sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:86/167)

Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 232

pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:     Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie na patelni chwilę podsmażamy poszatkowany czosnek, dopóki nie zmięknie. Do blendera wrzucamy kalafior, wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy: czosnek, pieprz i sól oraz dodajemy mniej więcej połowę podsmażonego czosnku. Całość miksujemy, aż uzyskamy gęsty, płynny sos. Przygotowujemy(...)podaną na opakowaniu. Do garnka wlewamy pożądaną przez nas ilość przyrządzonego sosu, delikatnie go podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niego odcedzony makaron oraz pozostały czosnek i mieszamy, wciąż trzymając całość na niewielkim ogniu, do czasu, aż dokładnie połączymy ze sobą składniki. Jeśli decydujemy się na pieczarki, naturalnie obieramy je i podsmażamy dużo wcześniej, a teraz, na etapie mieszania

Weganizm infantylny
Potrawka z indyka, pyszna 299

Już nie wiem jak mam pisać, znowu pycha ??? Nic innego nie mogę powiedzieć, ponieważ to jest naprawdę dobre. Przygotowanie niezwykle proste, a smak super. Piersi indycze

Kuchnia Pokoleń
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 191

obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek,  - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie

Kuchnia z widokiem na ogród
placuszki "gołąbkowe" 180

dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.  Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka(...)tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem  wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fondue – kolacja na wieczór we dwoje 196

ziołach – u mnie jest to tymianek. NIE SOLIMY. Warzywa które nadają się do smażenia – np. paprykę, pieczarki, marchewkę kroimy w podobnej wielkości cząstki i układamy na półmisku. Przyprawiamy sałatę i inne warzywa, które chcemy jeść na surowo. Przygotowujemy sosy. Może być np. czosnkowy ( przepis znajdziecie tutaj ). A może Ranch ? Ketchup? Słodko-ostry sos chilli

Patchwork
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 206

razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej.W garnku rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min.Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku   )Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego

Smaki Edyty
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 323

kalafior (waga około 0,8 kg) 100 g startego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora umyć, pokroić na małe różyczki. Za pomocą blendera zmiksować surowy kalafior(...)Następnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!).  Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić).  SOS POMIDOROWY W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie

Ugotować
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 185

Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała z pieczarek i nie topiła pizzy  Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min. Na koniec jeszcze dodam, że bez sosu czosnkowego nie wyobrażam sobie pizzy!   Przepis podaję  tutaj Życzę wszystkim smacznego

Kuchnia Viki
Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 179

się z wami nazwą) sprzedawane były kiełbaski właśnie z pikantnymi sosami o różnej skali ostrości...a dziś czystym przypadkiem przygotowując ten artykuł znalazłam sklep Nareo.pl gdzie znajdziecie pikantne przyprawy, sosy itp.link znajdziecie niżej...;) W 1912 rokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego(...)ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino i podsmażamy aż wino w połowie odparuje, następnie dodajemy sos pomidorowy i fasolkę czerwoną...Gdy ryż pochłonie już całą wodę

NaKońcuJęzyka
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 161

mrożonego szpinaku  (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty  goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula sól   i ziołowy pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę(...)kostkę. Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą. Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą

AZgotuj!
Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 269

Dobrze, szybko i smacznie ...:)Zapraszam na kurczaka w sosie pieczarkowo- szparagowym. Cały dzień zastanawiałam się co zrobić- pomysł przyszedł nagle i wiedziałam że to jest..:) obiad w 30 min ...uwielbiam takie cuda Zaczynamy  Składniki:200 gr pieczarekop szparagów4 piersi z kurczaka2 cebule1 łyżka mąki300 ml śmietany250 ml bulionu kurczakowegosól, pieprz, paprika2 ząbki czosnkuolej Wykonanie(...)Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać. Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić ok 1-2 cm z końcówek szparagów. Sos pozostawiamy na gazie jeszcze ok 5 min, doprawiają w razie potrzeby. Obiad gotowy. :)Do sosu

Smaki Edyty
Mini Calzone 324

procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Farsz:Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie).Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia.Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili lub z ketchupem.               Moje posty

Słodka Strona
Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem 362

pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera 10 dużych pieczarek 1 jajko 1 cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki ( można pominąć) sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w bardzo

DefinicjaSmaku
Bourguignon z kurczaka 375

się. I powiem więcej, jakby mało było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać.Składniki:80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry250g pieczarek małych lub średnich pieczarek125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę16 szalotek2 zmiażdżone  ząbki czosnku2/3 szklanki białego burgundzkiego wina2/3 bulionu drobiowegobouquet garni (zastąpiłam(...)zestaw gotowanych warzywOsobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką

W kuchni wieczorem
Szaszłyki drobiowe z morelami 192

pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika).  Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli, przez ok. 5 minut(...)kostkę, cebule w talarki, boczek w plasterki (dałam pancettę w plasterkach). Przestudzone pieczarki przekrajamy na połówki.  Na patyczki nadziewamy składniki. W zasadzie kolejność jest dowolna,  jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią  kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy

mojewypiekiinietylko