybranych przyprawach . Papryki kroimy w kostkę. Następnie wszystko mieszamy w misce dodając kukurydzę i pokrojone na pół
Podróż w kulinariaprzygotowywać dania obiadowe w taki sposób, aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do papryki faszerowanej, ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy. 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju trochę rosołu 2-3 łyżki mąki sól pieprz Cebulę pokroić(...)pieczarki w grubsze plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć przez chwilę. Jak już pieczarki będą podsmażone (nie za mocno) zalać je rosołem, posolić, dodać pieprzu do smaku. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do sosu, aby go zagęścić. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać po wierzchu posiekanym koperkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: łopatka bez kości 35 dag/mielona, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 mniejsza, pieczarki 6 mniejsze, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka/M, natka pietruszki 2 łyżki, pieczywo pszenne - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: jogurt grecki 200 ml, szczypiorek 1 łyżka, koperek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki mieloną łopatkę dokładnie wyrobić(...)natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie suchą patelnię grillową mocno rozgrzać i kłaść porcje kotletów o 1,5 cm grubości kotlety
W Mojej Kuchni Lubięmusztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzanej z masłem klarowanym wrzuć plasterki kiełbasy, następnie cebulę i suszone pomidory, dodaj pieczarki. Smaż do 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Połącz z sosem, przypraw wedle uznania. Smacznego
Zasmakuj Kuchniminutach dodaję ser żółty mieszając aż się rozpuści. Międzyczasie gotuję makaron. Pietruszkę oraz świeżą kolendrę drobno siekam i dodaję do pieczarek. Pieczarki ściągam z palnika j dodaję jogurt. Mieszam. Na wyłożony makaron wylewam sos. Podaję od razu. Smacznego
Gotowanie Patkidodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest
Radość kipiąca uśmiechem.Dodajemy mrożony szpinak. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu. Całość delikatnie mieszamy, cały czas podgrzewając
Qchnia po prostufrytkami, surówką i sosem czosnkowym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pieczarki kawałek czerwonej papryki kawałek zielonej cukinii 10 dkg sera żółtego sól, … Czytaj dalej Shoarma drobiowa
czarrna od kuchnikoleżanki do dałam jeszcze brzoskwinie i wbrew pozorom idealnie do niej pasowały. Była lekko słodka ale owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju(...)szynki kilka plasterków salami 125 g mozzarelli 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 plastry ananasa z puszki 1 mała cebula 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki kukurydzy oregano na sos: 4 łyżki ketchupu pikantnego łyżeczka oregano łyżeczka bazylii 1 ząbek czosnku Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła łyżka ziół
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUgotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną. Przełóż go miski i wymieszaj z parmezanem. Formuj kulki. Podawaj z ćwikłą. Zdrowo, aromatycznie, dość szybko! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMięso mielone można podawać na bardzo wiele sposobów. Miałam zrobić roladę z pieczarkami (przepis) , ale stwierdziłam , że na blogu nie mam jeszcze pulpetów w sosie koperkowym, a są takie dobre. Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami. Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało. Moje łakomczuchy wszystko zjedli. Miałam dzisiaj upiec
O kuchni z uczuciemwyśmienity. Jak dodamy do niego jeszcze inne dodatki będzie to już rewelacyjny smak. Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis) . Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis) Składniki 4 kawałki łososia 1 garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać
O kuchni z uczuciembulionu warzywnego zakwas żurkowy z butelki biała kiełbasa 3 ugotowane jajka na twardo 3 ziemniaki, marchew, 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao około 20 dag grzybów mun, 10 pieczarek kwaśna śmietana, 2 łyżki startego chrzanu Przygotowanie : Do gorącego bulionu wrzucamy namoczone i pokrojone grzyby mun oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plastry pieczarki i marchew
Proste Potrawyprzygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz. 4 cebule 200 g ryżu 300 g kiełbasy zwyczajnej 300 g pieczarek Pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżeczka przyprawy do mięs i sosów Rafex (kupisz tutaj) Sól, Pieprz 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki keczupu Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę
VioletoweKucharzenieTradycyjne brytyjskie śniadanie jest bardzo obfite i przede wszystkim tłuste. Składa się ze smażonych jajek, ziemniaków, bekonu, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów i tostów. Dodatkowo można dostać black pudding (kaszanka) lub pieczarki smażone na maśle. Jest również wersja wegetariańska, w której podaje się szpinak i tofu. Jadłam je w The Bristolian. Smaczne miejsce, w którym
Pink Envelopegdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można
GRUBY WAŁEKINDEXFOOD -oliwa z oliwek OLITALIA od INDEXFOOD -pomidorki koktailowe -ser rycki wędzony Ramzes -ser topiony Gouda LACTIMA -pieczarki marynowane -listki bazylii poszarpane Rozwałkuj ciasto i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Na wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa
Z Kuchni Do KuchniCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron
Magiczne Życie Martywymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty.Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie ułożyłam warzywa. Całość
bastalenapanierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych
Mania Gotowaniaprzepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a jedynie jajka. Ach no i nie ma jeszcze natki pietruszki, czosnku i pieczarek. Popełniłam te małe kulinarne grzeszki, żeby uzyskać jeden z moich ulubionych sosów. Mam nadzieję, że Włosi mi wybaczą ;).CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypiórka. Odsączone z oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół.W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami. Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu.Uwaga ode mnie:do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników, możemy użyć zalewy z suszonych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała